Veszélyben a magyar rádió Szlovákiában

2007.05.03. 11:32
Januártól töredékére csökkenhet a műsoridő, vagy végérvényesen megszűnhet a szlovák közszolgálati rádió magyar nyelvű adása, ha a jelenlegi középhullámról URH-sávra kényszerítik.

Noha a magyar adás jövőjét illetően egyelőre csak találgatások vannak, a veszély komoly, írta csütörtökön a Pozsonyban megjelenő Új Szó. Miroslava Zemková, a szlovák közszolgálati rádió vezérigazgatója a napokban a sajtóban bejelentette: komolyan mérlegelik, vajon megtartják-e az URH-val szemben igen költséges középhullámú adásokat, köztük a magyar nyelvűt, mert hogy az évente 45 millió koronába kerül, márpedig erre ennyi pénze már nincs, a jövőben pedig végképp nem is lesz a központi rádiónak.

"A költségeket a Szlovák Rádióról szóló törvény értelmében a kormánynak kellene megtérítenie, ezt azonban már évek óta nem teszi" - emlékeztet rá a lap, és kiemeli: a középhullámú sugárzás viszont a közszolgálati rádió törvényből eredő kötelessége. "Megszüntetni csak akkor lehet, ha módosítják a jogszabályt" - mondta Gazdag József, a rádiót felügyelő kuratórium magyar tagja, aki a magyar adás műsoridejének csökkentését elfogadhatatlannak nevezte, és hozzátette: a jelenlegi műsoridőt URH-sávon is biztosítani kell.

A lap a kulturális tárca szóvivőjétől úgy tudja, hogy a miniszter a térítés kérdéseiről rövidesen tárgyalni kíván a rádió vezérigazgatójával.

A különböző szlovákiai nemzetiségek nyelvén, így a naponta nyolc órás műsoridőben magyarul is sugárzó Pátria Rádió igazgatóját, Nagy Ildikót a tervezett lépésekről még nem értesítették. A vezérigazgató sajtónyilatkozatából azonban úgy tudja, hogy a jelenleg még középhullámon sugárzott, de URH-ra kényszerülő nemzetiségi adásokat majd valamelyik szlovák nyelvű adás műsoridejébe ékelnék. Mint a lapnak mondta, ez ugyanúgy elfogadhatatlan, mint az, hogy a magyar rádióadás esetleg műholdról legyen hozzáférhető, hiszen ehhez különféle, a hagyományos vételtől eltérő, külön műszaki berendezésekre, például műholdvevő antennára lenne szükség. Mint mondta: "Ezzel elvesztenénk a hallgatóink többségét, ami megpecsételheti a magyar adás sorsát".