Az arab terroristák betörnek a reklámpiacra is

2005.01.23. 13:43
Lehet-e darabokra szakadó öngyilkos merénylővel reklámozni egy takarékos kisautót? Ki készítette a titokzatos reklámfilmet, amiben egy arab terrorista testére erősített bomba robban egy Volkswagen Polo belső terében? A spermafoltos Puma-álreklám óta hova fejlődött a gerillamarketing?
#alt#
A minden termék mellé nagy csöcsöket tuszkoló unalmas szexista marketing lassan kifulladóban, ezért a reklámszakemberek újabb és újabb ötleteket dobnak be, hogy felrázzák a fogyasztástól üveges szemű fiatalabb korosztályokat.

2003-ban jelent meg az az interneten terjedő Puma-hirdetés, amin egy finoman jelzett orális aktus, két pár sportcipő és némi jól bevilágított spermaszerű anyag látható egy üde leánycombon. A Puma ugyan azóta sem ismerte el, hogy a reklámot ő rendelte volna meg, viszont szakértők szerint sokat profitált az esetből. A botrány okozta hírverés azóta bizonyíthatóan jó marketingstratégia, ezért nem meglepő, hogy az angol Lee and Dan ügynökség most a terrorizmust is beemelte a reklám témái közé, amikor egy peches öngyilkos merénylővel reklámozta a Volkswagen Polo új szériáját.

Az öngyilkos merénylő útja a neten

Ha még nem kapta meg valamelyik barátjától emailben azt a reklámfilmet, amiben az új Polo kibabrál a fanatikus arabbal, baj lehet az Ön kapcsolati hálójával.

#alt# A reklámfilm elején egy mindenre elszánt arab terrorista nagy napját láthatjuk, amint csendes angol kertvárosi házából, testére szerelt robbanótöltetekkel utolsó útjára indul új Volkswagenjével. Az öngyilkos merénylő pár másodperc gondosan fényképezett suhanás után egy kávézó terasza előtt áll meg, hogy működésbe hozza a pokolgépet. A várt pusztítás azonban elmarad, a robbanás csak apró pukkanásnak hallatszik az autó utasterén kívülről szemlélve, és a halálos repeszeknek is útját állja a karosszéria, ami persze még metálfényezésének ragyogásából sem veszít miközben odabent minden bizonnyal cafatokra szakadt a tulajdonos. "Polo - Kicsi, de erős" - hirdeti a szlogen a szpot végén.

A hirdetés sosem futott a brit televíziókban, pár hete tűnt fel különböző internetes site-okon, például a humoros képeket, videókat gyűjtögető Bor Me-n.

Az Adweek elnevezésű marketing- és reklámipari lap blogja, az Adfreek január 18-án azt írta, hogy a film hamisítvány, biztosan nem a Volkswagennel szerződéses viszonyban álló reklámügynökségek készítették. Több szakértő azonban már akkor is úgy vélte, hogy egy elismert ügynökség áll az ügy hátterében, mivel a szpotot harmincöt milliméteres filmre forgatták, azaz nem amatőr munka.

#alt# A Say Anithing elnevezésű médiablogon január 19-én, szerdán megjelent információk szerint a reklámfilmet az a Lee and Dan ügynökség készítette, aki tavaly már hasonló botrányt kavart Ford Ka hirdetésével, amiben egy vad autó napfénytetője lefejez egy kíváncsi kiscicát.

Az ügynökség elismerte, hogy ők készítették a filmet, de hozzátették, hogy azt nem a nagyközönségnek szánták, elképzelni sem tudják, hogy kerülhetett ki az internetre. Az Adland szerint viszont a ksifilm január 18-án este még letölthető volt a cég hivatalos honlapjáról.

Bocs, hogy leforgattuk!

A szpot pár nap alatt óriási felháborodást váltott ki, ezért a reklámügynökség egyik tulajdonosa, Dan, kénytelen volt a nyilvánosság előtt elnézést kérni.

#alt# "A reklámfilmmel egy olyan problémára akartunk reagálni, amellyel mindenki szembesül esténként a híradóban" - jegyezte meg Dan, aki szerint a filmben az autó hős, aki megvédi az ártatlan járókelőket a robbanástól.

A Volkswagen a botrány hatására még január 18-án köremailben határolódott el a Lee and Dan-től, nyilatkozatuk szerint nem rendeltek ilyen szpotot az ügynökségtől. A Volkswagen reklámköltéseit irányító DDB London pedig egy nappal később jelezte, hogy nem áll kapcsolatban a merész reklámfilmjeiről elhíresült ügynökséggel.

A Guardian médiarovatának értesülései azonban némiképp ellentmondanak ennek, hiszen a lap úgy tudja, hogy a Volkswagen negyvenezer fontot és egy új Polót adott a Lee and Dannak a szpot készítése előtt. Több szakirányú blogon is megjegyezték, hogy amúgy sem tűnik életszerűnek, hogy a Lee and Dan belső terjesztésre, nem publikus poénnak szánta volna a szpotot, hiszen azt filmre forgatták, nyilván jelentős összegért.

Kend a botrányt másra!

#alt# A Media Vox reklámipari blog ezekre az információkra alapozva úgy véli, hogy a reklámfilm internetes terjesztése is a kampány része, így a Volkswagen ugyanis úgy tudja elérni a botrány segítségével a fiatalabb vásárolókat, hogy közben a márka nem veszít presztízséből.

Az ügynökségek az utóbbi években a hagyományos marketinget elutasító célközönségeket egyre hangosabb botrányokkal próbálják elérni. Az már mindennapos, hogy túlfizetett pornósztárokkal keltsék fel a felfokozott tesztoszteron-termelésbe belefáradt fogyasztók érdeklődését, vagy hogy állatkínzással reklámozzanak sportautót, esetleg egy csirkének öltözött mazoista jelképezze egy gyorsétterem-lánc kiszolgálásának magas színvonalát.

Szakértők szerint a botránykeltésnek azonban határt szab, hogy a konzervatív vásárlókat esetleg elriaszthatja egy túlságosan szélsőséges reklámkampány. Erre jelent megoldást, ha a fiataloknak szánt botrányos reklámfilmet hamisítványként terjesztik, hiszen a mindennap internetet használó, nagy vásárlóerejű, harminc év alatti korosztályhoz így is eljut az üzenet, a cég pedig megőrizheti tekintélyét az idősebb vásárlók előtt.