1956-ban külföldre menekült magyarok százaival készített interjút a Memory Project stábja, a gépfegyveres forradalmároktól az akkor még kisgyerekként menekülő Andy Vajnáig. Válogatás az interjúkból az Indexen.

2. rész: Miért és hogyan hagyták el Magyarországot?

2016.10.29. 15:20
Minden éjjel azzal álmodtam, hogy még Magyarországon vagyok

Volt aki tejesbödönnel menekült, volt aki elhagyta a bőröndjeit. A Memory Project 2. részében arra válaszolnak a világ '56-osai:

Hogyan hagyták el az országot?

Külföldre menekült 56-osok százával készített interjút a Memory Project stábja, a gépfegyveres forradalmároktól az akkor még kisgyerekként menekülő Andy Vajnáig.

A rendező, Pigniczky Réka, az Egyesült Államokban született és nevelkedett magyar menekült szülők gyermekeként, a budapesti CEU-n és a New York-i Columbián tanult, televíziós újságíró, producer és független dokumentumfilmes. 2006-ban rendezte első dokumentumfilmjét, a Hazatérést, amellyel elnyerte a Filmszemle Schiffer Pál Emlékdíját. Második dokumentumfilmjét, az Inkubátort 2010-ben fejezte be, ezt beválasztották 2010 legjobb 25 magyar filmje közé.

Az interjúkat Andrea Lauer Rice-szal közösen készítették. A teljes interjúfelvételek a memoryproject.online honlapon érhetők el.