Budapesti helyszínfotó-pályázat indul

2004.01.07. 11:10
"Itt az alkalom, hogy kinyisd a blendéket a szemedben, és megmutasd, mit látsz a városból" - áll a filmhu moziportál Lokátor - helyszínfotó-pályázatában. Céljuk, hogy a felfedezetlen utcák, épületek, városrészek filmekre kerülhessenek.
A digitális fotósorozatokat három kategóriában várják: a sötét Budapest - "a város dark, lepukkant, nyomasztó, rohadó oldala"; a vidám Budapest - "a klasszikusan szépnek tartott, esztétikus városképek, zöldrészek, parkok, kertvárosok"; a modern Budapest - "előre a harmadik évezredbe, a metropolisz high tech arca, plazák, lakóparkok, sztrádák, parkolók, biznisz-centerek".

Egy sorozatot várnak egy helyszínről (minimum 3, maximum 10 kép), ami több szemszögből is megmutatja azt. Kizárólag külső helyszíneken készült fotókat fogadnak el: a mozgóképről kevésbé ismert helyeket előnyben részesítik a sablon Budapest-képpel, elcsépelt turisztikai látványosságokkal szemben. Nappali, éjszakai felvétel egyaránt készülhet.

Óvatosan a halszemoptikával

"Nem a fotók művészi értékét díjazzuk, hanem a szemet, ami észreveszi a jó helyeket. Tehát: ne torzíts, óvatosan a halszem-optikával, ne szűrőzz durván, objektíven és minél filmesebben láttasd a helyszínt, akárha a vásznon volna" - áll a felhívásban. A zsűri tagjai: Andor Tamás - operatőr, B. Müller Magda - fotóművész, Mispál Attila - rendező, Pohárnok Gergely - operatőr és Romvári József - díszlettervező.

A díjazás során minden kategória nyertese 65 ezer forinthoz jut, a második helyezettek 25 ezerhez, míg a harmadik 15 ezerhez. A pályamunkákat ezt követően megjelentetik a filmhu moziportálon, és internetes közönségszavazást tartanak, amelynek a győztese fényképnyomtatót kap ajándékba.

A fotósorozatokat a filmhu@axelero.hu címre várják január 23-án, 12 óráig. A pályázat elbírálása a rákövetkező héten történik. Az eredményhirdetés a 35. Magyar Filmszemle alatt (2004. január 27. - február 5.) várható.