A Gyűrűk Ura Baftát nyert, Peter Jackson nem

2004.02.16. 09:48
A Gyűrűk Ura - A király visszatér kapta a legjobb film díját az Oscar-előrejelzőként működő Brit Film- és Tévéművészeti Akadémiától (Bafta), a legjobb rendező viszont nem Peter Jackson lett. Bill Murray és Scarlett Johanson a legjobb férfi és női színész díjat vehették át a Coppola-filmben nyújtott alakításukért a vasárnap esti gálán a londoni Leicester Square-i Odeon filmszínházban.
Az új-zélandi Peter Jackson rendezésében J.R.R. Tolkien regényéből készült trilógia befejező része a tizenkét jelölésből a legjobb film cím mellett megkapta a legjobb filmfeldolgozásnak, a legjobb speciális effekteknek és a legszebb fényképezésnek járó Bafta-díjat, valamint a közönségszavazatok alapján kiosztott Év filmje elismerést is.

A Gyűrűk Ura nyerő, Peter Jackson nem

Mivel a BAFTA a legpontosabb Oscar-előrejelző az Akadémiától 11 jelölést és öt díjat kapott fantasy film indulhat neki a legnagyobb eséllyel a február 29-ei Oscar-díjkiosztónak.

Az új-zélandi Peter Jackson rendezőnek viszont csökkentek az Oscar-esélyei, hiszen a legjobb rendezésért járó Baftát vasárnap Peter Weir (Kapitány és katona) vitte el. Weir filmjének ítélték még a legjobb hang, a legjobb jelmez és a legjobb filmdíszlet díjait is.

Tarolt a Bill Murray-Scarlett Johansson páros

Sofia Coppola Lost In Translation (Elveszett jelentés) című filmje a három Golden Globe után ismét három díjat kapott: a legjobb férfi és női főszereplő díját Bill Murray, és a 19 éves Scarlett Johansson játékáért, illetve a legjobb vágásért járó Baftát is.

A 13 díjra jelölt, az amerikai polgárháborúról szóló Cold Mountain végül csak két díjat kapott, Renée Zellweger alakításáért a legjobb női mellékszereplő díját és a legjobb zenéért járó Baftát. A legjobb mellékszereplő színész Bill Nighy lett Igazából szerelem (Love, Actually) című brit komédiában nyújtott teljesítményének köszönhetően.

Polanski is nyert

A tavalyi Bafta-gálán mindent vivő Roman Polanski drámája is megkapta később az Oscart, igaz öt hónappal a díjkiosztó után Harrison Fordtól. Polanski A zongoristáért (The pianist) járó legjobb film és a legjobb rendező Baftáját 2003 januárjában Londonban átvehette, de a márciusi díjátadón Los Angelesben az Oscart nem, mert az Egyesült Államok területére lépve azonnal letartóztatták volna egy tizenhárom éves lány megerőszakolásának vádjával.