Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Sofia Coppola elveszett Oscarja

2004.03.01. 03:32
Azt már eddig is tudtuk, hogy az amerikaiak magasak és nagyorrúak, a japánok kicsik és japánul beszélnek. Az Elveszett jelentés című film előnye nem az új ismeretekben van, hanem az iróniában és a romantikus feszültségben, ami különlegessé teszi a filmet. Sofia Coppolának mégis meg kellett elégednie a legjobb forgatókönyv díjával, pedig - harmadik nőként - a legjobb rendezésért járó Oscarért, a legjobb film és a legjobb férfi főszereplő díjáért is versenyben volt második rendezésével.
Bob Harris amerikai filmsztár Sean Connery, Harrison Ford és a japán kávét hirdető Brad Pitt példáját követve Tokióba utazik whiskey-s reklámot forgatni. Nehéz nap várja: délelőtt a forgatáskor apró japánok japánul magyarázzák, hogy nézzen úgy, mint James Bond és Freid Astaire, délután idióta tévéműsorba hivatalos, este - a japán hagyományokhoz méltatlanul - amatőr kurvát küldenek a szobájába. Az egyetlen kikapcsolódása a hotel ál-amerikai bárjában az ál-amerikai whiskey. Éjjel megtudja, újabb szerződés miatt még egy hetet kell maradnia a japán fővárosban.

Tekintse meg képeinket!
Egy szőke lány, Charlotte hasonló krízisben, csak más évjáratból ugyanebben a hotelben senyved. Kettőjüknek találkozni kell, hogy együtt törjenek ki a 40. emeleti New York bárból az igazi Tokióba: a házibulikba, a karaoki és a drogok világába. Hogy együtt röhögjenek Harris óriásplakátján, a shabu-shabu vacsorán, az ál-Britney Spearsen, és a magánéleti krízisükön.

Leírta a japánokat

Az Elveszett jelentés Wong Kar Wai beteljesületlen szerelmet ábrázoló filmjének, a Szerelemtől hangolvának az élvezhető változata, amibe a forgatókönyvet író Sofia Coppola kevesebb érzékiséget, több humort, kicsit gyorsabb tempót, és nagy adag romantikus feszültséget kevert. Charlotte líraibb és Bob burleszkkel tarkított vígjátékibb vonalát elegyítette, és az egészet iróniával szőtte át.

Míg kegyetlenül leírta a japánokat és az amerikai turistákat, az öniróniát kihagyta az összetevőkből. Az Oscar-díjjal jutalmazott forgatókönyvíró ugyanis Charlotte alakját magáról mintázta, a történetben pedig saját utiélményeit dolgozta fel.

A Cosmopolitan helyett Bill Murray ihlette

Coppola bevallása szerint Bill Murray ihlette a filmet. Bob Harris figurája - női filmektől szokatlanul - hiteles lett: alakja a sok kudarc, köztük Sophie Marceau forgatókönyvírói próbálkozása után végre nem az "ahogyan a nők a férfiakat elképzelik" sorába tartozik. A színész Japánban - Sofia nyilatkozata szerint - beváltotta a rendező reményeit. Bővebben Sofia erről csak annyit árult el, hogy Murray rengeteget improvizálva egészítette ki a figurát.

Tekintse meg képeinket!
A Charlotte-ot játszó Scarlett Johanson is eddigi legjobb formáját hozza. Az Amerikai rapszódiában Nastasja Kinski magyar lányaként remekelt tizenkilenc éves színésznő most - első felnőtt szerepében - is hiteles. Mindkét főszereplőt Bafta díjjal jutalmazta a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia. Bill Murray Golden Globe-ot is kapott, csak Oscart nem: Billy Cristal ceremóniamester annyit üzent Murraynek a színpadról: "Azért mindannyian szeretünk".

A mellékszereplők közül Anna Farrist, a Horrorra akadva főszereplőjét emelném ki, aki nagyon jól alakítja a szellemi fogyatékos Britney Spearset, amint éppen hazavágja a Nobody Does it Better című számot.

Utcai jelenetek jakuzákkal

Sofia Coppola nemcsak forgatókönyvíróként és producerként jegyzi a filmet, rendezőként a harmadik női jelölt az Oscar-díj történetében. A Cannes-ban (és a budapesti Titanic fesztiválon) bemutatott Öngyilkos szüzek után ez csak a második rendezése, mégis hibátlan.

A függetlennek kikiáltott Golden Globe-díjas film amerikai viszonylatban kis költségvetésűnek számít: 10 millió dollárból készült, mégsem engedett Sofia az apja, Francis Ford Coppola tanácsának, hogy az olcsóbb DVD technikát válassza. Pedig a járókelőket kihasználó spontán utcai felvételek miatt is a digitális technika tűnt célszerűbbnek. Sofia úgy gondolta, a hagyományos film jobban illik egy romantikus alkotáshoz, és utólag bebizonyosodott az igaza: Lance Acord operatőr a szokásos világítási technikát feledve minimális fénnyel is remekelt.

Elveszett jelentés

március 11-től a mozikban

színes feliratos amerikai-japán romantikus dráma, 105 perc, 2003
rendező: Sofia Coppola
forgatókönyvíró: Sofia Coppola
operatőr: Lance Acord
zene: Kevin Shields, Brian Reitzell, William Storkson
vágó: Sarah Flack

szereplők:
Scarlett Johansson (Charlotte)
Bill Murray (Bob Harris)
Akiko Takeshita (Ms. Kawasaki)
Kazuyoshi Minamimagoe (Press Agent)
Kazuko Shibata (Press Agent)
Anna Faris (Kelly)