Lyukas zoknis szamuráj, kungfuzó leszbik

2004.05.06. 20:13
A Fülöp-szigeteki nyomornegyed Pókemberétől kezdve az őrült kínai Amelie-ig mindenki feltűnt a vásznon Európa legnagyobb távolkeleti filmfesztiválján az észak olaszországi Udinében. Hat ország ötvenhét filmjét vetítették le a nemzetközi közönségnek április 23-tól május 1-ig a 6. Far East Filmen.
A hosszú hajú John mély átéléssel játssza hegedűn saját szerzeményeit, a szórakozott Eve lengyel verseket fordít kínaira. Midketten Európába vágynak, de Hong Kong az otthonuk, ahol halálra idegesítik környezetüket. Johnnie To filmjének (Far East Film hat év alatt Európa legnagyobb távol-keleti fesztiváljává nőtte ki magát.

Idén - a közönségdíjas rendezvény történetében először - az európai közönség a kifinomult hírnevéhez méltónak bizonyult: nem a - szintén jó minőségű - vígjátékokat, féktelen blődli-paródiákat értékelte magas pontszámmal, hanem három komolyabb tárgyú alkotást: egy japán szamurájfilmet (The Twilight Samurai), egy dél-koreai háborús történelmi filmet (Tae Guk Gi), és egy szépen fényképezett kínai szerelmesfilmet (Nuan).

Lyukas zoknis szamuráj

Tekintse meg képeinket!
A győztes Kill Bill-je és a Tom Cruise-féle Az utolsó szamuráj Tekintse meg képeinket! A második legjobb filmnek Udinében a A legnagyobb hazai költségvetésű, 13 millió dollárból készült film csatajeleneteinek élethűsége, brutalitása A Gyűrűk urá-éval vetekszik, bár az is lehet, hogy digitális trükkök helyett élő emberek fejét lőtték szét a film kedvéért. A két fiútestvér tragikus történetét hazai top-sztárok (Jang Dong-gum és Won Bin) jelenítették meg. Kang Je-gyu rendező elmondta, a film egyszerre lett rendezőközpontú illetve producerközpontú, vagyis személyes, szerzői és tömegfilm.

SARS üldözte kínai szerelmesek

Tekintse meg képeinket!
A harmadik helyezettet, a tragikus kínai szerelmi történetet (Nuan) hazájában nem sokan látták. Ez - ahogy a kerekasztal beszélgetésen elhangzott -, a 2003-as kínai és hongkongi mozi fő ellenségének a SARS vírusnak köszönhető. A SARS még a kalózmásolatoknál is hatékonyabban tartotta távol az év első felében az érdeklődőket a mozitól. (2003 év legnézettebb filmjének, a Hősnek
Nuan csak külsőségeiben hasonlít a Hőshöz. Azoknak a nemzetközi piacra szánt kínai filmeknek a sorát követi, melyek a vidéki táj szépelgésének csapdájába esnek: a festői szépségű képekhez a szereplők szinte csak asszisztálnak. A történet szerint a falu legszebb párja találkozik tíz év után újra egymással. A fiú közben egyetemet végzett, míg a lány a kifordult lába miatt vidéken maradt, és a falu süketnémájához ment feleségül.

Kungfus leszbik

Tarantino tiszteletére, aki a hagyományos ázsiai kultfilmeket idézi fel a Shaw Brothers gyártotta Kill Billben, reggelente és éjjelente Chor Yuen - szintén SB-s - 1970-es években készült filmjei szerepeltek a műsoron. Az 1972-es Gagamboy) és thai kick-boksz akciófilm (Bodygard-Nah-Liam) dúsította.

De láthattunk transzvesztita kick-boxer (Beautiful Boxer), és testépítővé vált kilépett buddhista pap ((Infernal Affairs) kasszarobbantó akciófilm második részét pedig magyar kórusművek tették melodramatikussá.