Magyar sci-fi- és fantasyfilm készül

2004.05.19. 10:50
Fliegauf Benedek három órás fantasyt tervez, Enyedi Ildikó science-fictiont készít New York-ban, Pacskovszky József az űrben forgat - ha elég pénz összejön. Az viszont már biztos, hogy Gothár Péter, Maár Gyula és a fiatal filmesek többsége semmit nem csinál 2004-ben és talán 2005-ben sem. Harminchárom film részesült az MMK tavaszi pályázatán az 1,7 milliárd forintos támogatási alapból, aminél még két filmterv (Fliegauf és Gazdag Gyula) összesített költségvetése is nagyobb. A kisebb botrányt kavart eredményekről Szabó B. Istvánt, a szakkollégium elnökét kérdezte az Index.
A Fotó - Gőzsy Kati / filmhuFliegauf BenedekAz adott anyagi hiányon kívül a szakkollégiumot a művészfilmek iránti elfogultsága miatt érte kritika. Szabó B. István elmondta, hogy Fliegauf Benedek valóban nem az itthoni nézettség reményében kapta meg az idei legmagasabb támogatást, viszont előző filmjeit a nemzetközi fesztiválszereplései alatt "sokan látták".

Tény, hogy Fliegauf nem a közönségsiker rabja: előző nagyjátékfilmjét, a Tarr Béla nyomán készült Delaert saját bevallása szerint "halott barátainak" szánta, de az új alkotása - és egyben a harmadik nagyjátékfilmje - a Tündérkör sem ígérkezik közönségfilmnek. Stalter Judit, Fliegauf gyártásvezetője, az Indexnek elmondta, hogy a hatszázmillióból készülő új fantasyfilm terjedelme másfél és három óra között lesz, vagyis valószínűleg meghaladja a Dealer százhatvanperces hosszát is.

Kanadai és amerikai partner

A másik legmagasabb támogatásban részesült rendező, Hajdu Szabolcs harmadik nagyjátékfilmjét, a Fehér tenyeret "háromszázötven millió forint körülire" tervezik - tájékoztatta az Indexet Angelusz Iván, a gyártó Katapult Film Kft. ügyvezetője. Az önéletrajzi filmben a rendező öccse, a Kanadába települt debreceni tornász történetét veszi fel eredeti helyszíneken.

Az utolsó százmilliós mozgókép, a Macskakő Gazdag Gyula visszatérését segíti, bár az amerikai-magyar koprodukcióban készülő film nem a rendező harminc évvel ezelőtti Sípoló macskakő című szatírájának a folytatása lesz. Gazdag új filmjénél Szabó B. szerint "jóval egymilliárd fölötti költségvetéssel számol".

Pályatört rendezők

Tarr Béla rendező TT Filmműhelye két kifogással lépett fel a pályázati elbírálással szemben. Az első felvetés, hogy az MMK Gothár Péter tíz éve előkészített Jancsi és Juliska című filmtervét elutasította. Ezt a döntést Szabó B. István az Indexnek azzal indokolta, hogy a film előző producere még nem számolt el a tervre adott támogatás elköltésével. (A TT Filmműhely múlt heti sajtótájékoztatóján ismertették, hogy a film előző producere: Barbalics Péter 28 millió forintot költött el minden eredmény nélkül.)

Tarr második problémája az idősebb generációt képviselő Maár Gyula Pilinszky-idézetekkel teletűzdelt Töredék című művének a visszautasítása volt. "Valóban egy szép mű ígéretének tűnt - mondta Szabó B. - de mivel a terv és a költségvetés pályázata kidolgozatlan volt, további forgatókönyv fejlesztésre javasoltuk".

A szakkollégium elleni harmadik, már általánosabb panasz, az elsőfilmes támogatott produkciók kis számát érte: a tavalyi tizenöt helyett idén csak hetet segít az MMK. "A hét elsőfilmest kifejezetten jó aránynak tartom - mondta erről a szakkollégiumi elnök. Sok olyan nyolcvanas évek végén elindított rendező van, aki tíz-tizenöt éve nem jelentkezett második filmmel, mert mindig csak új tehetségeket fedezünk fel. A már pályán levőket is támogatni kell!" - tette hozzá.

Mindenki koprodukcióban csinálja

Huszonnégy új filmtervet támogat az MMK, a szakma nagy öregjei közül Bacsó Péter nyolcvanmilliót, Makk Károly csak tízmilliót kapott. Ragályi Elemér nemzetközi hírű operatőr első rendezői munkájára ötvenmilliót juttattak. A középnemzedékből Xantus János Finnugor Vámpír-jának nyolcvanmilliót, Gárdos Péter Donna Bellájá-nak és Tímár Péter A Pohárnok házá-nak ötvenmilliót, az eddig alig támogatott Szőke András Zsiguliról készített filmjének hetvenmilliót ítéltek. A fiatalok közül az említett Hajdu Szabolcson és Fliegauf Benedeken kívül Bollók Csaba és Szaladják István nyolcvanmilliót, Mészáros Péter ötvenmilliót, Árpa Attila harmincmilliót kapott - áll a Közalapítvány honlapján.

A már támogatott kilenc alkotásból harmincmilliót vehet fel Mundruczó Kornél a Szent Johanna című opera-rövidfilmjének második részére, húszat kap Pacskovszky József űrben játszódó orosz szerelmi történetére (Négy évszak az űrben című) és szintén húszat tehet Enyedi Ildikó az évek óta halogatott New York-ban készülő science-fictionének (Szelíd interface) kasszájába. Enyedi éppen helyszíni fotózáson van az USA-ban, a film munkálatai idén már valószínűleg elkezdődhetnek - tájékoztatta az Indexet "szerény tudása szerint" a rendezőnő férje.

2006-ban tízmilliárdra emelkedik a támogatási alap kerete, de Szabó B. István kifejtette, kizárólag hazai alapítványi támogatással abból sem lehet jó filmeket készíteni. Már most mindegyik film koprodukciós támogatásban készül, elmondása szerint ez lesz a kivezető út. Ezt Stalter Judit is megerősítette, de hozzátette, egy producer csak megfelelő MMK-s támogatással a háta mögött találhat koprodukciós partnert a filmhez. A százmilliós pályázati pénzzel most nekikezdhetnek a koprodukciós tárgyalásoknak, hogy összeszedjék a Tündérkör költségvetéséből hiányzó félmilliárd forintot, a Macskakőhöz hiányzó egymilliárdot és a Fehér tenyérhez szükséges kétszázötven milliót. Akik kevesebbet kaptak az MMK-tól, most még nehezebb helyzetben vannak.

Gyártási támogatás 2004/2005:
Új filmtervek - 2004-es támogatás: Hajdu Szabolcs: Fehér tenyér (Katapult Film Kft) - 100m Ft; Szaladják István: Bíbortekercs (Inforg Stúdió Kft) - 80m Ft; Pálos György: Nyári sztornó (KVB Kft) - 80m Ft; Bollók Csaba: Iszka utazása (MER-KEL Film Bt) - 80m Ft; Bacsó Péter: A Lumnitzer nővérek (Tivoli Filmprodukció Kft) - 80m Ft; Takács Ákos: Pesti Harlem (New Balance Kft) - 75m Ft; Szőke András: Zsiguli (Cinemart Kft) - 70m Ft; dr. Horváth István: A halál kilovagolt Perzsiából (T.T. Filmműhely Kft.) - 60m Ft; Incze Ágnes: Randevú (Filmplus Kft) - 50m Ft; Tímár Péter: A Pohárnok háza (Hunnia Filmstúdió Kft.) - 50m Ft; Mészáros Péter: Cythére - ma non troppo (Mediawave 2000 Kft.) - 50m Ft; Ragályi Elemér: Csudafilm (Megafilm Kft) - 50m Ft; Allan Siegel- Sas Tamás: Usti Opre (Cheesefields Kft Produkciós Iroda) - 35m Ft; Vecsernyés János: Detektívtörténet (Szupermodern Kft.) - 30m Ft; Árpa Attila: Argó (Tivoli-Filmprodukció Kft.) - 30m Ft; Makk Károly: Luigi (Atlantic Kft) - 10m Ft.

Új filmtervek - 2005-ös szándék : Gazdag Gyula: Macskakő (Eurofilm Stúdió Kft) - 100m Ft; Fliegauf Benedek: Tündérkör (Inforg Stúdió Kft) - 100m Ft; Xantus János: Finnugor Vámpír (Eurofilm Stúdió Kft) - 80m Ft; Surányi András: Az oszthatatlan ember (Grant Film Kft) - 80m Ft; Tóth Tamás: Na'conxypan (Cameofilm Kft) - 50m Ft; Balogh Zsolt: Senza tempó (Centál Filmstúdió 2002. Kft.) - 50m Ft; Gárdos Péter: Donna Bella (Tivoli-Filmprodukció Kft.) - 50m Ft; Rohonyi Gábor: Makacs alkony (M&M Film Kft.) - 25m Ft.

Már támogatott filmtervek kiegészítő támogatása: Pálfi György: Taxidermia (Eurofilm Stúdió Kft.) - 50m Ft; Bagó Bertalan: Vadászat angolokra (Vid-Art Stúdió) - 40m Ft; Mundruczó Kornél: Szent Johanna (Proton Cinema Kft.) - 30m Ft; Pejó Róbert: Dallas (Új Budapest Fimstúdió Kft.) - 30m Ft; Enyedi Ildikó: Szelíd interface (Eurofilm Stúdió Kft.) - 20m Ft; Pacskovszky József: Négy évszak az űrben (Hunnia Filmstúdió Kft) - 20m Ft; Novák Erik: Nyócker (Lichthof Productions Kft) - 20m Ft; Bogdán Árpád: Boldog új élet! (Laokoon Film Kft) - 15m Ft; Koltai Róbert: Dodó és Naftalin (Világszám) (Filmsziget Kft) - 8 mFt.