Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Shrek lenyomta Jézust és Akhilleuszt

2004.05.24. 16:44
Kapcsolódó cikkek (1)
A nyitóhétvége nézettségi versenyében a Shrek 2 második lett az USA-ban, leelőzve a Tróját és a Passiót is.
A premier hétvégéjén rekordbevételt ért el a Shrek 2 című animációs film Észak-Amerikában: a zöld ogre kalandjaira kíváncsi nézők 104,3 millió dollárt hagytak a mozipénztárakban. Shrek és Fiona 70 millió dollárból készített animált története legyőzte a Brad Pitt főszereplésével 200 millió dollárból készült Trója című történelmi filmet (23.8 millió ezen a hétvégén) és a Hugh Jackmannel az élen 130 millióból forgatott Van Helsing tini-horrort is.

Ezzel a produkciót gyártó DreamWorks stúdió minden idők második legjobb első hétvégi bevételét könyvelheti el, csak a Pókember előzte meg 2002 májusában, ami az első hétvégén 114.8 milliót hozott. A zöld ogre és a Szamár kalandjai a második legsikeresebben nyitó film, még Mel Gibson Passióját is megverte az első hétvége bevételének szempontjából, mely februárban 89,3 millió dollárt jelentett.

A Shrek 2 első ötnapi bevétele pedig 125,3 millió dollár lett, amely szintén mérföldkő a mozitörténelemben.

Az elsöprő sikerben a produkció minőségén kívül a gyártó stúdió merészsége is szerepet játszott, a filmet ugyanis 4163 mozivásznon mutatták be egyszerre, amire korábban még nem volt példa. Számítások szerint a Shrek 2 amerikai mozibevétele meghaladja majd a 300 millió dollárt, és a világ többi részén is nagyjából ennyi pénzért váltanak rá jegyet, ami azt jelenti, hogy az összbevétel 600 millió dollár felett lesz.

A siker másik kulcsa az, hogy a fordulatos mese a lehető legszélesebb közönségréteget tudta megszólítani: a nézők hatvan százaléka családtagjai társaságában tekintette meg a filmet, amit olyan sztárok szinkronizáltak, mint Mike Myers, Cameron Diaz, Eddie Murphy, Antonio Banderas és Rupert Everett.