18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Miért imádjuk az agyevő Hannibal Lectert?

2013.04.11. 00:09
A nyomozókat segítő, emberhúst falatozgató pszichiáter, dr. Hannibal Lecter 32 éve gyilkol könyvben, filmben, és most már sorozatban is. Dollármilliókat érő brand lett a neve, pedig semmivel sem különb, mint az ötvenes évek réme, a nőket daraboló, mellbimbókból övet varró Ed Gein, akiről mintázták. Perverz, aki kedveli Lectert vagy csak a karaktert halhatatlanná tevő Anthony Hopkins fanatikus rajongója?

A sorozatgyilkos az amerikai popkultúra egyik legnépszerűbb figurája, és ma már ugyanolyan klasszikus mozirémnek számít, mint Drakula gróf vagy a farkasember. Gondoljunk csak a Psycho Norman Batesére, a Texasi láncfűrészes-filmek Bőrpofájára vagy a Hannibal Lecter-szériára.

Egy emberről mintázták mind

Ezek a kegyetlen hollywoodi szörnyetegek szinte kivétel nélkül mind egy létező, őrült sorozatgyilkos, az ötvenes években nőket daraboló és a koponyájukból dobozt, a mellbimbóikból övet preparáló Ed Gein emberbőrből varrt köpönyegéből bújtak elő. Nem csoda, ha Gein maga is regény- és mozihős lett: alakja A bárányok hallgatnak című, 1988-as Thomas Harris-kötet Buffalo Bill nevű, bizonytalan nemi identitású, nőket elraboló sorozatgyilkosában köszönt vissza.

Hannibál, a kannibál

A sorozatgyilkos kifejezést az FBI nyomozói használták először, amikor a hetvenes években az utcán elcsábított fiatal lányokat megerőszakoló, majd kivégző Ted Bundy, valamint a nőgyűlölő, szektás mészáros, David Berkowitz rémtetteit felkapta a sajtó. A kriminológusok már ekkor megfigyeltek egy seregnyi azonosságot: a sorozatgyilkosok tipikusan nehéz gyermekkorú, fiatal korukban megalázott, az átlagnál intelligensebb, piromán, állatkínzó, ágyba vizelő emberek, akiknek nemcsak perverz örömöt, de gyakran szexuális kielégülést okoznak a gyilkosságok. Ugyanakkor titkos aberrációikról a környezetük mit sem tud, mindenki barátságos különcnek ismeri őket, aki a légynek sem tudna ártani.

Thomas Harris híres regényhőse, az 1981-es Vörös sárkányban bemutatkozó, kifinomult ízlésű, emberevés közben klasszikus zenét hallgató és már a nevében is a kannibálra rímelő dr. Hannibal Lecter egy tipikus hetvenes évekbeli sorozatgyilkos, akinek fiktív alakjába idővel persze más hírhedt gazemberek rémtettei is beépültek.

Ilyen volt például Gary Heidnik, aki A bárányok hallgatnak Buffalo Billjéhez hasonlóan elrabolt lányokat tartott fogva, erőszakolt meg és kínozott halálra a háza pincéjében. A nekrofil Jeffrey Lionel Dahmer, aki 1987 és 91 között gyilkolta és ette meg az áldozatait, így milwaukee-i kannibálként vonult be a bűnüldözés történetébe, szintén hatott Thomas Harrisre. Elég csak felidézni az 1999-es Hannibal című regény és az abból készült film egyik legmorbidabb jelenetét, amikor a jó Lecter doktor békésen sütögeti és eszegeti a lobotómián frissen átesett Paul Krendler agyát:

Hannibal bemutatkozása: Az embervadász

A Hannibal-regények megfilmesítési hullámát Dino De Laurentiis indította el 1986-ban. Ő ekkorra már olyan mozitörténeti klasszikusokat épített fel a semmiből, mint a Halloween-brand, Schwarzenegger Conanja vagy a David Lynch-féle Dűne. Eredetileg az Embervadászt is Lynch rendezte volna, de a híres producer inkább Michael Mannt választotta, mert neki kitűnő rendőrségi és FBI-kapcsolatai voltak, és korábban csupa kiváló tévés krimit írt és rendezett (Crime Story, Miami Vice). Hannibal szerepére sokáig Jeff Bridges, John Lithgow, Brian Dennehy, sőt, még az Inigo Montoyával halhatatlanná vált Mandy Patinkin is esélyes volt. Mann végül Brian Dennehy javaslatára megnézte Brian Coxot a Rat in the Skull című színdarabban, és annyira el volt ragadtatva az alakításától, hogy azonnal leszerződtette sorozatgyilkosnak.

A stúdió viszont azt szerette volna, ha Mann újból Don Johnsonnal dolgozik, hátha akkor megismétlik a Miami Vice kultsorozat sikerét. Dino de Laurentiis ráadásul hallani sem akart arról, hogy az eredeti regénnyel azonos Vörös sárkány címmel menjen mozikba a film, mivel 85-ben súlyos milliókat bukott el a Mickey Rourke-féle A sárkány évével, így egy életre meggyűlölte a tűzokádókat.

A Hannibal Lecter-film végül elkészült, de csak szerény, 8,6 millió dolláros bevételt hozott. A sztoriját is inkább a későbbi remake-ből, a Vörös sárkányból ismerik a nézők: Will Graham FBI-ügynök (William Petersen) sittre vágja a kannibál sorozatgyilkost, dr. Hannibal Lectert (Brian Cox), majd nyugállományba vonul. Régi harcostársai azonban segítséget kérnek tőle egy másik bestiális sorozatgyilkos, a Fogtündér elfogásához, ám mivel így sem boldogulnak az üggyel, kénytelenek a téma legnagyobb szakértőjéhez, magához Hannibal Lecterhez fordulni. Ilyen morbid segítségnyújtás egyébként a valóságban is előfordult: Ropbert Keppel kriminológiaprofesszor a fiatal lányokat gyilkoló Ted Bundyhoz fordult, amikor el kellett kapni a Green River-i sorozatgyilkost, Gary Ridgway-t.

Hannibal Oscar-díja: A bárányok hallgatnak

Dino De Laurentiis annyira dühös volt Az embervadász mozis bukása után, hogy az újabb, 1988-as Thomas Harris-regény, A bárányok hallgatnak megfilmesítési jogát ingyen átengedte az Orion Picturesnek. Ez lett élete legrosszabb döntése: az 1991-es filmváltozat nemcsak Oscart és egy rakás szakmai díjat hozott a Hannibal alakjával egybeforrt Anthony Hopkinsnek, de 272,7 millió dolláros bevételig menetelt a mozikban.

Pedig A bárányok hallgatnak csak egy A-kategóriás sztárokkal felturbózott Embervadász. Az alapkonfliktus itt is az, hogy az FBI képtelen elkapni a szenátor lányát elraboló és megkínzó sorozatgyilkost, Buffalo Billt (Ted Levine), ezért az ügyön ráállított, labilis idegállapotú nyomozó (Jodie Foster) szakmai segítséget kér a szigorú őrizet alatt álló Hannibal Lectertől.

Jack Nicholson, John Hurt, Christopher Lloyd, Patrick Stewart, Robert Duvall, és Robert De Niro is bejelentkezett Hannibal szerepére, Jeremy Irons viszont azért nem vállalta el a felkérést, mert nem akart újabb negatív figurát játszani. Anthony Hopkinst végül maga a rendező, Jonathan Demme választotta ki az emberölés mellett a pszichoanalízisben is kiváló kannibál szerepére, mert nagyon tetszett neki, ahogy Az elefántemberben a szörnyszülöttekkel találkozó orvost alakította.

Hopkins hálából alaposan felkészült a szerepére: börtönökbe látogatott el, hogy cellákban ücsöröghessen, átolvasott minden újságcikket és rendőrségi iratot a régi sorozatgyilkosokról, de olyan bírósági tárgyalásokon is megjelent, ahol épp egy gyilkos pere zajlott. A Buffalo Billt alakító Ted Levine már nem volt ennyire lelkes: ő csak beugrott egy-két italra néhány transzvesztita bárba, és elbeszélgetett a vendégekkel, hogy hiteles legyen a női ruhás tánca.

Jodie Fostert Ted Tally forgatókönyvíró javasolta főszereplőnek, de a rendező Michelle Pfeifferhez ragaszkodott. A színésznő azonban túl véresnek találta a filmet, úgyanúgy, ahogy Meg Ryan és Melanie Griffith. Mikor már Nicole Kidmant, Halle Berryt és Andie MacDowellt is érdekelni kezdte a nyomozónő szerepe, a rendező végül Jodie Fostert választotta, aki már az első Thomas Harris-regény elolvasásakor azt tervezgette, hogy megveszi a jogokat és megrendezi a filmet (ugyanezt tervezte Gene Hackman is, de végül a véres jelenetek miatt nem forgatta le a filmet, amiben ő lett volna Lecter).

Hannibal vérfürdője: Hannibal

A bárányok hallgatnak elképesztő anyagi és kritikai sikere magára dr. Lecter atyjára is kihatott. Thomas Harris 1999-re lett kész a történet 10 évvel később játszódó folytatásával, a Hanniballal, és az elsőre 1,3 millió példányban eladott könyvből küldött Jodie Fosternek, Anthony Hopkinsnak, Jonathan Demme-nek és Ted Tallynak is, akik mind Oscart-kaptak a Bárányokért. A folytatást mindannyian túl véresnek tartották, és hallani sem akartak a megfilmesítéséről.

Egy ember lelkesedett csak a regényért: Dino De Laurentiis, aki ugyan sokat bukott az Embervadásszal, de a Bárányok bevételei láttán azonnal kifizetett 10 millió dollárt Thomas Harrisnak a Hannibal filmes jogaiért. Sőt, Hopkinst is visszacsábította a franchise-hoz egy 15 millió dolláros csekkel (ha nem vállalta volna, Tim Roth-ot szerződteti). A producernek ráadásul annyira tetszett a Gladiátor, hogy Ridley Scottnak kínálta fel a rendezői széket, bár az Alien atyja összekeverte a neveket, és elsőre azt válaszolta neki: „Dino, épp most forgattam filmet egy ókori fickóról, szó sem lehet még egyről”.

Amikor híre ment, hogy Jodie Foster nem akar olyan FBI-ügynök lenni, aki (a filmváltozattal ellentétben) a sok gyilkosság és lövöldözés után összejön a szökevény dr. Lecterrel, és boldogan él vele, amíg meg nem hal, az összes hollywoodi színésznő jelentkezett a szerepre. Ridley Scott Cate Blanchettet, Hilary Swanket, Heather Lockleart, Angelina Jolie-t, Drew Barrymore-t, Winona Rydert, Brooke Shieldset, Bridget Fondát, Calista Flockhartot, Helen Huntot, Sandra Bullockot, Christina Applegate-et, Jennifer Connellyt, Meg Ryant, Shannen Dohertyt, Jennifer Anistont és Teri Hatcher is választhatta volna főhősnőnek (Gillian Andersont és Sarah Jessica Parkert csak azért nem, mert nekik sorozatszerződés tiltotta a filmezést). Ridley Scott végül Julianne Moore-nak adta Jodie Foster régi szerepét, mert tetszett neki, hogy bármit el tud játszani a vásznon.

A 2001-ben bemutatott Hannibal azóta is megosztja a rajongókat. Egyesek a Bárányok hallgatnaknál is jobban szeretik, mások gyűlölik a filmet (de főleg a regényt), amiért egyfajta proto-Dexterként olyan pozitív hősnek próbálta beállítani a pszichopata dr. Lectert, aki csak a nála gonoszabb embereket eszi meg. A kritikusok emellett Ridley Scottot is szidták, amiért az öncélú, véres jelenetekkel nemcsak az öt Oscar-díjas előzménytől távolodott el fényévekre, de a saját kultfilmjeitől, az Alientől és a Szárnyas fejvadásztól is.

Hannibal hattyúdala: Vörös sárkány

Lucas 1999-ben bemutatott Baljós árnyakja elindította a mai napig tartó előzményfilmes őrületet, így Dino De Laurentiis a sokat szidott, de 351 millió dollárot termelő Hannibal után új verziót akart forgatni régi ballépéséből, Az embervadászból. Anthony Hopkins 20 millió dollárért vállalta, hogy újra eljátssza az FBI-nak besegítő kannibált, akinek a 86-os változathoz hasonlóan most is a Fogtündér lépéseit kellett kitalálnia.

A Hannibal Lectert mestereként tisztelő, beteg lelkű sorozatgyilkost ezúttal Brian Cox helyett a hízókúrára fogott Ralph Fiennes keltette életre. Pedig Sean Penn, Nicolas Cage, sőt, még a galamblelkű Michael Jackson is mindent elkövetett azért, hogy övé lehessen a gonosz szerepe és nyolc órát kelljen a sminkszobában töltenie a hátát borító sárkánytetoválás miatt.

A rendező először Michael Bay lett volna, de az MGM és a Universal stúdiók végül Brett Ratnernek adtak lehetőséget. A Fogtündér után nyomozó FBI-ügynök végül nem Ethan Hawk, hanem Edward Norton lett, de ez végül mindegy volt, hiszen mindenki Anthony Hopkins visszatérését várta a legjobban. Mivel a forgatáskor már pont 10 év telt el A Bárányok hallgatnak premierje óta, a színészt több jelenetben is számítógépes effektekkel szabadították meg a ráncoktól. Anthony Hopkins viszont a bemutató után kijelentette: soha többé nem veszi fel Hannibal Lecter ikonikus szájkosarát.

Kit érdekel Hannibal ébredése?

A 209 milliós bevételt generáló Vörös sárkánnyal a kritikusok és a nézők is elégedettek voltak. Ted Tally forgatókönyvíró jól visszahozta 10 évvel korábbi mesterműve, A bárányok hallgatnak baljós hangulatát, a film végén pedig tökéletesen lezárta a Hopkins-féle Hannibal-trilógiát: a nyomozók figyelmeztetik a cellájában ülő dr. Lectert, hogy jönni fog hozzá egy fiatal nyomozónő (Jodie Foster A bárányok hallgatnakból ugye), próbálja meg nem megríkatni. A Hannibal Lecter-regények írója, Thomas Harris azonban nem bírt magával, és 2006-ban egy szerecsenmosdatós előzménykötettel jelentkezett, amiben egy elcsépelt csavarral megpróbálta náci háborús bűnösökre vadászó, pozitív hősként ábrázolni a filmtörténelem egyik legördögibb figuráját.

A Hannibál ébredése 1,5 millió példányban fogyott el, Dino De Laurentiis pedig 50 millió dollárt adott a filmváltozatra, újabb százmilliók reményében. A forgatókönyvet maga Thomas Harris írta, de még ekkor sem javította ki a regénye végzetes dramaturgiai hibáját: a korábbi részekből sosem hiányzó, sorozatgyilkosokat üldöző nyomozók helyett csak a sérült lelkű fogonoszra fókuszált. Ráadásul tökön lőtte az egész Hannibal-mítoszt azzal, hogy görcsösen a szánkba rágta: dr. Lecter igazából azért lett kannibál, mert az éhező német katonák az orra előtt ették meg a testvérét, és csak azért kezdett gyilkolni, hogy bosszút állhasson rajtuk.

A filmet talán még megmenthette volna, ha a Reszkessetek betörők 2 és a Richie Rich után drogos alkoholistává züllő Macaulay Culkinból lesz a szemünk előtt sorozatgyilkos. A tévéfilmes rendező, Peter Webber viszont ragaszkodott ahhoz, hogy egy ismeretlen, kifejezéstelen arcú francia színész, Gaspard Ulliel legyen Hannibal Lecter, mivel neki a néző könnyebben elhiszi, hogy emberhúst eszik, míg mondjuk az ifjú Darth Vadert alakító Hayden Christensennek nem.

Ulliel természetesen nem emelkedett kannibálként Anthony Hopkins-i magasságokba, a rajongók ugyanis a Hannibál ébredését tartják a franchise legszörnyűbb darabjának. A filmnél sokkal érdekesebb volt például a forgatás két rejtélyes bűnesete: valamelyik perverz stábtag ellopott a kellékesektől egy műpéniszt és egy levágott fejet! Ilyen előzmények után nem csoda, ha mindenki várja, mit tud a Hannibal Lecter figurájából kihozni Mads Mikkelsen és a tévéfilmes stáb.

 Hannibal-filmek  Dr. Lecter megformálója  Büdzsé  Bevétel  IMDb átlag  Rotten Tomatoes  Oscar-szobrok, egyéb díjak
 Az embervadász (1986)  Brian Cox 15 millió dollár 8,6 millió 7,2 pont 94% 1 fesztiváldíj
 A bárányok hallgatnak (1991)  Anthony Hopkins 19 millió dollár 272,7 millió 8,7 pont 95% 5 Oscar, 43 egyéb díj
 Hannibal (2001)  Anthony Hopkins 87 millió dollár 351,6 millió 6,6 pont 39% 5 fesztiváldíj
 A vörös sárkány (2002)  Anthony Hopkins 78 millió dollár 209,1 millió 7,2 pont 68% 6 fesztiváldíj
 Hannibal ébredése (2007)  Gaspard Ulliel 50 millió dollár 82,1 millió diollár 6 pont 15% 2 Aranymálna-jelölés

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport