'Van, aki köcsögnek tart'

2004.09.09. 10:30
Az Argo szerény költségvetésű sajtótájékoztatóján nem hangzott el semmi új információ, mégis érdeklődő RTL Klub-os sztárok tucatjai taposták egymás lábát. Kovács Lajos, az Argo egyik főszereplője azt fejtegette az Indexnek, hogy nézettségben überelhetik-e a Kontrollt, és Árpa Attila rendezővel is sikerült beszélgetnem, pedig, mint kiderült, tart az Indextől.
"Mi lesz az Argo sajtótájékoztatóján? Tulajdonképpen semmi - vetette előre Árpa Attila az esemény forgatókönyvét. - Ott lesz Kolosi Péter, az Argo-szponzor RTL Klub programigazgatója és Vörös Gábor, a forgalmazó SPI igazgatója, és mondanak pár szót." Ennél valóban nem történt több.

A Mojito Café szobányi helyiségében sokan tolongtak. Árpa gyorsan elmondta, hogy nem praktikus okokból, hanem nosztaligiából választották a helyszínt. Négy éve ugyanis itt rúgott be a forgatókönyvíróval és a producerével, miután az MMK reménytelennek minősítve elutasította az Argo-filmtervet.

Klikk a képre!
Ez az egyetlen új információ hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol az újságírók lépten-nyomon RTL-közeli sztárokba botlottak, többek között a fárasztóan bohóckodó Jáksó Lászlóba, aki sült krumplit alakít a filmben, vagy Mónikába, aki barátját az énekes Mukli Gyulát kísérte, de beleütközhettünk a valóvilágos Ágicába és Szabolcsba vagy a tortát cipelő Bebébe is.

Az Argóról Reklámmentes övezet

"Hogy miért rendelkezünk ilyen szerény pr-ral? Hogy miért nincs nagy sajtótájékoztató és óriásplakát? - kérdezett vissza az esemény után az Index kérdésére Árpa. - Mert reklámtámogatónk, a Wallis az utolsó pillanatban kiszállt a filmből."

A rendező mindennek ellenére nagy nézettségben reménykedik. Bár még hosszan sorolta a nehezítő tényezőket. Először is a szereplőket nem a "mainstreamből" válogatta, mert szerinte nem ettől lesz jó egy film. "Koltai Róbert neve ellenére is bukás lett a Montecarlo!, és Gálvölgyi János neve sem segített a Rap, Revü, Rómeón" - sorolta a tavaszi bemutatókat.

Másodszor, a rendező neve sem feltétlenül húzónév. "Ez kétélű penge - magyarázta -, mert van aki miattam nézi meg, de van, aki köcsögnek tart, és éppen miattam nem nézi meg a filmet."

A harmadik pont, hogy Török Ferenc új filmje, a Szezon, ami a Moszkva térhez hasonlóan beindíthatta volna az őszi sikersorozatot, Árpa szerint rosszul kezdett a mozikban. (A Budapest Film tájékoztatása szerint a Szezont tizennégyezer néző látta az első héten Budapesten, ami Török huszonötezres reményéhez képest valóban gyengébb eredmény). Árpa végül elárulta, hogy mitől várja a nagy nézettséget: a "szájpropagandától".

Tehénszarba tenyerelt Guy Ritchie

Klikk a képre
"Nem tudom, hogy überelhetjük-e a Kontrollt, de én ötszáz-hatszázezer nézőt elvárok" - mondta még optimistábban az Indexnek Kovács Lajos, az egyik főszereplő, aki Balogh Tibit, "a pitiáner bűnözők vezérét" alakítja. "Attila jó helyre nyúlt, ez egy betöretlen terület. Guy Ritchie és Tarantino filmjeit helyezte a tehénszaros magyar valóságba. Ettől kap egy humoros gellert az egész."

"Felüdülés, a Kanári-szigetek, hogy végre bemutathatom a mozikban a vígjátéki vénámat" - mondta Kovács Lajos, aki a három főszereplő közül egyedül maradt a sajtótájékoztató végéig. (A "beszívott lúzer diákokat vezető" Görög Lászlót és a "külföldi elegáns high-tech csapat főnökét", Oszter Sándort később sem sikerült az Indexnek elérnie.) A hatvanéves színész elmesélte, hogy sportos múltját nem tagadta meg: "Az akciójelenetekben nem használtam kaszkadőrt, még akkor sem, amikor menekülés közben tigrisbukfenccel kerültem át egy tehénen."

"Talán most észreveszik a rendezők, hogy ennek a marginális szerepeket játszó Kovácsnak súlyos humora is van!" - mondta. "Mikor látjuk végre romantikus filmek hősszerelmeseként?" - kérdezte az Index. "Nagyon bele tetszett találni! - válaszolta. - A humoros film után jó lenne egy gyönyörű lírai történet."

Árpa Attila a színészekkel "általában" elégedett volt, egy-két szereplőt kivéve: "Volt, akitől többet vártam, de a vágóasztalon megoldottuk."

Az Argo szeptember 16-án kerül a mozikba, de már 15-én is vetítik öt filmszínházban. És hogy milyen kritikák születnek majd? "Tőletek tartok a legjobban - mondta végül a rendező az Indexnek. - Ti soha nem írtok igazán jót semmiről!"