Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rasszizmusvádak a szomáliai háborús film ellen

2002.02.11. 14:29
A brit Médiamunkások a háború ellen (MWAW) elnevezésű civil szervezet bírálja a Black Hawk Down című amerikai filmet, amely szerintük "a borzalmas valóság groteszk félreértelmezése". Az egyesület tüntetést is szervez jövő héten a Leicester Square-re.
A Black Hawk Down két amerikai helikopter lelövésének történetét dolgozza fel; az eset Szomáliában történt az ENSZ 1993-as beavatkozása során. A harcban tizennyolc amerikai katona esett el. A Black Hawk Down az Egyesült Államokban rendkívüli sikert aratott, eddigi bevételei elérik a 75 millió dollárt. Magyar címe Sólyom végveszélyben lesz.

Az MWAW elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a szomáli nép tragédiájával a film nem foglalkozik - derül ki a CNN tudósításából. "Szomáliak ezrei haltak meg az ENSZ úgynevezett humanitárius beavatkozása miatt; kétharmaduk nő és gyermek" - olvasható a szervezet honlapján. "A legóvatosabb kritikák is rámutatnak a film rasszista ábrázolásmódjára" - folytatódik a közlemény.

Ridley Scott, a rendező a BBC-nek nyilatkozva elmondta: a Black Hawk Down célja az volt, hogy a közönségnek megmutasson egy olyan háborús élményt, amit amúgy soha nem tapasztalhatnak meg. - Úgy gondoltam: csináljuk meg, ahogy volt, próbáljuk kihagyni a romantikát meg a szentimentalizmust, és inkább kérdéseket, mint válaszokat adjunk a közönségnek - tette hozzá Scott.

A malájoknak sem tetszik

A film szemléletét nehezményezik Malajziában is. Az ENSZ-akcióban malajziai katonák is részt vettek; a helikopterkatasztrófánál maláj fegyveresek segédkeztek az amerikaiak kimentésében. Abdul Latif Ahmad nyugalmazott dandártábornok, a Szomáliában tevékenykedő maláj erők akkori parancsnoka is kifejezte ellenszenvét a Black Hawkkal kapcsolatban. - A malajziai mozilátogatók azzal a téveszmével fognak szembesülni, hogy az igazi harcokat az amerikaiak egyedül vívták, és mi csak a buszokat vezettük - fogalmazott Ahmad.