Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Bizarr bújócska

2001.05.07. 15:42
Megcsonkított holtestek, amelyek egy halálos kirakós játék groteszk darabjaiként újabb és újabb gyilkosságokat jeleznek előre. Két nyomozó, akik felveszik a harcot a megnyomorított lelkű sorozatgyilkossal. Ezúttal azonban nem New York bűntől mocskos utcáin, hanem egy alpesi kisváros havas tájain folyik a küzdelem. A Twin Peaks és a Hetedik legjobb jelenetei egy francia filmben!
A két detektív szerepében Vincent Cassel és Jean Reno
A franciák manapság elsápadva tapasztalják, hogy kulturális vezető szerepük veszélybe került az amerikai életérzés folyamatos térnyerése következtében. De szerencsére újra meg újra felbukkannak olyan emberek, akiknek a francia kultúra iránti szeretetük nem merül ki pusztán a Marseillaise állandó fütyörészésében, hanem harcba szállnak az Európát, így persze Galliát is megszállni készülő amerikai tömegkultúrával. Egyesek McDonald's éttermeket tesznek a földdel egyenlővé politikai performance címén, míg mások saját módszereikkel vágnak vissza az amerikai filmgyártásnak. A franciák ugyanis nem tudják megbocsátani maguknak, hogy egy száz éve még porban és ismeretlenségben fuldokló csendes kaliforniai kisváros, Hollywood lenyomta nemzeti filmgyártásukat.

Először Luc Besson vette a fejébe, hogy létrehozza az amerikai szuperprodukciók európai mását, amelynek legfontosabb alapanyaga a töménytelen mennyiségű pénz. Ebből már futja hollywoodi külsőségekre: sztárokra és egyéb vizuális effektekre.

Most a Gyűlölet című kultuszfilm rendezője, Matthieu Kassovitz próbálta meg francia ízekkel gazdagítani az egyik legamerikaibb műfajt, a thrillert. A Bíbor folyók című filmben megtaláljuk a műfaj összes kliséjét, alapanyagát: van itt csendes, Isten háta mögötti kisváros, nagy adag sötét rejtéllyel, pár brutális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság, egy perverz fantáziával megáldott sorozatgyilkos, és persze két mindenre elszánt nyomozó: egy az idősebb, hallgatag fajtából, és egy fiatal, de lelkes a tanítvány szerepében.

Az állandóan dübörgő zene és a téli táj sötét képei hamar feszült idegállapotba kergetik a moziszékben szorongót, de az igazi rettegés elkerüli a nézőket. Pedig a Gyűlöletből, a Dobermanból, vagy esetleg a Jeanne D'Arcból ismerős Vincent Cassel és a már-már Luc Besson kabalájaként funkcionáló Jean Reno nagyszerű alakítást nyújt, sőt a kisebb szerepeket is megfelelő tartalommal töltik meg az egyes színészek. Az operatőr is szinte észrevétlenül varázsolja a mindennapi tereket homályos, misztikus helyszínekké, amivel már az első filmkockákban megalapozza a film vészjósló hangulatát.

A szédítő hatás hamar elpárolog
Egyedül a humor és az izgalom gyors, néha szokatlan váltakozása zavarhatja meg egy időre a mozilátogatók csendes reszketését, de ezt a kifejezetten pikáns összetevőt is ugyanúgy meglehet szokni, mint a francia sajtok enyhén szólva furcsa szagát.

Sajnos azonban a tökéletes arányérzékkel adagolt hangulati elemek mellett elsikkad a történet. Jean-Christophe Grangé világsikerű könyvét ugyanis sehogy nem sikerült beletuszkolni egy film időkeretei közé. Ezért az először lassú, minden mozzanatában logikus nyomozás hirtelen szédítő sebességgel jut el a végkifejletig, ledobva magáról az ésszerűség, és ok-okozati viszony fojtogató gyeplőjét.

Ráadásul a Hetediket a kultuszfilmek közé repítő elméleti, gondolati háttér is teljesen hiányzik a filmből, illetve csak néhány elnagyolt náciellenes, a genetika és az embertenyésztés veszélyei felett töprengő gondolatfoszlányra korlátozódik. Ezért a Bíbor folyók képeivel és feszült cselekményével hamar beszippantja a nézőt, de ez a szédítő hatás a film utolsó képkockáival végleg, mindenfajta maradandó nyom nélkül el is párolog.

Bíbor folyók - Les Rivieres pourpres
Színes feliratos francia krimi, 105 perc, 2000
Rendező: Mathieu Kassovitz
Író: Jean-Cristophe Grangé
Forgatókönyvíró: Jean-Cristophe Grangé , Mathieu Kassovitz
Operatőr: Thierry Arbogast
Zene: Bruno Coulais
Producer: Alain Goldman
Vágó: Maryline Monthieux
Szereplő(k):
Jean Reno (Pierre Niémans felügyelő)
Vincent Cassel (Max Kerkérian)
Nadia Farés (Fanny Fereira, a hegyimentő)
Dominique Sanda
Jean-Pierre Cassel (Dr. Bernard Chernezé)
Francine Bergé