Oscar-esélyes a Bazi nagy görög lagzi

2002.11.28. 18:19
Nia Vardalos végigházalta Hollywoodot forgatókönyvével, míg végül Tom Hanksné Rita Wilson fel nem karoltatta férjével és az HBO-val. Az ötmillió dolláros független filmhez a készítők húszmilliós bevételt kalkuláltak, de úgy tűnik nagyságrendi tévedés forog fenn.
A popkorntudomány jelenlegi állása szerint Nia Vardalos romantikus vígjátéka, a Bazi nagy görög lagzi (My Big Fat Greek Wedding) egyértelműen esélyes az idei Oscarra. A forgatókönyvíró és főszereplő amerikai-görög Vardalos közölte, addig nem megy ruhát venni míg filmjét nem jelölik, de ha mégis, akkor ezerrel indul ruhát venni.

Egyszer lenn, másszor esküvő

A sikertörténetet egy hagyományos sikertelenségtörténet előzi meg: Nia bekopogott a producerek ajtaján, azok meg szivarral integettek, hogy nem kell a forgatókönyv, míg aztán egy nap Rita Wilson el nem rángatta népszerű filmszínész férjét Tom Hankset a Vardalos egyszemélyes viccelődő estjére (stand-up comedy).

Hanks meggyőződött a tuti felől és kijárt egy kis pénzt az HBO-nál, ahol korábbi dolgai miatt nagyon szeretik. Az ötmillió dolláros költségvetésből ugyan kitelne egy magyar történelmi film, a körülmények különbözősége miatt ez igen olcsónak számít.

Berekordulás

Nia Vardalost John Corbett tapperolja a kép kivágott részén
Nia ötszáz dollárra taksálta forgatókönyvét, a jóindulatú professzort behálózó pincérnő főszerepéért pedig százötvenezer dollárt kasszírozott. A független produkció producereinek áprilisban úgy tűnt, hogy a film egy tisztes húszmillió dolláros bevételt produkál majd, a kereselt ennél masszívabbnak bizonyult. A Bazi nagy görög lagzi az utóbbi tizenkilenc hehetet az amerikai mozik bevételi listjának első tíz helyezettje között töltötte és ha még ott marad egy darabig, megközelítheti a huszonhat hetes rekorddal büszkélkedő Titanicot.

A producerek mindezekből következően örömmel vették a kétszázmillió dolláros jegybevételt, illetve az értesítést, hogy filmjük ezzel lenyomta a romantikus kategória rekorderét, a Micsoda nő!-t.

Már csak a díj hiányzik

Ha a görögök élete a jól szerepel a Golden Globe-on, az már közismerten Oscar-jelöléssel kecsegtet. Szakértők szerint a produkció a legjobb forgatókönyvért szállhat versenybe, de az több alakítás is bekerülhet a megfelelő kategóriákban.

A producerek nem bíznak semmit a véletlenre konzultánsokat béreltek az filmakadémia meggyőzése érdekében.

Nia Vardaros mostanában a CBS tévéadónál folytatja a görög témát, szituációs komédiasorozat formájában. A New York Times kérdésére egyébként elmondta: aznap, amikor filmjét bemutatták egy sajtreklámot szinkronizált.