Új pesti mozik, a multiplexek ellenében

2003.03.14. 08:30
A Szimpla kávézó hamarosan belevág a mozi-bizniszbe is. Ha az önkormányzat engedi, övék lesz a Broadway. A volt Duna mozit az Odeon éleszti újra, korhű beltérrel, saját kultfilm forgalmazással.
Ismét kinyit a Broadway mozi, ha az önkormányzat elfogadja a Szimpla City Kft. ajánlatát- adta hírül a Népszabadság. A Szimpla kávézó és a Szimpla kert üzemeltetőinek régi vágya egy mozi, ahol saját ízlésük szerint válogathatnának a közép-kelet európai filmekből, mondta az Indexnek a Kft. képviselője. A mozi klasszikus jellegét megtartva korszerűsítenék az egykori Filmmúzeumot, ahol az elképzelések szerint otthonra találna a magyar animációs és rajzfilmes kultúra is. Az épületben egy kávézó is nyílna, és a filmek mellett koncerteket, kiállításokat is megtekinthetnének a látogatók.

Bár a Népszabadság szerint Erzsébetváros polgármestere támogatja a Szimpla City Kft. bérleti ajánlatát, a Kft.-nél elmondták: úgy tudják, hogy az önkormányzet szívesebben adná el a mozit, hogy az így befolyó 300 millió forintból óvodát nyithassanak. Az ügyben március végén várható döntés.

Ha a bérleti szerződés létrejön, a filmszínház - ahol már öt éve nem vetítettek filmeket - akár már szeptemberben megnyithat.

Odeon-Lloyd a Betty Blue-tól Shrekig

A művész filmeken szocializálódott közönség azonban még ebben a hónapban birtokba vehet egy új mozit. A több mint két éve bezárt Duna március 22-én Odeon-Lloyd Mozi néven tér vissza az életbe. A filmszínház, amelyet a Budapest Film Rt. többségi tulajdonában lévő Odeon Video Kiadó- és Kölcsönző Kft. üzemeltet majd, egyéni programjával szeretne kitűnni az Art-mozik közül.

A moziban a tervek szerint ugyanis nem csak azok a filmek lesznek láthatóak, amelyek az Art-hálózat listáján szerepelnek. Az Odeon forgalmazóként évi három - az inyenc mozilátogatókat megcélzó - filmet kíván behozni az országba. A sort öt nappal a megnyitás után, március 27-én, a kultfilm státuszú Betty Blue három órás, rendezői változatával nyitják meg.

Az Odeon-Lloyd programját a tematikus sorozatok fogják meghatározni. Március 22-én és 23-án például, az Oscar-díjkiosztó gála apropóján, Oscar-díjas filmeket vetítenek, minden korosztály számára.

A mozi belső tere is figyelmet érdemel majd, mivel a felújítás során, a műemléki védettség miatt az eredeti állapotot állították vissza. Az eredeti homlokzatot, a bejárati portált és az előcsarnokot a fellelhető dokumentumok alapján újították fel, így mozi anyagában és szerkezetében is a korhangulatot idézi. A munkálatok összesen 80 millió forintba kerültek; az építési munkákra 70 millió forintot, míg a berendezésekre 10 millió forintot fordítottak. Az előcsarnokban kávézót is kialakítottak és a mozival együtt működő videotéka tere is kibővült.