Gyilkosságok és háború Cannes-ban

2004.05.18. 15:01
Godard szerint a paradicsomot amerikai katonák őrzik, míg Sean Penn visszasírja Nixont. Jelentés a Cannes-i fesztivál tegnapi napjáról, amikor is kiderült, ki ölte meg a Rolling Stones gitárosát.
Jean-Luc Godard szerint a Paradicsom egy kis strand egy amerikai tengerészgyalogos által őrzött vízparton - ez derül ki a francia újhullám egykori, ma 73 éves, svájci születésű mestere új filmjéből, a Mi zenénkből, amit az 57. Cannes-i fesztiválon mutatott be.

Kicsi a világ

A meghökkentő ötleteiből évtizedek óta ki nem fogyó Godard még ennél is tovább ment: Purgatóriumát Szarajevóban helyezte el, Bosznia mártír fővárosában, ahol írók és újságírók jönnek össze az Európai Könyvtalálkozó alkalmából. A film a 60-as évek második felének politizáló Godard-alkotásaira, a Kínai lányra vagy a Weekendre emlékeztet, mivel egyrészt vegyesen szerepelnek benne színészek és valóságos személyek, másrészt pedig, korunk konfliktusaira utalva, megjelenít benne izraeli és palesztin értelmiségieket, valamint indiánokat is.

A kegyetlen, a tv-híradók világát idéző film egyik csúcspontja, amikor a rendező éppen virágait öntözi svájci villájában, és telefonhívást kap: Olga, a fiatal békeharcos, akit Szarajevóban ismert meg, Izraelben merénylet áldozata lett és egy, amerikai katonák által őrzött, vasrácsok mögötti vízparti zöld területen alussza örök álmát.

Visszasírni Nixont

"Nem gondoltam volna, hogy egyszer visszasírom Nixon elnököt" - jelentette ki Sean Penn amerikai színész-rendező, aki a Richard Nixon meggyilkolása című filmjével szerepel A rendezők két hete című cannes-i programban. Penn, aki 2002. decemberében nagy felzúdulást okozott az Egyesült Államokban bagdadi látogatásával, kijelentette, hogy nem látta honfitársa, Michael Moore 911 Fahrenheit című Bush-ellenes versenyfilmjét, de szerinte "ő is ugyanolyan teljesen korruptnak mutatja be a washingtoni kormányzatot, mint ő, Nixon-filmjében."

Elfogyott a türelme

Elégtételt szolgáltat a film Brian Jonesnak, a Rolling Stones alapítójának. Mint a Variety című amerikai magazin cannes-i különkiadása beszámolt róla, elkészült a Brian Jones vad és bűnös élete című alkotás, amelyben Tom Hardy, a Star Trek egyik sztárja alakítja a Stones tragikus sorsú gitárosát, aki 1969. július 3-án halt meg, alig 27 évesen. A krimiszerű film, amely a muzsikus utolsó heteit idézi fel, szembeszáll a hivatalos hatósági vizsgálat eredményével, mely szerint Brian kábítószer-túladagolásban halt meg. A filmben, ahogyan sokan feltételezik, megölik a Stones-ból éppen kitett zenészt. A film készítője, Stephen Woolley brit újságíró szerint a tettes az 1993-ban rákban meghalt Frank Thorogood építőmunkás volt. A The Times című brit újság keddi száma szerint Woolley 10 évi kutatás alapján jutott erre az eredményre. Az építőmunkás állítólag halálos ágyán azt mondta: "Én tettem azt Briannel. Egyszerűen elfogyott a türelmem." Ők ketten Jones London melletti birtokán az átépítés költségei miatt veszekedtek. A szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedt zenészt 1969. július 4-re virradó éjszakán holtan emelték ki vidéki birtokának úszómedencéjéből. A rendőrség akkori megállapítása szerint a 27 éves sztár éjjel kábítószeres befolyásoltság alatt ugrott be a medencébe és asztmarohamban halt meg. A rendőrség jelezte, hogy esetleg újra folytatja a nyomozást az ügyben, amennyiben a film valami újat hoz - írta a brit lap. Jones a Stones kezdeti éveiben Mick Jagger mellett milliók eszményképe volt. Néhány héttel halála előtt vált el az útja az együttesétől. Az már beállítás kérdése, hogy kirúgták-e vagy ő fordított hátat társainak.