Árpád
-2 °C
4 °C

Fél század után fejezték be Dali és Disney közös filmjét

2003.09.17. 09:15
Armando Dominguez Végzet című balladájának rövidfilmváltozata anyagi okok miatt nem készült el. Váratlanul azonban előkerültek a pincében felejtett vázlatok és a majd száz éves rendező, így a disneysek digitális technika segítségével egyhamar befejezték a szürreálisan szürreális koprodukciót.
Mozitörténelmi szempontból nem elhanyagolható érdekesség, hogy Walt Disney és Salvador Dalí 1946-ban közös rövidfilm készítése fogott. A Végzet című film azonban nem készült el, mert Disneyt váratlanul pénzügyi nehézségek kezdték szorongatni, a munka így kisszekrénybe került. 57 évvel később a Disney munkatársai úgy döntöttek, számítógépes segítséggel befejezik a filmet.

Mit evett Disneyn?

Bár ma különösen hat, hogy Dalí nagyra becsülte Disneyt, a népszerű szürrealista festő valóban annyira tisztelte a stúdiófőnök animátort, hogy filmet akart készíteni vele. "Hollywoodba érkeztem és felvettem a kapcsolatot három nagyszerű amerikai szürrealistával: a Marx fivérekkel, Cecil B. DeMille-lel és Walt Disneyvel - írta Dalí barátjának, André Bretonnak 1937-ben."

Dalí a Warner Brothers akkori feje, Jack Warner házában rendezett díszvacsorán vetette fel a rövidfilm ötletét Disneynek. A festő ekkor már túl volt két Luis Bunuellel forgatott rövidfilmen és éppen Alfred Hitchcock Bűvölet című filmjén dolgozott. Dalí úgy vélte, hogy Disneyvel "magát a Sosem Látottat vihetnék mozgóképre." Disneynek tetszett az ötlet, hogy filmesítsék meg a mexikói Armando Dominguez azonos című balladáját.

Dalí nyolc hónapot töltött munkával Disney stúdiójában, miközben John Hench rendezővel és munkatársaival igyekezett megoldani a "kézzel festett fotók" mozgóképpé alakításával kapcsolatos problémákat. Hench ma 95 éves és ma is bejár dolgozni: legutóbb például pont a Végzet befejezéséhez nyújtott segítséget.

Lopták az anyagot

Az elhalt film után mintegy 150 storyboard meg egy csomó rajz és festmény maradt, amelyek fél évszázadon keresztül hűsöltek Disney valamelyik pincéjében. A mai animátorok ezek alapján fejezték be a rajzfilmet, amelyben olyan ikonikus Dalí víziók vonulnak fel és morfolódnak be , mint az olvadozó óra, a Blabla tornya, vagy a rémálom-tengerpart.

A Végzet portfolio - egyesek szerint lopott - darabjai korábban feltüntek aukciókon, de ez korántsem tántorította el Dominique Monfery rendezőt és huszonöt tagú animátor csapatát, akik a fennmaradt 15 másodperces próbatekercs és a vázlatok alapján szerelte össze a kisfilmet. A munkát Walt disney unokaöccse Roy E. Disney kontrollálta, a producer Baker Bloodworth (Dínó) volt.

Nem szabadon, hanem óvatosan

A Végzet sorsa a korszerűség, ezért nagy százalékban tartalmaz számítógépes animációt, amelyet a digitális nép számára ismerős Maya programmal állítottak elő. Bloodworth a számítógép bevonását azzal mentegette, hogy azt mindössze arra használták, hogy javítsanak a rajzfilm fázisos látványán.

- Hűek szerettünk volna maradni a 45-ös dizájnhoz és ötletekhez, ezért nem liberálisak, hanem óvatosak voltunk a generált képek használatával. - mondta a producer - A számítógépes animációt kifejezetten úgy használtuk, hogy megőrizzük a képi világot, amit Dalí és Walt alkotott volna.

Leonard Maltin filmtörténész rajzfilmszakértő szerint a végeredmény a negyvenes évekbeli Disney-giccs és tiszta Dalí keveréke, a kortárs érzékenység rátéteivel. A Wired szerint ugyanakkor az eredmény leginkább videokliphez hasonlít.

Kicsit korhatáros

A hat perces kisfilm júniusban mutatkozott be az Annecy animációs központ fesztiválján és rögtön utána még több fesztiválon mutatták be Montreálban, Velencében, és Melbourne-ben, ahol díjat is nyert.

A Végzetet várhatóan jövőre tekintheti meg a közönség egy egész estés családi Disney rajzfilm előtt, végül felkerül egy DVD-re is, bár az érzéki jelenetek miatt jobb, ha a tizenkét éven aluliak csak akkor nézik meg, amikor ott vannak a szülők is.

- Nem drogozok. Én vagyok a drog. - mondta Dalí, aki 1989-ben meghalt. A producer úgy vélte, hogy Disney és Dalí is büszke lenne, hogy a film végül elkészült. A Dalí örökséget kezelő Gala-Salvador Dalí Alapítvány kurátora minden esetre úgy döntött, hogy a Végzetet jövőre bemutatják a művész születésének századik évfordulójára készülő kiállításon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?