Darkos Dönci

2003.05.23. 16:07
Az időutazó középiskolás történetét megjelenítő skizothrillert azok figyelmébe ajánlanám, akik kikészültek a Matrix-kritikánktól vagy tömegizlés iránti erőteljes megvetésből nem kívánják megtekinteni Neoék újabb küszködéseit. Figyelem: Donnie Darkóban oly sok év után fergeteges alakítással tér vissza a magyar mozivásznakra Patrick Swayze!
Kérem szépen, a csodálatos amerikai hangulatfilmek egy szép példájával állunk szemben. Richard Kelly rendező első nagymozis alkotásában lynches romantikát, poszt-southparkos szatírát, hal hartleys dialógusokat, és mélységtitkás folyadékcsápokat szerelt össze - ezt csak azért mondom, hogy miféle jó dolgok vannak benne.

Kelly a jó kezdés okán akár David Fincher kaliberű palivá is küzdheti magát a szakmában. Persze lehet, hogy teljesen elvakultam attól hogy a sztori mindössze egy jelentős csavart tartalmaz, - egyik felét az elején, a másikat a végén - amelytől már egyenes az út a felületművészeti möbius, illetve a hurkolt szerkezet, mint tudatmodell kifejezések felelőtlen használatához. A Donnie Darko nagy erőssége, hogy Richard Kelly fantasztikusan ért a közönségmenedzsmenthez: azokat akiknek csak egy túl nyálasra sikerült horror jönne le az egészből, 1988-as slágerbetétekkel taglózza le (Duran Duran, Tears for Fears). Szándékosságot érzek abban is, hogy feltűnik a filmben egy piros dzsoggingszerkós férfi, aki a hajdani Prince hajdani Purple Rain című filmjében is szerepelt (tippem: piros dzsoggingban). A rendezőről ennyit. Gondolom nagy segítség volt neki, hogy szereplői rokonszenvesek és nagyon lelkesen nyomják a rájuk jutó részt.

Ott a dzsoggingos
Drew Barrymore például ugyanazt a rokonszenves figurát játszta, amit minden filmjében szokott és közben titokban producerként is részt vett a munkában. Noah Wyle, a rokonszenves fiatal doktor a sorozatból, most rokonszenves fiatal fizikatanárt és Barrymore hapsiját játssza. Azt viszont, hogy Patrick Swayze mit művel, itt nem taglalom, mert nem volna helyes.

Donnie Darko egyébként valami pszichotikus-skizofrénia nevű betegségben szenved, amely miatt rájön, hogy deus ex machinából kifolyólag az idő számára egy ponton visszatér magába, így ő nyugodtan baltázhat és gyújtogathat, hogy a múltba visszatérve magányosan, de vidáman meghaljon, azzal a tudattal, hogy jó és rossz cselekedetei egyaránt meg nem történtté válnak, ami ráadásul teljesen logikus, és az emberek értik ezt, ezért mosolyogva jönnek ki a moziból. Van még a történetben egy rémísztő nyúl, aki valójában langaléta indián képzőművész, piros autóval - ezért a filmet a japánok 12 éves kortól, a spanyolok 18 éves kortól tekinthetik meg.

Donnie Darko rendező, forgatókönyvíró: Richard Kelly
szereplők: Jake Gyllenhaal (Donnie Darko), Holmas Osborne (Eddie Darko),
Maggie Gyllenhaal (Elizabeth Darko), Daveigh Chase (Samantha Darko),
Mary McDonnell (Mrs. Rose Darko), Patrick Swayze (Jim Cunningham),
Drew Barrymore (Karen Pomeroy), Noah Wyle (Prof. Kenneth Monnitoff),
Jena Malone (Gretchen Ross) zene: Michael Andrews
113 perc, színes