Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyetlen hiba

2002.02.03. 14:26
Mintha Tarantinora vagy Francis Ford Coppolára bíznák a Barátok közt rendezését: az idióta történetet a tökéletes látvány és a harcművész-isten Jet Li sem tudja megmenteni.
Jet Li repül
Már öt órája autóztak a Las Vegasba vezető poros országúton. A forróság szinte elviselhetetlen volt, és szenvedéseiket a rádióból megállíthatatlanul áradó Elvis-dalok is csak fokozták. Morgan a Scientific American nevű tudományos ismeretterjesztő újság egyik gyűrött számát szorongatta a kezében, hogy bármikor lecsaphassa azt a szemtelen döglegyet, amely pár perce még a műszerfal megolvadt műanyag borításán fetrengett. Wong eközben félszemmel az egyhangú utat nézte, a másikkal ellenben a megviselt folyóirat egyik cikkét tanulmányozta, amely egy bizonyos Rube-Goldberg-effektus mibenlétét taglalta és emellett kitért a párhuzamos univerzumok létezésének lehetőségeire is. Morgan egy hirtelen mozdulattal lecsapott a szélvédőn megpihenő légyre, a friss rovartetemet finoman lepöccintette az újságról, majd ő is belemélyedt a cikkbe.

Körülbelül fél óra múlva, amikor megálltak az út menti kávézónál, már kész volt legújabb filmjük vázlata. Alternatív világok közt rohangáló fickóról szólt a történet, aki sorra kinyírja az összes párhuzamos énjét, hogy megszerezze azok életerejét. Morgan ugyan egy pillanatra elbizonytalanodott, amikor eszébe jutott, hogy pár éve a Sliders című tévésorozatban már elsütötték ezt a sztorit, de rögtön jókedve derült, amikor elképzelte, ahogy a Gonosz és a párhuzamos univerzumban élő alteregója a tökéletes digitális effekteknek hála premier plán rúgják szét egymás fejét.

Lenyűgöző nagyjelenetet álmodtak, amiben a Jó és a Rossz egy elhagyott gyárépületben küzdenek meg egymással, a felcsapódó gőz és a csillogó szikraeső közt. Morgan ugyan itt is felvetette, hogy a Terminátor második részében valami kísértetiesen hasonlót lehet látni, de Wong hamar meggyőzte, hogy éppen elég kreatív ötletet pakoltak már a sztoriba, a végén visszatérhetnek a hagyományos, jól bevált formákhoz.

Jet Li nem repül
Minden kész volt tehát, már csak fel kellett hívniuk John Roth-ot a Revolution Studios vezetőjét. Roth természetesen el volt ragadtatva, rögtön beizzította a szórakoztatóipari gépezetet. Először a Jó és a Rossz szerepére leszerződtették Jet Lit, a feltörekvő ázsiai kung-fu sztárt, majd hozzáfogtak a film jeleneteinek kidolgozásához.

Megtervezték, aprólékos munkával kialakították a történetben szereplő összes párhuzamos világ karakterét: színeket, operatőri stílust vagy éppen hangulatot rendeltek a különböző helyszínekhez. Kiválasztották, majd begyakorolták az egyes szereplők egyéniségéhez leginkább illő harcművészeti iskola fogásait, hogy könnyen felismerhetővé tegyék a főhősöket. Tökéletesítették a filmhez szükséges speciális effekteket, új szoftvereket készítettek, amelyek még élethűebben illesztik egymáshoz a külön felvett alakokat, és persze felépítettek egy fél városnyi díszletet.

Több tucat ember dolgozott majdnem egy éven át, tehetségének és tudásának legjavát adva, hogy a film minden képkockája tökéletes legyen, de még az ő munkájuk is kevés volt ahhoz, hogy eltakarja azt a sivatagban töltött álmos, ötlettelen fél órát, ami alatt a történet fogant.

A fentebb vázolt történet minden esetlegessége ellenére nem csak a képzelet szüleménye, nem csupán rossz indulatú feltételezés, hiszen az információkat sajnos a filmhez kiadott sajtóanyagból szereztem.

Az egyetlen - The One
színes feliratos amerikai akciófilm, 85 perc, 2001
rendező: James Wong
forgatókönyvíró: Glen Morgan
operatőr: Robert McLachlan
díszlettervező: Paul M. Sonski
jelmeztervező: Chrisi Karvonides-Dushenko
zene: Trevor Rabin
producer: Glen Morgan, Steve Chasman, Charles Newirth
executive producer: Lata Ryan, Happy Walters
látványtervező: David L. Snyder
vágó: James Coblentz