Romániában különdíjat nyert a magyar dokumentumfilm

2004.08.26. 17:43
A zsűri különdíjával jutalmazták Kocsis Tibor 'Új Eldoradó' című dokumentumfilmjét Sepsiszentgyörgyön az Anonimul Nemzetközi Filmfesztiválon.
A zsűri különdíjával jutalmazták Kocsis Tibor 'Új Eldoradó' című dokumentumfilmjét Sepsiszentgyörgyön az augusztus 17. és 22. között megrendezett Anonimul Nemzetközi Filmfesztiválon - tájékoztatta az Indexet Tóth Krisztina, a Budapest Film képviselője.

A díjat Magda Mihailescu filmkritikus, Andre Ceuterick, a Mons-i Filmfesztivál elnöke és Cornel Mihalache dokumentumfilmes ítélte oda a magyar rendezőnek.

Az Új Eldoradó a Verespatakot fenyegető kanadai beruházás veszélyeire hívja fel a figyelmet. A Verespatakot övező hegyek 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt rejtenek, s a gazdag lelőhely tehetős külföldi vállalkozókat csábít ide.

Aranyásók

A kanadai Gold Corporation Európa legnagyobb aranybányáját készül megnyitni a helyszínen, ám ehhez le akarják rombolni a példátlan építészeti értékű házakat, templomokat, temetőket és el akarják költöztetni a helyi lakosságot. Tevékenységük nyomán eltünne a meseszép völgy, a tervezett bánya tározójának nem megfelelő működtetése pedig a 2000-es tiszai ciánszennyezéshez hasonló pusztítással fenyeget.

Kocsis Tibor öt évig forgatta az 'Új Eldoradó'-t. A rendező elszántan küzd azért, hogy dokumentumfilmje hatására fordulatot vegyen a Verespatakra tervezett kanadai projekt iránya, és a hatalmas beruházás, amely négy falu létét és lakosai sorsát fenyegeti, végül ne valósuljon meg.

A nemzetközi és magyar fesztiválokon is számos díjat nyert alkotás szeptember 30-tól látható a mozikban.