Magyar filmek körútja Kínától Spanyolországig

2003.10.31. 12:08
November első felében a magyar játékfilmek, kisfilmek és dokumentumfilmek Kínába, Hollandiába, Franciaországba indulnak nemzetközi megmérettetésre.
A Cottbus-i Filmfesztivál érdeklődésének középpontjában a keleti térség kortárs filmművészete áll. A november 4-én kezdődő fesztiválon Fazekas Csaba Boldog születésnapot! című filmje, és Mundruczó Kornél rövidfilmje, A 78-as Szent Johanna versenyez. Pálfi György, akinek tavaly a Hukkle című filmjét ugyanitt négy díjjal jutalmazták, a nemzetközi zsűri munkájában vesz részt, rövidfilmjét, a Táltosember vs. Ikarus-t versenyen kívül vetítik. A kortárs filmművészeti irányzatokat bemutató Spektrum szekcióba a Dyga Zsombor Tesó és a Fliegauf Benedek Oscarra nevezett Rengeteg című magyar alkotásokat hívták meg.

Kína keleti részén fekvő Jiaxing-ban megrendezett 12. Arany Sárkány és Száz Virág Filmfesztiválon Tóth Tamás Rinaldo-ját mutatják be, míg a hollandiai Leeuwarden-beli Noordelijk Filmfesztiválon Gyarmathy Lívia Táncrendjét.

A francia Amiens-ben 23. Nemzetközi Filmfesztivált 400 versenyfilmje közé Szomjas György Vagabondját hívták meg. A spanyolországi Ourense-ben, a Független Film Nemzetközi Fesztiválján Bereczki Csaba első játékfilmjét, a Bolondok énekét, versenyen kívül pedig Surányi Judit Tiszta románc című dokumentumfilmjét vetítik.

Szlovénia fővárosában, Ljubljanában november 7-én kezdődő Nemzetközi Filmfesztiválon a az Ébrenjárók száll síkra a fesztivál jelképévé vált Kingfisher díjért. A 14. alkalommal megrendezett fesztiválon a Rengeteget és a Vagabondot is bemutatják, a szekció legjobb filmjének járó díj sorsáról a FIPRESCI zsűrije dönt majd.

Rövidfilm fesztiválok

Berlinben - 19. alkalommal mutatnak be válogatást a világ rövidfilmjeiből november 4-ével kezdődően. Cakó Ferenc A róka és a holló című animációs filmje versenyez a gyerekfilmek szekciójában. A fesztivál külön programjába Nyitrai Márton 601-S című rövidfilmjét hívták meg.

A Santiago de Chile-ben megrendezett nemzetközi rövidfilmverseny közel november 6-ával kezdődően 1900 alkotásból álló programjában Mészáros Péter Eső után és Buvári Tamás Posztkatona című filmek is szerepelnek.

A franciaországi Brestben a november 8-án induló Európai Rövidfilmek Fesztiválján idén először mutatnak be a Közép-Kelet Európai térségből is filmeket, köztük a magyar Pszichoparádét.

Milánóban november 9 - 13 között rendezendő fesztivált a "25-ök Európája" fiatal filmművészetének szentelnek. A magyarokat Politzer Péter Cannes-ban bemutatott, Magyar Filmszemlén kisjátékfilm-rendezői díjat nyert Gránátok című kisfilmje képviseli.