Mad Max gyűlöli a zsidókat?

2003.06.25. 12:24
Az amerikai rágalmazásellenes liga szerint Gibson filmjében negatív színben tűnteti fel a zsidóságot. A főpapok maguk irányítják a keresztre feszítést, Jézust a nép megveri, Pilátus azonban bűntelen.
Az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb antiszemitizmus ellenes szervezete az ADL, vagyis az amerikai rágalmazásellenes liga közleményben tiltakozott Mel Gibson új filmje, a The Passion ellen, amely Jézus életének utolsó tizenkét óráját és a kereszthalált mutatja be. Az 1913-ban alapított szervezet a film forgatókönyvének egy korai változata alapján úgy ítéli, hogy a mű antiszemita nézeteket közvetít.

A szervezet szerint a film kegyetlennek és pénzéhesnek állítja be a zsidókat, és ezzel azt a régi nézetet erősíti, amely a zsidóságot teszi felelőssé Jézus haláláért. Az ADL nyilatkozatából kiderül, hogy Gibson forgatókönyve számos olyan elemet tartalmaz, amely nem szerepel egyik Evangéliumban sem. Így a The Passionben Pilátus a Szent Lélek sugalmazására cselekszik, a zsidó főpapok irányítják a kereszt felállítását, számos zsidó bántalmazza fizikailag is Jézust a kálvária alatt, és sokan fizetnek, hogy megnézhessék a keresztre feszítést.

Gibsont már számos támadás érte a film miatt, Az amerikai Jewis Week például arról számolt be, hogy zsidó és katolikus vallástudósok is bírálták a készülő művet, sőt a Simon Wiesenthal Központ alapítója, Marvin Hier rabbi nyilatkozatban kérte Mel Gibsont, hogy gondolja át, miként ábrázolja a zsidóságot filmjében.

Mel Gibson szélsőséges vallási nézeteivel már többször magára vonta a sajtó figyelmét, mivel gyakran hangoztatja, hogy ő tradicionális katolikus, tehát elveti a II. Vatikáni Zsinat reformjait, ami többek közt kimondja azt is, hogy a zsidóságot nem terhelheti kollektív felelősség Jézus halála miatt.

Gibson a vádakra válaszul elmondta, hogy egyáltalán nem gyűlöli a zsidókat. "Az antiszemitizmus nem csak tőlem, de a filmemtől is távol áll. Sok zsidó származású barátom és munkatársam van, ráadásul nem szabad elfelejtkezni arról, hogy Jézus és az apostolok is zsidók voltak, így a filmem összes pozitív hőse is zsidó."

A The Passiont tavaly forgatták Olaszországban Jim Caviezel főszereplésével, és érdekessége, hogy a színészek eredeti arámi és latin nyelven szólalnak meg, sőt egyes információk szerint, Gibson kérésére, még angol felirattal sem látják el a több mint két órás alkotást.