Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Varázslat helyett szakértelem

2000.05.18. 17:47
Mikor azt hallottam, hogy a Gladiátor hasonló élmény lesz, mint a Ben Hur, lázba jöttem, és azonnal elrohantam a legközelebbi moziba. Most, hogy túlvagyok rajta, nem bántam meg, csak a Nagy Varázslatot sajnálom, ami ezúttal elmaradt.
Számítógépen újragenerált ókori Róma
A történet a Római Birodalom vége felé játszódik, i.sz. 180-ban. Maximus sikeres tábornok, a bölcs cézár, Marcus Aurelius kiszemelt utódja. Commodus, Marcus Aurelius fia, a hivatalos trónörökös nem örül ennek, és még mielőtt az Uralkodó nyilvánosan is bejelenthetné döntését (miszerint Maximust teszi meg cézárnak), meggyilkolja őt, és Maximusra is kimondja a halálos ítéletet. Bár Maximusnak sikerül megmenekülnie, nem sokáig örülhet, mert Commodus megöleti a fiát és a feleségét, ő maga pedig rabszolga-kereskedők árujává válik. Hamarosan azonban ünnepelt gladiátor lesz: Rómába kerül, a történet végén pedig lehetősége nyílik arra is, hogy megküzdjön az addigra már cézárrá előlépett Commodusszal - így állva bosszút elveszett családjáért és karrierjéért.

A sztori a Ben Hur-éra emlékeztet, ami (legalábbis nálam) kimondottan jó pontnak számít, mert azt gondoltam, hogy egy ilyen remekműnek még az utánérzéseiből is csak jó születhet. Ahogy én tévedtem! Lássunk néhány nem-elhanyagolható különbséget a két mozi között.

Juda Ben Hur békés kereskedő, akit hamis vádak alapján gályára tesznek, családját pedig börtönbe zárják. Juda bosszút fogad, de (sem ezelőtt, sem ezután) nem ez a bosszú, hanem (családja és népe iránti) szeretete mozgatja a történetét. Az alapvetően erőszakra építő Gladiátor-ban viszont Maximus szakember, a háború professzionalistája, és kizárólag az ő bosszúja szervezi a cselekményt. Vagyis az az emelkedettség, amit a Ben Hurban a jézusos epizódok és a varázslatos happy end teremtenek meg, a Gladiátorból teljesen (és nagyon!) hiányzik.

Kiserken a vér a szomszéd combjából, úgy kapaszkodunk
A Ben Hur gonosza, a kegyetlen Messala egy szélsőségesen értelmezett államraison nevében teszi a dolgát, mert komolyan hisz abban, hogy még barátja halála sem túl nagy ár, ha Róma érdekéről van szó. Commodus simán beteg: meghágna vagy megölne bárkit és bármit, ami mozog, beleértve saját húgát és annak fiát is.

A Ben Hur visszafogott, de végig mocorgó humora hihetővé varázsolja az amúgy túlzottan patetikusnak tűnő pillanatokat is. A Gladiátorban két erőtlen próbálkozás után lemondtak mindenfajta szellemességről vagy öniróniáról.

A Ben Hur, bár több mint három órás, nem túl-hosszú, hanem szép-hosszú film. A Gladiátor hosszúnak túl rövid, gyorsnak meg túl lassú -- közel két és fél óra. A klipes vágás, zene- és kamerahasználattól már amúgy is úgy érezni, hogy elnyúlt videoklipet nézünk, ahol a képi truvájok mindennel, még a dramaturgiával szemben is elsőbbséget élveznek. Egy ilyen epikus történetnek viszont időt kell adni. Hagyni kell a közönséget, hogy megbarátkozzon a történelmi helyzettel, a szereplőkkel, a mindennapi tapasztalataitól eltérő szabályokkal. És bár itt nem kapjuk meg ezt az időt, a csatajelenetek még így is annyira magukba szippantanak, hogy kiserken a vér a szomszéd combjából, úgy kapaszkodunk.

Az ugázás ellenére a Gladiátor mindenképpen megérdemli a figyelmet, sőt még a jegy árát is, mert a forgatókönyv hiányosságaiért látványos jelenetekkel kárpótol főleg, ha a számítógépen újragenerált ókori Rómáról vagy a küzdelmes jelentekről van szó.

Színes feliratos amerikai történelmi kalandfilm 154 perc, 2000
Rendezte: Ridley Scott
Szereplő(k):
Russell Crowe (Maximus)
Joaquin Phoenix (Commodus)
Richard Harris (Marcus Aurelius)
Djimon Hounsou (Juba)
Tomas Arana (Quintus)
Oliver Reed (Proximo)
Connie Nielsen (Lucilla)
Ralph Moeller (Vibius)
Derek Jacobi (Gracchus)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?