Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A holtak útja

2000.04.29. 19:48
A Holtak útja Martin Scorsese legújabb munkája. Nehezen besorolható darab: olyan, mintha egy Woody Allen-forgatókönyv megrendezését David Fincher-re bízták volna. Nagyon sötét, rohadtul kiábrándult, kurva agresszív és üdítően eredeti. Olyan film, ami mellett a Harcosok klubjá-t laza népszínműnek érezni.
"két dolog biztos: a szex meg a halál..."
A Holtak útjá-val Martin Scorsese a "komolyabb arcát" fordítja felénk és csatlakozik a Hétalvó-ban felvázolt Woody Allen-életérzéshez, vagyishogy: a politika nem segít, a tudomány intellektuális zsákutca és csak két dolog biztos: a szex meg a halál. A Holtak útja is ebben a két dimenzióban helyezi el hőseit. A film főszereplője, mégsem Nicholas Cage vagy Patricia Arquette, hanem a Város, maga New York.

Scorsese olyan városról mesél, ahol nem lehet élni. Ahol igazi örömet csak a legújabb, "Vörös Halál" nevű drog tud okozni, de abba meg tíz alkalom után meg kell halni--úgyhogy az sem élvezhető sokáig. Nem emlékszem, hogy a film 120 perce alatt egyszer is felcsillant-e a remény, hogy ez lehet jobb is, vagy lehet máshogy. Ebben a világban a legnagyobb malac, amiben részünk lehet, ha találkozunk egy kiábrándult és kiábrándító Patricia Arquette-tel, akinek a sofa-jára le lehet dögölni, és aludni egy nagyot. Ebben a Városban ez nagyjából már szerelemnek számít.

"Ebben a Városban ez nagyjából már szerelemnek számít...."
Aki látta Scorsese-tól a Nagymenők-et, az biztosan nem csak a gengszterek legkülönfélébb fazonjaira és a hosszú steadicam-túrákra emlékszik, hanem arra az utolsó negyedórára is, amikor Ray Liotta kezéből már teljesen kicsúszik az élete és nem tudja eldönteni, hogy a helikopter csak az ő kokós fejében üldözi őt vagy a valóságban is. Az a negyedóra felejthetetlen volt, igazi mestermunka, valódi katarzis. A Holtak útja meg tudta csinálni azt a zaklatott negyedórát 120 percben. Egy pillanatra sem hagy magunkra és olyan intenzíven hajszol végig a cselekmény néhány napján, hogy egy pillanatunk sincs, hogy fellélegezzünk. Olyan film, ami hiányozna, ha nem készült volna el, olyan mozi, amit érdemes volt megcsinálni. Ez nagy szó. Óriási szó!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!