Megkezdődött a 36. Nemzetközi Filmfesztivál Karlovy Varyban

2001.07.05. 18:29
Csütörtökön kezdődik Közép-Európa egyik legjelentősebb filmes seregszemléje Karlovy Varyban, Csehország világhírű fürdőhelyén. A 20 000 dollárt érő kristályglóbuszért, amely a filmfesztivál nagydíja, a hagyományokhoz híven 17 játékfilm versenyezik. A szemle műsorán öt magyar film szerepel.
A filmfesztivál hivatalos plakátja
A 36. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztiválon 42 ország filmeseinek több mint 260 alkotását láthatják az érdeklődők. A fesztivál rangját jelzi, hogy a benevezett játékfilmek közül tizenötnek itt lesz a nemzetközi bemutatója.

Fekete, Moldoványi, Incze, Gothár és Tímár

A nagyfilmek között szerepel Fekete Ibolya Chico című alkotása is, mely magyar-német-horvát-chilei koprodukcióban készült. A Chicón kívül további négy magyar filmet is láthatnak a nézők. Az 5000 dolláros díjazású dokumentumfilm-kategóriában Moldoványi Ferenc Gyerekek - Koszovó 2000 című alkotása szerepel műsoron. A "Nyugat Keletje" elnevezésű, nem versenyeztetett filmblokkba két magyar filmet válogatott be a zsűri: Gothár Péter Paszportját, illetve Tímár Péter Vakvagányok című játékfilmjét. Ebben a részlegben a volt szocialista országok filmeseinek alkotásaiból válogatnak, s minden évben hatalmas az érdeklődés. Az amerikai Variety szaklap által megszervezett szekcióban pedig Incze Ágnes I love Budapest című alkotását tűzték műsorra.

Kusturica és Havel is ellátogatnak

A nemzetközi zsűri elnöke idén a világhírű lengyel rendező, Krzysztof Zanussi. Ebből az alkalomból legjobb filmjeiből láthatnak majd egy válogatást az érdeklődők. A zsűritagok és a versenyre érkező alkotók mellett a filmszakma olyan neves személyiségei ígérték meg látogatásukat, mint Emil Kusturica, Michael Caine, Ben Kingsley, Julian Sands, vagy Colin Firth. Prágában bejelentették, hogy július 9-től 12-ig Václav Havel államfő és színésznő felesége is a fürdővárosba teszik át székhelyüket.

Magyar érdekeltségű film a nyitóestén

Jelenet Fekete Ibolya Chico című játékfilmjéből
A magyar filmművészet egyébként a csütörtöki nyitóesten is jelen lesz. A rangos vendégek a magyar származású Eva Gardos hollywoody rendező Amerikai rapszódiáját láthatják majd. Jelen lesz a film főszereplője, Natassja Kinski is, aki Karlovy Varyban ünnepli 40. születésnapját. A hírek szerint Kinski filmbeli magyar partnere, Bánfalvy Ágnes is ellátogat a fesztiválra.

A rendezvény idején az egésznapi filmvetítések mellett természetesen gazdag kísérő program is várja a fürdőváros látogatóit: rock-koncertek, képzőművészeti kiállítások, hintós felvonulások, klubtalálkozók és focimérkőzések híres színészek, színésznők, politikusok részvételével. A tíznapos rendezvény költségei az idén 100 millió koronára rúgnak, ami a fesztivál történetének eddigi legnagyobb összege. A fesztivál iránti érdeklődést mutatja, hogy elővételben több mint 4000 ember váltott bérletet az előadásokra.