Nem elég csavarhúzóval ölni

2004.06.17. 11:15
A sok tudathasadásos íróról szóló film után a mozikban most egy újabb látható, bár most a Stephen King írta közepes feszültségű thriller főszerepét Johnny Depp alakítja, a körülményekhez képest jól.
Az amerikai Nemere István izgalmasabb műveiből készült filmek kommersz-dömpingje szerte a világon elárasztja a vásznakat. Igaz, hogy King megfilmesített rémregényei közül ismerünk két és háromnegyed remek mozit: a Ragyogást, a Tortúrát, és a Carriet, de ha azt nézzük, hogy a remekművek mellékterméként két jó (A remény rabjai és az Állj mellém!) és harmincöt és negyed gyenge fércmű készült, máris elkeserítően rossz az arány.

Tekintse meg képeinket!
A A történet szerint a főhős Mort Rainey (Johnny Depp) rég nem ír. Naponta tizenhat órát heverészik ugyanabban a fürdőköpenyben egy hegyi házikó heverőjén. Szenved. Majd egy őrült író látogatása nyomán, aki plágiummal vádolja őt, ráébred, hogy olyasmikre is képes, amiket korábban, a nézőkkel ellentétben, nem feltételezett volna magáról.

Közhelyes történet, eredeti figurák

A thriller felvetésénél csak a történet bonyolítása sematikusabb. Miután túljut a kötelező riogatásokon, naturális kegyetlenkedéseken (például a csavarhúzós gyilkolásokon) már csak a legszokványosabb befejezés várható, ami aztán be is következik.

Tekintse meg képeinket!
A színészek viszont a körülményekhez képest remekek. Johnny Depp, aki húsz évvel ezelőtt horrorral (Rémálom az Elm utcában) indította a pályáját, jól hozza a skizofrén író szerepét, de még őt is lejátssza a tőlük szokatlan figurát alakító két színész: a Mississippi államból, de leginkább egy William Faulkner-regényből előlépő John Turturro, és a hasonló szerepet alakító romantikus filmekben megismert Timothy Hutton.

Az író egy házban egyedül

A rendező David Koepp, az "író egy házban egyedül" alaphelyzethez, az előző forgatókönyvének, a Pánikszobának ellenfilmjeként egy klausztrofób-hatástól mentes hangulatot teremtett. A látványhoz a történethez illő, szokásos klasszikus thriller-elemeket használt sok tükörrel, árnyékkal és depressziós színekkel.

Koepp minden tudását, a nagyszerű színészgárdát, a Stephen King adaptációt és a 40 millió dolláros költségvetést arra használta, hogy megalkossa a középszerű thrillert. Ezt 96 percben sikerült megvalósítania.

A titkos ablak (Secret Window)
színes feliratos amerikai thriller, 96 perc, 2004

rendező: David Koepp
író: Stephen King
forgatókönyvíró: David Koepp
operatőr: Fred Murphy
jelmeztervező: Odette Gadoury
zene: Philip Glass, Geoff Zanelli
vágó: Jill Savitt

szereplők:
Johnny Depp (Mort Rainey)
John Turturro (John Shooter)
Maria Bello (Amy Rainey)
Timothy Hutton (Ted)
Charles Dutton (Ken Karsch)