Drága gorilla

2003.08.14. 18:07
2005 karácsonya tájékán King Kong újra támad. A 70 éves gorilla-sztorit Peter Jackson rendezi, mellesleg rekordösszegű gázsiért. A rendezőnek bizonyára jól jön egy kis változatosság a sok hobbit után.
Peter Jacksont, a Gyűrűk ura trilógiájának rendezőjét kérték fel a King Kong című filmklasszikus újraforgatására. A tiszteletdíj mindenidők legnagyobb rendezői gázsija; 20 millió dollár. A hatalmas összeg, amit a Universal Studios ajánlott fel Jacksonnak, a legkeresettebb színészek fizetésével vetekszik.

Ezzel az üzlettel Jackson egyik gyerekkori vágya teljesül, aki még az 1933-as verziót látva határozta el, hogy filmkészítéssel fog foglalkozni.

Gorillainvázió

A filmstúdió a szerződést eredetileg még 1997-ben kötötte meg Jacksonnal, pár évvel azelőtt, hogy megrendezte volna a Gyűrűk ura filmtrilógiát.

A Universal azonban meghátrált a versenytől, amelyet az ugyanabban az évben bemutatott két monstre filmalkotás jelentett volna a King Kongnak; a Godzilla és a Joe, az óriásgorilla egyidejű jelenléte kifejezetten hátráltatta volna a másik óriásgorilla sikerét. Így leállították a munkálatokat, Jackson továbbállt, és megrendezte a Tolkien-trilógiát.

Jackson a King Kong forgatását a Gyűrűk ura harmadik epizódjának utolsó simításai után kezdi csak el, így a gorilla előreláthatóan 2005 karácsonya tájékán költözik a mozivászonra.

Filmesek paradicsoma

A filmet Új-Zélandon, Jackson hazájában forgatják le, aminek köszönhetően a Universal komoly összeget tud megtakarítani, hiszen az új-zélandi kormány adómentességet ajánl fel a filmeseknek. A hatalmas rendezői díjból Jackson mellett partnerei, Fran Walsh és Philippa Boyens is részesülnek.

Jackson nevéhez még egy filmes rekord fűződik; ő az első, aki egy időben három nagyszabású mozifilmet rendezett. Jackson és társa, Walsh a Mennyei teremtmények című kis költségvetésű filmmel szereztek hírnevet maguknak. A filmdráma két új-zélandi barátnő megtörtént esetét dolgozza fel.

Számos filmstúdió akarta megszerezni Jacksont, látva a Gyűrűk ura első két részének hatalmas sikerét; az alkotások összesen 350 millió dollárba kerültek, de ezt jóval fölülmúlja a bevétel, a filmek 1,8 milliárd dollárt hoztak a készítőknek.

Rám gorilla még nem volt ilyen hatással

"Egyetlen film sem hatott rám annyira, mint a King Kong - mondja Jackson. - Azért csinálok ma filmeket, mert kilencévesen megnéztem. Régi vágyam már, hogy a mai időkre szabva leforgassam ezt a klasszikust. A King Kong olyan sztori, amiről minden történetmesélő álmodik. Minden benne van, amitől egy film igazán jó; izgalmas akciók, mély érzelmek, emlékezetes karakterek. Ezeknek köszönhető, hogy a film kiállta az idő próbáját, és hálás vagyok, hogy részese lehetek egy hagyomány továbbvitelének."