Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A cseh államfő szerint gyenge a Moore-film

2004.07.13. 17:00
Vaclav Klaus kommunista időszakra jellemző, gyenge propagandafilmek nevezte Michael Moore Busht támadó dokumentumfilmjét, a Fahrenheit 9/11-et a 39. Karlovy Vary filmfesztivált követően.
"A film üzenete nagyon gyenge és propaganda jellegű" - mondta a konzervatív politikai beállítottságáról ismert cseh államfő a Karlovy Vary filmfesztivált követően.

"Mi a kommunizmus alatt hozzászokhattunk az ilyen üzenetekhez - fejtette ki Vaclav Klaus. Mindenki megérti és átlát az ilyen az ilyen propaganda szövegeken. Ez egy gyenge film, ami semmi újat nem mond. (Az Index kritkusa pont ezt gondolta a filmről, csak így tovább Klaus, van még üres státuszunk! a szerk.)

A cseh elnök nem válaszolt azokra a kérdésekre, amik azt firtatták, támogatja-e Bush elnököt az iraki háborúban. Tette ezt annak ellenére, hogy Csehország a háború támogatói között van. Moore dokumentumfilmjét kétszer vetítették a fesztiválon a nagy érdeklődés miatt. Vaclav Klaus pénteken tekintette meg a Fahrenheit 9/11-et felesége társaságában.

Moore filmje - dokumentumfilmtől szokatlan módon - még mindig negyedik helyen áll az USA nézettségi listáján, hiszen 11 millió dollár bevétele volt ezen a hétvégén, és eddig is már több, mint 80 millió dollárt szedett ki a nézők zsebéből.

A Cannes-ban fődíjat nyert alkotás a maga demagóg módján az iraki háborút bírálja, leírja az Egyesült Államok háborúba lépéséhez vezető folyamatot, a terrorizmus elleni harcot, és a Bush-család valamint a szaúdi olajsejkek - közöttük Oszama bin-Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetője - közötti családi kapcsolatokat boncolgatja.