Curtis és Kertész a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon

2003.11.22. 21:55
Makk Károly Egy hét Pesten és Budán című filmje nyitja meg az 5. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivált Beverly Hills-ben november 28-án. A filmfesztivál fővédnöke Tony Curtis lesz, Kertész Imre Sorstalanságából pedig Szabados Mihály olvas fel - tájékoztatta az Indexet a fesztivál társszervezője, a Magyar Filmunió.
Tizenöt magyar játék- és dokumentumfilmet mutatnak be a december 5-ig tartó fesztiválon, melynek célja a magyar filmkultúra bemutatása az Egyesült Államokban. A rendezvényen az adott év magyar filmtermésének javából láthat válogatást az amerikai közönség, és bemutatják az Oscar-és Golden Globe díjakra nevezett magyar alkotásokat is. A filmeket és a fesztiválon résztvevő alkotóikat az amerikai közönség mellett a szakmának is bemutatják.

A rendezvénysorozat programjának részeként a Los Angeles-i magyar konzul rezidenciáján Kertész Imre irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Sorstalanság című könyvéből tart felolvasást Szabados Mihály színész. A fesztivál alapító-igazgatója Bunyik Béla, amerikai filmforgalmazó, a Los Angeles-i Magyar Film Barátai (Friends of Hungarian Cinema) alapítvány vezetője.

A Beverly Hills-i Music Hall Theatreben európai alkotásokat is műsorra tűznek. Az 1938-ban alapított Laemmle Theatres művészmozi-hálózat Wilshire Boulvard-i filmszínháza ugyanabban az utcában helyezkedik el, ahol a híres Academy of Motion Picture Arts & Sciences.

A fesztiválon a következő játékfilmek szerepelnek: A boldogság színe (2003, Pacskovszky József), A játékos (1997, Makk Károly), A Rózsa énekei (2003, Szilágyi Andor) Bánk bán (2002, Káel Csaba), Boldog születésnapot! (2003, Fazekas Csaba), Bolondok éneke (2003, Bereczki Csaba), Egy hét Pesten és Budán (2003, Makk Károly), Glamour (2000, Gödrös Frigyes), Rengeteg (2003, Fliegauf Benedek), Szerelemtől sújtva (2002, r.: Sas Tamás), és a Sztracsatella (1996, r.: Kern András). Négy magyar dokumentumfilmet is láthat az amerikai közönség: Az út vége (2003, Almási Tamás), Táncrend (2003, Gyarmathy Lívia), Az a nap, a miénk (2002, Kézdi-Kovács Zsolt) és A püspök kertje (2002, Forgács Péter).