Castro propagandájának része lett a Fahrenheit 9/11

2004.08.05. 17:50
Kubában a Bush-ellenes dokumentumfilm rosszul fordított kalózkópiát sugároztak az állami televízióban. Michael Moore majdnem elesett az Oscar-jelöléstől.
Kubában is zajos sikert aratott a Fahrenheit 9/11, Michael Moore Bush-ellenes dokumentumfilmje, amelyet a tv-ben bemutatott kalózkópia révén szerdáig több millió kubai látott.

Kommunista propaganda

A kubai kormány az Egyesült Államok kormánya elleni propaganda részeként használja fel az alkotást, melyet a karibi ország 120 mozijában is vetítenek.

A film állami televízióban való bemutatását már július végén bejelentette a Granma című pártlap. A már eddig is komoly viharokat kavaró művet botrányos minőségben, félrefordított spanyol feliratozással sugározták.

A dokumentumfilm Oscar-esélyei a tv-ben való vetítés ellenére nem kerültek veszélybe. A szabályok szerint ugyanis a díjazott filmet csak kilenc hónappal a moziban való bemutatása után lehetne nyilvánosságra hozni a televízióban, illetve az interneten. Ez azonban nem vonatkozik azokra a művekre, melyeknek kópiáját ellopták, vagy illegálisan másolták.

Vastag haszon

Michael Moore Bush-ellenes filmje a Box Office Mojo elnevezésű szaksite adatai szerint 110 millió dolláros forgalmat ért el az Egyesült Államokban, és további 31 millió dollárt fialt más országokban. A 6 millió dollárból forgatott, és 15 millió dolláros marketingbüdzsével beharangozott film így már most vastagon nyereséges, pedig számos országban még csak augusztusban kerül a mozikba.