Judit
3 °C
7 °C

Az óceánjáró zongorista legendája

2000.11.17. 18:39
Létezik még mozilátogató, akit érdekel egy történet, melynek apropója leginkább önmaga? Ha igen, a századelős tengerjárón felcseperedő zongoravirtuóz meséjénél jobbat nehezen találna. A biztosítékot Tim Roth alakítása, Giuseppe Tornatore rendezése és Koltai Lajos operatőri munkája jelentheti.
Nem tör kultuszbabérokra
A film, meglehet, bizonyos szempontból csalódást okoz majd közönségének. Nem mondja meg, hogyan kell élni, vagy hogyan kell túlélni. Nem tör kultuszbabérokra. Nem költözteti a nézőt az alkotó koponyájába, nem tör át műfaji és műnemi korlátokat, nem kisérletez avantgárdosan. Ez a két órás, színes, látványos darab nem akar más lenni, mint jó mozi: egy szimpla történet. Áradó, magával ragadó mese, ami mostohán bánik ugyan a sztori logikai elemeivel, de sosem hagyja magukra a hősöket. Mert a mesék olykor kissé érzelmesek, és nem mindig végződnek jól: olyanok, mint ez a film.

Tehát: a sztori. Az Újvilág felé tartó óceánjáró fedélzetén felnő egy árva gyerek. A matrózok nevelik, marcona férfiak közt él, és a Mamáról úgy tudja, hogy az egy nyertes versenyló. A fiú, bár valójában neve sincs - megtalálásának dátuma után nevezték el 1900-nak - nem válik érzéketlen emberré. Sőt, művésszé lesz, minthogy rálel a hajó luxusosztályának zongorájára. Megtanul zongorázni, a fedélzeti tánczenekartól klasszikus darabokat és népszerű dallamokat ismer meg. A fényes utazóközönségtől a friss divatzenék ritmusait csipegeti fel, a fedélköz népe meg Európa rejtett szegleteinek dallamaira tanítja meg. Hamarosan mind az Amerikába kitántorgók, mind az utazgató gazdagok kasztja befogadja.

Bármit eljátszik: önmagát, az útitársakat, gondolatait
A zongorista egész világot épít fel hangokból, bármit eljátszik: önmagát, az útitársakat, gondolatait ... de fogalma sincs arról, hogy mi van a hajón túl. Évtizedeken át ring Európa és Amerika közt, sok ezer embert lát megfordulni a fedélzeten, a remény és az elkeseredés hullámai közt. De 1900 sohasem hagyja el a hajót. Alaphelyzetnek szép, nem?

Mivel a filmben a történet a lényeg, az események alakulását nem boncolgatnám tovább: tessék megnézni.. Néhány túl érzelmes jelenetet leszámítva az Oscar-díjas Giuseppe Tornatore remek mozit csinált. Koltai Lajos sosem nyugvó kamerája pedig nem csak az Államok történetének egyik zavaros fejezetét mutatja meg a nézőnek, de általa részese leszünk az izgalomban és humorban Tarantino-t idéző párbajnak, mely itt történetesen zongorák segítségével esik meg. A küzdelem kimenetele és körítése a politikai korrektség tekitetében igényes nézők számára hagy némi kívánnivalót maga után, de a mese ereje és bája feledteti az apróbb hibákat. Négyes.

Rendező - Giuseppe Tornatore
Producer - Francesco Tornatore
Forgatókönyv - Giuseppe Tornatore
Főszereplők - Tim Roth
Pruitt Taylor Vince
Clarence Williams
Bill Nunn
Melanie Thierry

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?