Az óceánjáró zongorista legendája

2000.11.17. 18:39
Létezik még mozilátogató, akit érdekel egy történet, melynek apropója leginkább önmaga? Ha igen, a századelős tengerjárón felcseperedő zongoravirtuóz meséjénél jobbat nehezen találna. A biztosítékot Tim Roth alakítása, Giuseppe Tornatore rendezése és Koltai Lajos operatőri munkája jelentheti.
Nem tör kultuszbabérokra
A film, meglehet, bizonyos szempontból csalódást okoz majd közönségének. Nem mondja meg, hogyan kell élni, vagy hogyan kell túlélni. Nem tör kultuszbabérokra. Nem költözteti a nézőt az alkotó koponyájába, nem tör át műfaji és műnemi korlátokat, nem kisérletez avantgárdosan. Ez a két órás, színes, látványos darab nem akar más lenni, mint jó mozi: egy szimpla történet. Áradó, magával ragadó mese, ami mostohán bánik ugyan a sztori logikai elemeivel, de sosem hagyja magukra a hősöket. Mert a mesék olykor kissé érzelmesek, és nem mindig végződnek jól: olyanok, mint ez a film.

Tehát: a sztori. Az Újvilág felé tartó óceánjáró fedélzetén felnő egy árva gyerek. A matrózok nevelik, marcona férfiak közt él, és a Mamáról úgy tudja, hogy az egy nyertes versenyló. A fiú, bár valójában neve sincs - megtalálásának dátuma után nevezték el 1900-nak - nem válik érzéketlen emberré. Sőt, művésszé lesz, minthogy rálel a hajó luxusosztályának zongorájára. Megtanul zongorázni, a fedélzeti tánczenekartól klasszikus darabokat és népszerű dallamokat ismer meg. A fényes utazóközönségtől a friss divatzenék ritmusait csipegeti fel, a fedélköz népe meg Európa rejtett szegleteinek dallamaira tanítja meg. Hamarosan mind az Amerikába kitántorgók, mind az utazgató gazdagok kasztja befogadja.

Bármit eljátszik: önmagát, az útitársakat, gondolatait
A zongorista egész világot épít fel hangokból, bármit eljátszik: önmagát, az útitársakat, gondolatait ... de fogalma sincs arról, hogy mi van a hajón túl. Évtizedeken át ring Európa és Amerika közt, sok ezer embert lát megfordulni a fedélzeten, a remény és az elkeseredés hullámai közt. De 1900 sohasem hagyja el a hajót. Alaphelyzetnek szép, nem?

Mivel a filmben a történet a lényeg, az események alakulását nem boncolgatnám tovább: tessék megnézni.. Néhány túl érzelmes jelenetet leszámítva az Oscar-díjas Giuseppe Tornatore remek mozit csinált. Koltai Lajos sosem nyugvó kamerája pedig nem csak az Államok történetének egyik zavaros fejezetét mutatja meg a nézőnek, de általa részese leszünk az izgalomban és humorban Tarantino-t idéző párbajnak, mely itt történetesen zongorák segítségével esik meg. A küzdelem kimenetele és körítése a politikai korrektség tekitetében igényes nézők számára hagy némi kívánnivalót maga után, de a mese ereje és bája feledteti az apróbb hibákat. Négyes.

Rendező - Giuseppe Tornatore
Producer - Francesco Tornatore
Forgatókönyv - Giuseppe Tornatore
Főszereplők - Tim Roth
Pruitt Taylor Vince
Clarence Williams
Bill Nunn
Melanie Thierry