Klaudia
-4 °C
2 °C

Minghella arathat az Oscar-díjkiosztón

2004.01.20. 13:15
Értesüljön az idei Oscar-díj esélyeséről, a duplán jelölt sztárokról és a díjakat halmozó filmekről. Az Oscar-jósok Az angol beteg rendezőjének új filmjére tippelnek.
Az idén először a szokásosnál egy hónappal előbb, február 29-én tartják az Oscar-átadó ünnepséget, amelyen a világ 254 filmje versenyez.

Gond nélkül zajlott a 2004-es Oscar-díj-jelöltek választása, annak ellenére is, hogy az idén a ceremónia időpontjával együtt előrébb hozták a szavazás végének határidejét, jelentették az esemény szervezői. Az Amerikai Filmakadémia tartott tőle, hogy ezúttal a szokásosnál jóval kevesebb szavazat érkezik be, és így februárban néhány albán retrospektív filmnek kell majd átadni a neves díjat.

"Nem tagadom, hogy nagyon feszültek voltunk" - vallotta be a Filmakadémia egyik vezetője, Bruce Davis, elmondva azt is, a filmek keleti parti bíráinak végül nem sikerült megbarátkozniuk az új menetrenddel.

Bizonytalanságra adtak okot az Európába küldött szavazólapok. Az Amerikai Filmakadémia illetékesei - kelet-európai reflexekkel - tartottak ugyanis attól, hogy a posták karácsonyi túlterheltsége miatt a levelek nem érkeznek vissza időben. Éppen ezért a szavazatok leadási határidejét a brit tagok számára keddig meg is hosszabbították, számolt be a BBC.

Az Oscar-jósok Anthony Minghella Cold Mountain című filmjét tartják esélyesnek a jelölésre, lévén tizenhárom jelölést gyűjtött be a legjobb angol filmek versenyén, a BAFTA-n. A Jude Law és Nicole Kidman főszereplésével készült alkotás rendezője Az angol beteg című filmjével már nyert Oscar-díjat.

Jelölés halmozás

Szintén a BAFTA-jelöltek közt van A Gyűrűk Ura - A király visszatér című epizódja is.

Ebben az évben - szokatlan módon - két színészt, Sean Pennt és Scarlett Johanssont kétszer is jelölték a BAFTA legjobb színész illetve legjobb színésznő díjára. Penn a Mystic river és a 21 grams című filmekben nyújtott alakításának köszönhetően került a listára. Vetélytársai Benicio Del Toro, Bill Murray és Johnny Depp lesznek.

Johansson pedig a Girl with a Pearl Earringben és a Lost in Translationben szerepelt jelölésre érdemes hitelességgel. A többszörös jelölés egyébként szokatlan a fesztivál történetében, eddig csupán három alkalommal volt példa hasonlóra. Anthony Hopkins, Miranda Richardson és Geoffrey Rush voltak azok, akik két filmes alakításukkal is indultak egy évben a díjért. Határozott fellépésüket minden esetben siker koronázta.

A legjobb színésznő díjáért idén Anne Reid indul a The Motherben, Naomi Watts a 21 grams-ben és Uma Thurman a Kill Billben nyújtott alakításával.

Gyűrűk Ura a technikáért

A legjobb rendezőnek járó elismerésért három rendező versenyez idén a brit fesztiválon: Peter Jackson A Gyűrűk Ura második részével, Sofia Coppola a Lost in Translationnel és Peter Weir Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán című darabjával. A Gyűrűk Ura egyébként csak egyetlen kategóriában marad el a jelöléseket halmozó Cold mountaintől, igaz, jelöléseinek jó része technikai jellegű díjak átvételére jogosítja majd fel.

Bár ez is nagy elismerés, az esélyeket latolgatók számára a legtöbbet az Oscar előszezonjának legnagyobb filmes eseménye, a Golden Globe díjai jelentenek majd. A Cold Mountain-t itt nyolc kategóriában jelölték.