Polanski nem kaphat Oscart, mert kiskorút molesztált?

2003.02.12. 16:07
A holokausztról szóló Zongoristáért Oscarra jelölték Roman Polanskit, aki azonban nem lehet ott a díjátadón, mert nemi erőszakért körözik Amerikában.
Félrelépés

Ugyan Roman Polanski az egyik legesélyesebb jelölt az idei Oscar-díj rendezői kategóriájában, mégis valószínűleg másnak ítélik majd oda az aranyszobrocskát, mivel a lengyel származású művész ellen jelenleg is elfogatóparancs van érvényben az Egyesült Államokban nemi erőszak, kiskorú megrontása és egyéb vádpontok alapján.

Polanski
Polanskit 1977-ben tartóztatták le barátja, Jack Nicholson lakásán, mivel félreérthetetlen körülmények közt találták az akkor mindössze 13 éves Samantha Geimer társaságában. A vádak szerint a rendező alkohollal és droggal kínálta a kiskorú lányt, majd többször megerőszakolta. Polanskira az ügyész vádemelése nyomán akár 50 év fegyházbüntetést is kiróhattak volna, ezért jobbnak látta, ha azonnal szülőhazájába, Franciaországba menekül az igazságszolgáltatás elől.

A 69 éves rendező éppen ezért valószínűleg nem fog megjelenni a március 13-ai Oscar-gálán sem, hiszen már a repülőtéren letartóztatnák. Tavaly ugyan felmerült, hogy a Los Angeles-i kerületi ügyész hajlandó alkut kötni a rendezővel, így ha Polanski bíróság elé áll, megúszhatja a börtönbüntetést, de az ügyben azóta sem történt előrelépés.

Mit érdemel az a bűnös?

Az Oscar-jelölések nyilvánosságra hozatala óta élénk vita kezdődött az Amerikai sajtóban, hogy Polanski bűnei ellenére megkaphatja-e a Filmakadémia díját. A kritikusok egy része ugyan elismeri Polanski művészi kvalitásait, de mégsem értenének egyet az alkotó kitűntetésével, Hollywood viszont a rendező pártján áll, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a Zongorista című film amerikai premierjén megjelent számos filmsztár, köztük Jack Nicholson is.

A sajtóban megjelent vélemények közül több megemlíti, hogy Polanski pár éve egy interjúban beismerte, hogy hibázott, és elnézést kért az érintettektől, emellett egykori áldozta sem ellenzi, hogy visszatérjen az Egyesült Államokba.

Polanski védelmében gyakran elhangzik az az érv is, hogy kábítószer-problémái sodorták bűnbe, amelyek kialakulásában viszont nagy szerepet játszott, hogy 1969-ben Charles Manson és követői brutális kegyetlenséggel megölték feleségét, a színésznő Sharon Tate-et.

Egyébként problémája lenne a díjkiosztó ünnepségre utazással a film társproducerének, Lew Rywinnek is, aki ellen büntetőeljárás indult korrupció gyanújával, ezért a lengyel hatóságok bevonták útlevelét