Óriás filmstúdió épül Pomázon

2004.04.15. 16:24
Közép-Európa legnagyobb filmstúdiójában szeptembertől egyszerre több hollywoodi szuperprodukciót is forgathatnak majd.
Közép-Európa legnagyobb filmstúdiója épül Pomázon. Az 500 millió forintos beruházás keretében a két épület a napokban kerül tető alá, közölte a munkálatok irányítója csütörtökön az MTI-vel.

A leendő műtermek egy magántulajdonban lévő, három és fél hektáros területen, összesen hétezer négyzetméteren épülnek fel, és magukba foglalják az irodákat, a díszletkészítő üzemet, az öltözőket, a raktárhelyiséget is, mondta Novák Emil. A beruházás költségeit Szabados Róbert külföldön élő vállalkozó fedezi.

A filmkészítés szerte a világon jó üzlet, és főként az amerikai gyártók érdeklődnek Magyarország iránt, de az elmúlt években éppen a fejletlen filmkészítési infrastruktúra miatt sok milliárdos megrendeléstől estek el a hazai filmesek, rendezők. Ezt a hiányt igyekszik most pótolni a pomázi stúdió. Itt egyidőben akár több produkció készítésére is lehetőség lesz, s a gyártási háttérről hozzávetőleg kétszáz szakember gondoskodik majd.

Augusztustól már megindul a külföldi produkciók foglalásának regisztrálása, s szeptembertől kezdődhet a filmkészítés. Igy jövőre már milliárdos nagyságrendű megrendelésekhez juthat a hazai filmszakma, s a bevételeket növelheti, hogy a szabadtéri forgatások egy részére is Magyarországon kerülhet sor, a filmkészítők nem kényszerülnek a stúdiótól több száz kilométerre külföldön elvégezni a munkálatokat, húzta alá Novák Emil.

A terv szerint a következő években újabb két stúdió épül majd a meglévők mellé, és egy iskolát is beindítanak, ahol filmes szakembereket képeznek.