Judit
2 °C
7 °C

Pop, csajok satöbbi

2000.07.18. 13:37
Vicces, elragadó, mulatságos, kedves, szórakoztató, humoros, bájos, megkapó, tréfás, vidám, sokszínű stb. is a Pop, csajok satöbbi című film - Stephen Frears munkája. Ötletes történet, mókás dialógok, pompás színészek: és még a zenéje is hibátlan.

Mint a legtöbb magyar filmbarát, én is igen edzettnek számítok a filmcím-fordítások terén, de azért még mindig meg lehet lepni. A következőkben méltatásra kerülő film, a Pop, csajok satöbbi nevet "nyerte" a keresztségben (az eredeti cím High Fidelity volt) de ezzel még csak dobogóra sem kerülhet ebben a hónapban, amely olyan fordításokkal ajándékoz meg bennünket, mint a "Csók macsók" (Splendour), a "Galaktitkos támadás" (Galaxy quest) vagy az "Agyatlan apartman" (Guest house paradiso). No de lépjünk is tovább.

A Pop, csajok satöbbi igen szórakoztató film, tényleg. Főhőse Rob (John Cusack), egy nem annyira jól menő lemezbolt tulajdonosa, akinek komoly problémái vannak a nőkkel, most éppen Laura (Iben Hjejle) hagyta el, két év boldogság után, hogy aztán összeköltözzön a fölöttük lakó karma-gyógyásszal, akit Tim Robbins alakít. Ez az esemény annyira megroppantja hősünket, hogy elkezd gondolkodni élete értelmén, illetve azon, hogy miért is futnak - már tíz éves korától kezdve- folyamatosan zátonyra a kapcsolatai. Elkezdődik tehát a múltidézés, barátunk össszeállítja "öt legfájdalmasabb szakításom" elnevezésű toplistáját - amit aztán még számos további követ a filmben, mint például, a ,,mit szeretek a legjobban Laurában"- top 5, vagy a ,,gyászoló számok"-top 5, amelyet Laura apjának elhunytakor állít össze - és közben megpróbálja visszahódítani Laurát, ami bár nem egyszerű, de nem is teljesen lehetetlen küldetés. No és persze ezalatt zajlik az élet a boltban is, amelyet Rob a két tökéletesen idióta segéderővel, Dick-kel és Barryvel együtt működtet kevéssé jövedelmező, viszont annál szórakoztatóbb módon.

A történet rövid körvonalazása után most arról, hogy mitől is működik ez az egész. Hát egyrészt a színészektől, akik közül külön is kiemelném John Cusackot, aki egész egyszerűen baromi jó (de az összes többi szereplő: nő és férfi, főbb és epizódabb egyaránt kitesz magáért). Másrészt működik az ötletesen és jól megírt történettől, a mókás párbeszédektől illetve a rendező miatt, aki igen elegánsan oldja meg a nem túl eredeti, bár általánosnak sem nevezhető felállást, hogy a főszereplő a történet narrátora is egyben és folyamatosan beszélget a nézővel.

Most, hogy újraolvastam az eddigieket, látom: bizony közel sem tudtam érzékeltetni, hogy milyen vicces, elragadó, mulatságos, kedves, szórakoztató, humoros, bájos, megkapó, tréfás, vidám, sokszínű stb. is a Pop, csajok satöbbi című film - talán pont azért, mert annyira sokszínű, vicces satöbbi. És még a zenéje is hibátlan.

Pop, csajok satöbbi
High Fidelity
színes angol-amerikai feliratos film, 113 perc
rendező: Stephen Frears
szereplők:
John Cusack
Tim Robbins
Iben Hjejle
Lili Taylor

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?