A topmodell és a guminő

2000.10.05. 19:44
A filmekkel gyakran úgy vagyok, mint a nőkkel. Tudnak eszelősen vonzóak lenni, de néha az agyamra mennek. Ez a legutolsó például ÖldmegRómeót névre hallgat. A papája neve: Joel Silver, filmproducer, és ebből következik élete nagy problémája: hogy szegénynek nővére, a topmodell Mátrix árnyékában kellett megszületnie.

Jet Li a szerepformálás legelemibb szabályaival is hadilábon áll.
Bizonyos távolságról nézve mindketten egyformán csinosak. De ha közelebbi pillantást vetünk, mondjuk a frizurára, kiderül: míg Mátrixot a pompás Keanu Reeves koronázza és teszi akttraktívvá, addig ÖldmegRómeót fején egy Jet Li nevű műanyag kóc éktelenkedik. Kettejük között az a különbség, hogy amíg Keanu-nak csak a virtuális bunyózás koreográfiáit kellett megtanulnia, addig Jet Li a szerepformálás legelemibb szabályaival is hadilábon áll.

Mátrix szemeit a verekedős jelenetekben használt technikai effektek teszik egyedien csillogóvá, ÖldmegRómeót szemgödreiben viszont ugyane trükkök kispénzű koppintásának olcsó műanyagfestéke foszforeszkál. A nővért a mese egyedisége és a dramaturgia hibátlansága Calvin Klein-parfümként teszi az őrületbe kergetően kívánatossá: hozzá képest ez a másik Krasznaja Maszkvától bűzlik. Története (maffiózó családok, gyilkosságok, bandaháború, kis szerelem, árulás sat, sat) sablonos és bugyuta.

Egyszóval, Mátrix egy bombázó, akivel irigylésre méltó élmény volt együtt tölteni egy éjszakát, míg ÖldmegRómeó után legfeljebb egy unott, bezápult este emléke marad. Persze egy ilyen estét is lehet mesélni, csak van, akit zavar, hogy ez a nő nem válaszol, nem meghódítandó. Nem eleven, művi, gumiból van. A záró akkord pillanata meg, mi tagadás, kicsit szégyellni való.

Öld meg Rómeót!
Romeo must die, 2000
színes feliratos amerikai akciófilm, 116 perc
rendező: Andrzej Bartkowiak
szereplők: Jet Li
Aaliyah
Isaiah Washington
Russell Wong
DMX
Delroy Lindo
Antony Anderson
Forgalmazza az InterCom