'...te akkora geci vagy, amilyen a fajtád csak lehet...'

2001.04.20. 09:54
A nemrég magunk mögött hagyott évszázad az értelmiséget érintő legfontosabb tanulsága: akkor kell a leginkább ébernek lenni, amikor a politikai hatalom szemet vet a mítoszra, hogy azt - az ember legrosszabb ösztöneire apellálva - eszközként vesse be a tömegtámogatásért vívott propagandaháborúban. Hogy a hatalom hol vonja meg a határt, ma még eldöntetlen kérdés. A Sacra Corona alkotóinak, mint írástudóknak mindenesetre meglesz a felelősségük abban, ha a dolgok olyan irányban folytatódnak, ahogy azt alábbi válogatás előre jelzi.
Az alábbi válogatás nyers erővel mutatja meg, hogy miféle módon működik az efféle misztifikáció - a gyakorlatban. Kritikusunk belekötött Koltay és Nemeskürty filmjébe és az Orbán-kormány politikájába, mert hamisnak és visszatetszőnek találta a módot, ahogy az állami jelvényeket és a nagy történelmi figurákat ábrázolják - egy felvilágosult, demokratikus nyilvánosságban ez a kritika dolga. De nem kötött bele magukba a nemzeti szimbólumokba, nem gyalázta a magyarokat és a nemzeti történelmet. Nem tette, mert nincs semmi oka rá. Igaz, nem tett hűségnyilatkozatokat sem, mert természetesnek gondolta, hogy egy szarkasztikus műbírálathoz erre sincs szükség. Holott jó magyarnak gondolja magát, akinek fontos, hogy mi történik ezzel a nemzeti hagyománnyal.

Az olvasók azon része viszont, akitől itt idézünk, nem érzi, hogy különbséget kellene tennie egy alkalmi produkció, egy bizonyos napi politikai szándék és a kollektív jelképek érvényessége között. Eleve a nemzeti hagyomány megsértésének érzi, ha valaki egy rövidke írásban gunyorosan mer beszélni szimbólumaink és történelmünk alkalmi kisajátításairól.

Az Index kritikusa kétség kívül éles hangú - a műfajba még az is belefér, hogy elfogult - bírálatot írt egy filmről, amelyet régóta nagy várakozás előzött meg. Lesújtó véleménnyel volt a filmről mint művészi produkcióról, amit meglehetős - talán el is túlzott - vehemenciával fogalmazott meg. Ez alkalmasint érthető ellenkezést váltott ki azokból, akiknek a film tetszett - ám az ilyesmi mindennapos dolog a sajtóban, szót sem érdemelne. Csakhogy a kritikus ennél tovább ment, és a film intencióinak nagyon is megfelelően a nyílt politikai üzenetet is górcső alá vette. (Szögezzük le: a kétszázmillió fölötti állami támogatás, a forgatókönyvet jegyző millenniumi kormánybiztos személye és a közjogi méltóságok demonstratív megjelenése a díszbemutatón előre vetítette, hogy a film megítélésének kérdése túlmutat majd a művészi minőség szimpla kérdésén. A filmből tehát nem a kritikus csinált először politikai ügyet.)

A fő kifogás a programszerűen vállalt misztifikációt illette: vitatta, hogy helyes eljárás volna a XXI. század elején ezer évre visszamenőleg új történelmi legendákat gyártani, és megfogalmazta azt a gyanút, hogy ez az eljárás meghatározott hatalmi-politikai érdekeket szolgál. Utólag igyekszik történelmi legitimációt teremteni olyan mostani kormánylépésekhez, amelyek a mai vezetést a nemzeti egység egyetlen lehetséges letéteményesének szeretnék beállítani - s amelyek ellentmondanak a modern alkotmányos jogállam, a plurális demokrácia eszményének.

A misztifikáció lényege pedig az, hogy a nemzeti egység olyan szimbólumokban és uralkodókban testesül meg, amik és akik - szakrális eredetük folytán - túl vannak a szabad vitathatóság határain. A nemzet egységének valódi biztosítéka mindig is a hatalom tekintélyének vitathatatlansága volt - ezt sugallja az új mítosz. Aki tehát bármilyen értelemben kritikailag veszi szájára őket, az eleve felségsértő, hazaáruló, istenkáromló, idegenszívű stb.

A misztifikáció épp abban áll, hogy összemosódik, amit egy demokratikus, nyílt vitában szét kellene egymástól választani. A megtévesztett néző pedig ahelyett, hogy világos fejjel és türelemmel szétválasztaná, amit az alkotók összemostak, a kritika olvastán "igazi magyarokról" kezd hadoválni, akik "át tudják élni" a nagyszerű víziót, és "idegenszívűekről", akik galád módon nem képesek erre. Nem a szerző kritikai álláspontjára, érveire, distinkcióira figyel - hanem indulatból olvas: eleve a rejtett, gonosz szándékokat kutatja. Nem a vélemény tartalmassága, hanem a szerző személye - eredete, múltja, "közénk" vagy az "ellenséghez" tartozása - érdekli. Úgy tekint az argumentációra, mint merő ködfüggönyre, amely a nemzetidegen bitangot magát rejti: "erre vagy kitenyésztve". S egy-kettőre kész van a következtetéssel: húzzál innét, b+!

Az e-maileket természetesen név nélkül közöljük, ami azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a leveleket többnyire ne vállalták volna névvel és valódi postafiókkal.


VÁLOGATÁS

"Te girnyó állat, mocskos gazember, "a nemzeti érzelmek tekintetében csökkent értékű serdülő ifjúságnak" szerinted mit kéne látnia. Nagyobb marhaságot, te féreg, nem mondhattál volna a Kádár párhuzamnál, te köcsög-állat . Mit tettél te a" nemzeti érzelmek tekintetében csökkent értékű serdülő ifjúság" jobb útra tereléséért, te fanyalgó "

-----

"Nem tudom ki vagy és honnan veszed a bátorságot, hogy ilyen hangnemben ( és ekkora ferdeségek) írj egy ilyen témáról, mint a Sacra Corona, de ha képtelen vagy értelmes kritikát írni ...sűrgősen szállj le a billentyűzetről, vagy ha még 1 x ilyen gyalázatosakat írsz törjön el az összes csontod, s levegőért kapkodjál !(...) ui: ha képtelen vagy magyarként élni, költözz melegebb hazádba.. !!!!!"

-----

"Csak annyit szeretnék a cikkedre reagálni, hogy te egy történelmét vesztett buta onelégült fasz vagy! A cikk amit irtál, elmenne egy szutyok-halyhász lapba (pl. story)- ott pontosan ilyen senki alakok irhatják meg semmit mondó, de más magyarérzelmű ember érzéseit bántó, másnapos szagú cikkeiket. Furcsálom, hogy ezt a cikket leadták.Hogy miért tetted ezt, valószínü csak a bankkártyád vagy egyébb 20.sz-i bálványod mondhatja meg..."

-----

"...te akkora geci vagy, amilyen a fajtád csak lehet. Az ilyen nemzetáruló fajankók árulták el Eger várát (majdnem), hagyták Mohácsnál veszni a magyarokat, árulták el 56-ban az országot az oroszoknak és még lenne példa elég. Szerencsére az ország még áll! Ez a film messze nem arról szól, amit te belemagyaráztál, s amire nem is lehet válaszolni, mert a barátaid ellencikket meg sem engednének jelenni az indexen.
Szégyelld magad, és javulj meg!"

-----

"...Ami tehát politikai summázatomat illeti:tegyék tovább a dolgukat, gyűlölködjenek - a magyarság malmára hajtják a vizet.
Az már az Ön személyes tragédiája, hogy a moziba nem kikapcsolódni, hanem fröcsögni megy. Mindegy, ez magánügy. Mint ahogy az is, hogy még ízlése sincs: a film jó, és hála Istennek százezrek fogják megnézni.
Ugye, ez fáj a legjobban? "

-----

"Kedves degenerált 'ujságíró'!
Ilyen degenerált, magyarellenes írást rég olvastam. Miért él itt? Miért szarik a saját fészkébe? Ezek szerint a Lipót-mezőn is van internet hozzáférésük a betegeknek?
Szebb magyar jövőt, de ön nélkül!"

-----

"...hát Öregem!...
Tőled nem is vártam jobbat. Ez, ugyebár filmkritikának készült. Amit én kiolvastam belőle az nem egyéb, mint a napi politikával alapvetett militáns fröcskölődő utálat. Ami azt illeti, Te erre vagy képes. Pont ennyi eszed van. Vagy ehhez az észnek nincs is köze? ...nos ezt Te tudod (a leg)jobban. Erre vagy kitenyésztve.
Te csak inkább röhögj, ahhoz biztos jobban értesz!"

-----

A koronat, mely orszagunk jelkepe, giccsesnek nevezni
semmivel sem jelent elobbrehaladott gondolkodast, mint
voros csillagot aggatni a vallaitokra !
Most te zsido vagy, vagy kommunista, netan mind a ketto ?
Kivertek beloled minden ontudatot, mikor KISZeskent szopogattad a nyugdijas pufajkasaitok ?
menj te a picsaba ki ebbol az orszagbol, nekem ez a
velemenyem. Ott senkit nem zavar majd a
dielttantizmusod, kocsog !!!
magyar

-----

Én csak egyetlen mondatot kívánok megjegyezni az index-ben megjelent
kritikájára: Mélységesen szégyellem magam Ön helyett"

-----

Te zsidó vagy ?

-----

Mint nehany perccel ezelott, az index-ben olvastam, Onnek nem kifejezeten tetszett a Sacra Korona c. filmalkotas. Megvan hozza a joga: mint ahogy nekem is megvan a jogom hozza, hogy mindazt a "moslekot", amit irt, egyszeruen felhaboritonak nevezzem. Nem tudom, On hol tanult filmkritikat (gyanitom, sehol, legfeljebb kiszeskent, a parttitkar-munkasor rokonok mellett), mindenesetre: Onbol frocsog a gyullolet, utalat, a hideg veritek futkos a hatan, ha valami MAGYAR, NEMZETI.
Nem baj. Majd megyogyul. Ha nem, hat beleorul.
Egyebkent: Az indianok is tiszteltek az idiotakat. Ez a szerencseje

-----

Mocskos, aljas, hazaáruló féreg vagy!

-----

Még nem láttam az Ön által véleményezett filmet, de máris tudom, hogy élvezni fogom. Az a film ugyanis, amely Önt az Indexen olvasható, cinizmusból és gúnnyból építkező kritikára késztette, csakis jó lehet.
(...)
Készséggel elhiszem, hogy Ön reflex-szerűen hányingert kap, ha meglátja a Szent Koronát, vagy más nemzeti jelképünket, vagy egy képen felfedezi valamelyik királyunkat és ez a hányinger csak akkor múlik el, ha éjjeliszekrényén megpillantja, mondjuk, P. I. gondosan keretezett és naponta fényesre törölt (nyalt?) arcképét. Mondom, elhiszem, hogy ilyen reakciói vannak. Kérdezem azonban, hogy akkor miért pont Önnek muszály elmennie megnézni ezt a filmet? Miért nem egy olyan kollegáját kérik meg ilyen Ön számára kellemetlen feladatra, aki mondjuk egy kicsit képes átélni azt a felemelő érzést, amit a magyarországon élő emberek döntő többsége érez, amikor meglátja mondjuk a koronázási ékszereket. Akinek az István vagy a Mátyás név említésekor nem pl. az Eörsi vezetéknév jut eszébe rutinszerűen, hanem az ezekhez a nevekhez kapcsolható történelmi király alak?

Ennyire szüksége van a tiszteletdíjra? Nem hiszem. Azt gondolom, sokkal inkább az alkalmat keresi, hogy kötözködjön, szúrjon, vágjon, kéjesen élvezkedjen azon, hogy bugyuta és a témához nem illő szavakat használva, a témát, a művet, az alkotókat és a nézőket egyaránt gyalázza. Szerencsére, mint eddigi elődei, Ön is olyan buta és gátlástalan, hogy nem veszi észre, hol a határ - leleplezi, hogy mi is az a legfőbb baj ami Önt az epe-fröccsre ragadtatta (...) Jól érzi, nem járnak jó idők manapság azokra, akik útálják mindazt, ami a Tanácsköztársaság előtt volt és mindazt, amit nem tarthatnak liberálisnak hazudott bolsevik típusú kontroll alatt...
(...)
Ember! Ki Ön? Valami Kinevezett Ifjú Titán, aki csak úgy nekiront életművel, azaz Szakmai Tudást Igazoló Teljesítménnyel rendelkező sikeres embereknek? Igazán nem akarom lehűteni a lekesedését, de számomra elfogadhatatlan ez a stílus - ez a szellemi környezetszennyezés (...)

-----

T. Uram,
Olvastam a Sacra Coronarol irt cikket.
On vagy nem magyar, vagy egy hazaarulo bitang,
vagy csak egy muveletlen bunko.
Egyatalan nem tisztelettel

A vita folytatódik.