Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Végig a sárga úton

2000.10.30. 15:21
A csendes kisvárosból a lüktető New Yorkba költöző fruska kalandjain, a sikerhez vezető hosszú út izgalmain rághatják tövig körmüket és könnyezhetik össze zsebkendőiket azok, akik nyomon követik a vásznon zajló eseményeket.

Persze nem feltétlenül szükséges a feszült, lankadatlan figyelem, mivel a történetet már minden valamirevaló kábeltévé néző ismeri a tucatnyi hollywoodi musicalből, bár ebből az ezredvégi feldolgozásból kifejezetten hiányzik egy fehér ló királyfistól, de legalább egy vacak bádogember.

Öt gyönyörű lány: New York a lábaik előtt hever
A színházat vagy a revü világát itt egy kocsma helyettesíti, ami azonban igen távol áll a nálunk ismert, idült alkoholistáktól zsúfolt sarki Áfész-poharazóktól. A filmben szereplő csehóban nem csak sört és vodkát mérnek, de a pincérlányok, ha kell, lambadát járnak a bárpulton, whiskyvel locsolják meg a nekihevült tengerészek szőrös mellkasát, esetleg hevenyészett férfivásárt tartanak mattrészeg családanyáknak.

Erre a vidéki madárcsicsergéstől és country-feelingtől igencsak távol eső helyre vetődik főhősünk, ahol ledobhatja kislányos gátlásait, hogy immár csupasz (akarat)ra vetkőzve törjön magának utat a sóbiznisz csúcsai felé. A filmben feltűnik még Nagy Ő, örök barátságok egész sora szövődik, de természetesen a családi béke helyreállítása is műsorra kerül. Bár elsőre érzékcsalódásnak tűnhet, a hitelesség kedvéért néha feltűnnek kifejezetten csúnya emberek is a vásznon. A figyelmes szemlélő a túlsúlyos apán kívül egy-egy kifejezetten rusnya járókelőt is felfedezhet a filmben.

A női szereplők színészi játékát igen nehéz megítélni, mivel szinte lehetetlen elvonatkoztatni attól, hogy egytől-egyik mind piszok jól néz ki. Humorban és jó zenékben nincs hiány, sőt a film egyik nagy erénye, hogy a táncbetétek az amerikai filmgyártás történetében ritka alkalmak egyikeként hitelesre sikerültek, a spontánul diszkóba átcsapó jelenetek nem tűnnek egyből a tánckar előre begyakorolt mozdulatainak.

A filmet alkotói szemmel láthatóan mozibeli első randizóknak szánták, így az élmény akkor válik teljessé, ha nem szorulunk rá, hogy kockáról-kockára kövessük az eseményeket és a popcorn-rágcsáláson + kólaszürcsölésen kívül a testi élvezetek más módjairól is gondoskodunk.

Sakáltanya
színes feliratos amerikai romantikus dráma 100 perc, 2000
rendező: David McNally
szereplők:
Piper Perabo (Violet Sanford)
Adam Garcia (Kevin O'Donnell)
Maria Bello (Lil)
Melanie Lynskey (Gloria)
Izabella Miko (Cammie)
Bridget Moynahan (Rachel)
John Goodman (William Sanford)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!