Végig a sárga úton

2000.10.30. 15:21
A csendes kisvárosból a lüktető New Yorkba költöző fruska kalandjain, a sikerhez vezető hosszú út izgalmain rághatják tövig körmüket és könnyezhetik össze zsebkendőiket azok, akik nyomon követik a vásznon zajló eseményeket.

Persze nem feltétlenül szükséges a feszült, lankadatlan figyelem, mivel a történetet már minden valamirevaló kábeltévé néző ismeri a tucatnyi hollywoodi musicalből, bár ebből az ezredvégi feldolgozásból kifejezetten hiányzik egy fehér ló királyfistól, de legalább egy vacak bádogember.

Öt gyönyörű lány: New York a lábaik előtt hever
A színházat vagy a revü világát itt egy kocsma helyettesíti, ami azonban igen távol áll a nálunk ismert, idült alkoholistáktól zsúfolt sarki Áfész-poharazóktól. A filmben szereplő csehóban nem csak sört és vodkát mérnek, de a pincérlányok, ha kell, lambadát járnak a bárpulton, whiskyvel locsolják meg a nekihevült tengerészek szőrös mellkasát, esetleg hevenyészett férfivásárt tartanak mattrészeg családanyáknak.

Erre a vidéki madárcsicsergéstől és country-feelingtől igencsak távol eső helyre vetődik főhősünk, ahol ledobhatja kislányos gátlásait, hogy immár csupasz (akarat)ra vetkőzve törjön magának utat a sóbiznisz csúcsai felé. A filmben feltűnik még Nagy Ő, örök barátságok egész sora szövődik, de természetesen a családi béke helyreállítása is műsorra kerül. Bár elsőre érzékcsalódásnak tűnhet, a hitelesség kedvéért néha feltűnnek kifejezetten csúnya emberek is a vásznon. A figyelmes szemlélő a túlsúlyos apán kívül egy-egy kifejezetten rusnya járókelőt is felfedezhet a filmben.

A női szereplők színészi játékát igen nehéz megítélni, mivel szinte lehetetlen elvonatkoztatni attól, hogy egytől-egyik mind piszok jól néz ki. Humorban és jó zenékben nincs hiány, sőt a film egyik nagy erénye, hogy a táncbetétek az amerikai filmgyártás történetében ritka alkalmak egyikeként hitelesre sikerültek, a spontánul diszkóba átcsapó jelenetek nem tűnnek egyből a tánckar előre begyakorolt mozdulatainak.

A filmet alkotói szemmel láthatóan mozibeli első randizóknak szánták, így az élmény akkor válik teljessé, ha nem szorulunk rá, hogy kockáról-kockára kövessük az eseményeket és a popcorn-rágcsáláson + kólaszürcsölésen kívül a testi élvezetek más módjairól is gondoskodunk.

Sakáltanya
színes feliratos amerikai romantikus dráma 100 perc, 2000
rendező: David McNally
szereplők:
Piper Perabo (Violet Sanford)
Adam Garcia (Kevin O'Donnell)
Maria Bello (Lil)
Melanie Lynskey (Gloria)
Izabella Miko (Cammie)
Bridget Moynahan (Rachel)
John Goodman (William Sanford)