A fekete Superman visszatér

2000.11.09. 14:11
Amikor a palaszürke égbolt megolvad, befolyik az orrlukainkon és rátelepszik a kisagyunkra, akkor moziba kell menni, lehetőleg olyan filmhez, amiben fekete színészek játszanak. Merthogy a fekák dögösek és lazák, képesek feltupírozni az egyébként sutára sikerült forgatókönyvet és polírozni a rájuk osztott sztereotip (nanáhogy feka) szerepet. Úgy is mondhatnánk: a hátukon viszik el a produkciót.
Ugye, már megint a blaxploitation!
Ellentmondást nem tűrve védi-öli-kúrja végig a megapoliszt
A hazai közönség számára talán nem annyira ismert, hogy a Shaft először 1971-ben jelent meg a vásznon egy afro-amerikai magándetektív személyében, aki amellett, hogy kérlelhetetlenül képviselte az igazságot, még echte pillangógalléros mácsó is volt. Az igazság keresése - akkor is, ma is - nem állt másból, mint a feketék jogainak védelméből és a rasszizmussal beoltott rendőrök elleni harcból. (Ne feledjük, a 60-as évek még ott lebegtek a horizonton: Vietnám, a Fekete Párducok elleni büntetőakciók, Martin Luther King 1968-as meggyilkolása még igencsak friss emlékként élt az amerikai fekete közösségben.)

A Shaft nyomán felhorgadt Blaxploitation-attítűd (mely az angol 'black' és 'exploitation' szavakból áll össze, kb. annyit tesz: fekete-kizsákmányolás) nem tűnt el a mozikból, sőt egész színész- (Wesley Snipes, Forest Withaker, 'Copkiller' Ice-T , Denzel Washington, Samuel L. Jackson) és kultfilm-generációk (Boyz InThe Hood, New Jack City, Pulp Fiction, Jackie Brown, Ghostdog) sarjadtak belőle.

Busta 'Whoohaaa' Rhymes a bénázó sofőr szerepében
Ilyen előzményekkel került 2000 nyarán az amerikai mozikba, most pedig hozzánk Samuel L. Jackson főszereplésével a Shaft remake. A történet origója ezúttal egy brutális, indulatból elkövetett rasszista gyilkosság, ennek ered utána Shaft, a New York-szerte retteget tökös zsaru. Kicsit talán megmosolyogtató, amint ellentmondást nem tűrve védi-öli-kúrja végig a megapoliszt, a lényeg, hogy a néző maradéktalanul azonosulhat vele. Bár Samuel L. Jackson egyszerűen nem tudja rosszul alakítani a feka-superman ráosztott szerepét, azért az őt ismerő moziba járók hamar rájöhetnek, hogy jobbat is tud, ha - teszem azt - egy hollywoodi videotéka-árus* adja alá lovat.

A film készítői semmi újjal nem próbálkoznak, sőt következetesen használják a 70-es, 80-as évek rendőrfilmjeinek bevált kliséit, kezdve a lefojtott funky zenétől, a korrupt, de piti zsarukon keresztül, egészen a kiadós golyószórós-autóüldözésig. Az originál Shaft-tal nyílt közösséget vállalva még maga John Shaft, magándetektív is felbukkan, igaz most már csupán kujon nagybácsiként. **

Szürke, őszi hétvégékre kifejezetten javallott.

* Quentin Tarantino

** Hip-hop buziknak valamint nekem külön csemegét jelenthet Busta 'Whoohaaa' Rhymes feltűnése a bénázó sofőr szerepében, bár LL Cool J, Ice Cube vagy a jó öreg Ice T játékát ismerve, a szteroid-addikt rapper egy kicsit feszültnek tűnik a vásznon.

Színes feliratos amerikai akciófilm
100 perc, 2000
Rendezte: John Singleton
Szereplő(k):
Samuel L. Jackson (John Shaft)
Vanessa Williams (Carmen)
Jeffrey Wright (Peoples Hernandez)
Christian Bale (Walter Wade Jr.)
Busta Rhymes (Rasaan)
Dan Hedaya (Jack Roselli detektív)
Toni Collette (Diane Palmieri)
Richard Roundtree (nagybácsi)
Josef Sommer (Curt Fleming)