"Már nem állna jól, ha egy fejpánttal bohóckodnék"

2003.09.08. 11:49
Sylvester Stallone az új Robert Rodriguez-film, a Kémkölykök harmadik részének bemutatójára érkezett a 60. Velencei Filmfesztiválra, ám a neves színészt nemcsak a tőle szokatlan vígjátéki szerepről, de a Rocky 6.-ról, a Rambo 4.-ről, családról és Schwarzenegger politikusi ambícióiról is faggattuk. A Cinematrix interjúja.
A történetben a korábbi epizódokból már ismert Juni és Carmen Cortez (Alexa Vega és Daryl Sabara) egy komputerjáték belsejében küzdik magukat keresztül újabb és újabb virtuális, ám számukra nagyon is valós akadályokon, miközben a program velejéig gonosz készítője, a Stallone alakította Toymaker - ezt leginkább Játékkészítőnek fordíthatnánk, csak nem hangzik olyan jól, mint eredetiben - mindent elkövet, hogy elbukjanak.

- Ez nem éppen az öntől megszokott akcióhős szerepek egyike. Miért vállalta el?

A gyerekeim rábeszéltek. Amikor nézik filmjeimet, mindig bőgnek, mert azt hiszik, hogy az akciójelenetekben bántják az apjukat. A feleségem ilyenkor mindig begurul, mert a kölykök még túl kicsit ahhoz, hogy különbséget tegyenek a valóság és a fikció között.

- Ekkora befolyással van önre a családja?

Viccel? Hét nővel élek együtt: a feleségemmel, a három lányommal, a titkárnőmmel és a két házvezetőnővel. Nálunk otthon totális nőuralom van. A hölgyek még abba is beleszólnak, hogy mit vegyek fel.

- Most viszont elégedettek lehetnek önnel, hiszen a Kémkölykök 3.-ban nem is egy, hanem egyszerre öt komikus szerepet játszik. Melyik karakter állt legközelebb önhöz?

Zseniális ötletnek tartom, hogy a Toymakernek három személyisége van, akik állandóan veszekednek egymással. Ezek közül az öreg hippi volt szerintem a legviccesebb, de a német professzort is bírtam, mert végre ellőhettem a rég dédelgetett Kirk Douglas-paródiámat.

- Nehezebb komikus szerepet játszani, mint akcióhőst?

Nem, pont fordítva. Az akcióhősök nem beszélnek sokat, mégis elvárják tőlük, hogy összetettek legyenek. Ilyenkor ki kell valahogy fejezni azt, amit nem mondhatnak el.

- Szokták vígjátékokkal bombázni?

Nem jellemző. Amikor Rodriguez először felhívott, hogy felkérjen a szerepre, azt hittem, hogy rossz számot hívott. Más rendezőnek biztos Jim Carrey vagy Steve Martin jutott volna eszébe.

- Mit gondol, miért pont önre esett a választása?

Állítólag hat évvel ezelőtt, itt Velencében elsütöttem valami poént, ami nagyon bejött neki. Nem tudom, én nem emlékszem, mindenesetre remélem, nem a korom miatt választott. A Toymaker eredetileg 84 éves a történetben, és bár sokat vagyok a napon, ennyire azért még nem aszalódtam meg.

- Korábban már játszott komikus szerepet, az Oscar című filmben, és tavaly készítette a Késő bosszút (Avenging Angelo) Madeleine Stowe-val. Elégedett velük?

Nem mondanám. Az Oscar óriásit bukott. A Késő bosszú forgatókönyve jó, de sajnos a rendezőről nem lehet ugyanezt elmondani.

- Milyen volt Hollywood új rendező fenegyerekével, Rodriguezzel dolgozni?

Rendhagyó, de jó. Robert szeret egyszerre több funkciót is betölteni. Például nemcsak ír, rendez és zenét szerez, de ő az operatőr, a díszlettervező, a speciális effektekért felelős szakértő. Néha még a színészeknek is előjátssza a szerepet. Van, aki ezen megsértődik, de szerintem minket azért alkalmaztak, hogy azt csináljuk, amit a rendező kér, és úgy, ahogyan kéri.

- A szintén Velencében időző George Clooney említette, hogy alaposan kifigurázza önt a filmben. Ez nem zavarja?

De! Azóta is azon töröm a fejem, hogyan adjam neki vissza a kölcsönt, de most mit csináljak? Tegyek úgy, mintha jóképű lennék? Különben is imádok magamon röhögni. Az ember a politikát vegye komolyan, ne saját magát.

- Mit gondol, arról hogy barátja, Arnold Schwarzenegger kormányzónak jelölteti magát?

Próbáltam lebeszélni róla, mert a politikai karriert nem lehet utólag megvágni, mint a filmet. Ez nem játék. Ahhoz, hogy az ember jól csinálja, nem elég, ha megválasztják. Évekig kell tanulnia, sőt tovább megyek, születni kell rá.

- Támogatja majd Arnie-t?

Senkit sem támogatok. Nem is lehet. 30 nap alatt kell megismerni 250 jelöltet, akik között vannak törpék, sztriptíztáncosok, pornóforgalmazók. Lehetetlen ilyen rövid idő alatt kiszűrni a komoly jelölteket a szemét közül.

- Demokrata vagy republikánus?

Apolitikus vagyok. Amikor Reagan kijelentette, hogy Rambo republikánus, mindenki azt hitte, hogy én is az vagyok. Pedig a Rambo csak egy szerep. Arra már csak kevesen figyeltek oda, hogy Rambo sosem tér vissza az USA-ba, mert nem szereti Amerikát.

- Lesz a Rambónak folytatása?

Igen. Pont tegnap beszéltem Harvey Weinsteinnel. Ha lesz is, én biztos nem Rambót fogom játszani. Majd valami fiatal tehetséget kérnek fel, mondjuk Colin Farrellt, mert nekem már nem állna jól, ha egy fejpánttal bohóckodnék benne. Ha valamit eljátszom benne, akkor valószínűleg Trautman ezredes szerepét (az eredeti epizódok Trautman ezredesét alakító Richard Crenna idén január 17-én elhunyt - a szerk).

- Gondolja, hogy jó az időzítés egy újabb Rambo-film elkészítéséhez?

Nem. A közel-keleti helyzet miatt semmi köze nem lesz a politikához.

- Elkészült már a forgatókönyv?

Igen, de egyelőre nem indították el a forgatást. Ugyanez a helyzet a Rockyval.

- A forgatókönyvet ön írta. Rocky szerepét is ön játssza vagy ismét csak Colin Farrell?

A történetben Rocky ötven lett, a kenyere javát már megette. Már rég nem ő a legjobb bokszoló, de még mindig versenyezni akar. Szorong azon, hogy nevetségessé teszi magát, de akkor is ringbe száll. Attól tartok, hogy ez a rész csak forgatókönyv formájában fog napvilágot látni, mert a producer, Irwin Winkler nem hisz benne. Ezúton kérem tehát a Cinematrix olvasóit, hogy ha valaki ismeri, hívja már fel, és mondja meg neki, hogy változtassa meg a véleményét... (nevet)

- Rendben, de csak akkor, ha elárulja, hogy mennyiben mintázta az idős Rockyt saját magáról?

Részben. Néha én is őrült célokat tűzök ki magam elé, de azért persze nem irreális dolgokat. Ha kitalálnám, hogy megint én akarok lenni a világ leghíresebb filmsztárja, az már nem menne. De például most ötvenévesen elhatároztam, hogy diplomát szerzek. Mindenki röhögött rajtam, hogy tizennyolc évesekkel fogok egy padban ülni, de nem érdekelt, és tavaly sikerült is. Igaz negyven évig tartott, de meglett!

- Világhírű, dúsgazdag, sikeres. Miért volt fontos a diploma?

A gyerekeim miatt. Így tiszta lelkiismerettel cseszegethetem őket, hogy tanuljanak.

- Szigorú apa?

Muszáj annak lennem. Ha rajtuk múlna, egész nap komputerjátékokat játszanának. Szerintem pont úgy el tudnának veszni bennük, mint a Kémkölykök, ha hagynám. Naponta csak tizenöt percet engedek nekik a számítógép előtt, és csak akkor, ha rendet raktak a szobájukban és elmosogattak maguk után.

- A Kémkölykök 3. végén a családtagok egymás segítségére sietnek. Ennyire családközpontú ma az amerikai társadalom?

Ez ma inkább álom, mint valóság. Amikor egy politikus a család fontosságáról szónokol, majd pár nap múlva rajtakapják egy prostituálttal valami olcsó motelben, akkor ezt sajnos nem lehet komolyan venni.

- Akkor a filmbeli családideál csak Rodriguez képzeletében létezik?

Ő tényleg hisz benne. Tizenkét gyereket akar, mert maga is nagycsaládban nőtt fel. Szerintem, ezt a filmet is a gyerekeinek csinálta, és pont azért, mert a lelkét is beletette, imádja a közönség.

Goda Kriszta