Star Wars: a következő rész tartalmából...

2000.04.26. 08:15
Az ausztrál járókelők sokáig azt hitték, filmet forgatnak, amikor januárban meglátták azt a 20 év körüli srácot, aki egy mozi 30 méter magasan lévő tetőszerkezetére mászott fel. Hamarosan egész kis tömeg gyűlt össze, akik érdeklődve figyelték, hogy emberünk végül ugrik-e, vagy sem. A mozi biztonsági emberei megpróbálták ugyan lekönyörögni a fiatalembert a szédítő magasságból, de az szóba sem állt velük. Végre aztán mentők és a rendőrök is megérkeztek, az utcát pedig lezárták a forgalom elől. Az ausztrál fiú ekkor végre megszólalt: "Szerepelni akarok az új Star Wars fimben! Ha nem hívják ide azonnal George Lucast, leugrom!"

A fenti történetet csak azért írtam le, hogy érzékelni lehessen: a következő Star Wars mozi - a II. Epizód - bemutatásáig még több mint két év van hátra, de máris megkezdődött a filmet körülvevő őrület. (Aki kíváncsi a sztori befejezésére: nem ugrott, és nem fog szerepelni.) A rajongói weboldalak máris orrba-szájba hozzák a különböző pletykákat és találgatásokat, melyek között gyakran nagyobb hülyeségeket is találhatunk, mint az előző film díjnyertes rémhíre, miszerint Yodát Charlton Heston fogja alakítani. Akad például olyan oldal is, ami azzal dicsekedik, hogy a Lucasfilm csak úgy küldött nekik egy példányt a II. Epizód forgatókönyvéből, amit Lucas valószínűleg még akkor sem lenne hajlandó kiadni a kezéből, ha pisztolyt szorítanának a halántékához.

Szóval mi újság valójában a készülő új Star Wars filmmel? Nézzük - mondjuk pontokba szedve - mindazt amit eddig tudunk, a hivatalosan megerősített információkat és a hihető, megbízható forrásból származó híreket:

A szereplők:

Az idétlen Gunga - Jar Jar Binks
Ewan McGregor, Natalie Portman, Samuel L. Jackson és Ian McDiarmid (Obi-Wan Kenobi, Amidala királynő, Mace Windu, Palpatine szenátor) már aláírták a szerződést, és sokak bánatára már az is biztos, hogy visszatér a Baljós Árnyak legvitatottabb szereplője, Jar Jar is. Láthatjuk majd újra a két robotot C3-PO-t és R2-D2-t is (kézenfekvő, nélkülük nincs is Star Wars), Anthony Daniels például már javában fogyózik, hogy ismét beleférjen a C3-PO jelmezbe. A protokolldroid tehát ebben a részben már elnyeri végleges formáját, és megkapja aranyszínű burkolatát.

Minden bizonnyal láthatjuk majd ismét Yodát és a Jedi tanácsot, és több mint valószínű, hogy visszatér Pernilla August is Anakin édesanyjának szerepében. Egyes források szerint szerepet kapott a filmben még Christopher Walken, (a klasszikus trilógiában egyébként az eredeti tervek szerint ő kapta volna Han Solo szerepét) aki a találgatások szerint a fiatal Tarkint fogja alakítani. (Ő adott parancsot Leia szülőbolygójának elpusztítására.)

Yamaguchi, az új Sith tanítvány
A legfrissebb kiszivárgott hírek szerint megvan Darth Maul utódja is, az új Sith-tanítvány, akit egy elismert japán harcművész, Makiya Yamaguchi fog játszani. A karakter nevét még nem lehet tudni, de annyi már biztos hogy túl fogja élni az II. Epizódot, hisz mindkét hátralevő filmre leszerződtették.

A rajongók egyik legnagyobb kérdése, hogy vajon visszatér-e majd Qui-Gon Jinn a következő részekben szellemlényként, mint ahogy azt Obi-Wan tette a klasszikus trilógiában. A dolog lehetséges, bár jelenleg még maga Liam Neeson sem tudja, hogy Lucasnak szüksége lesz-e a szolgálataira, vagy sem: "Azért majd kéznél tartom az útlevelem". A Qui-Gon ügyben érdekes lehet, hogy az egyik háttérinformációkat tartalmazó könyv szerint Obi-Wan Kenobi volt az első Jedi, aki megtanulta, megőrizni énjét testének halála után is. Nos, ennek fényében nem valószínű Qui-Gon visszatérése, és ez arra a nagy kérdésre is választ ad, hogy miért nem tűnt el a teste, mint az eddigi filmekben minden rendes halott Jedinek.

Leo di Anakin?

A legnagyobb titkolódzás és találgatás egyértelműen az Anakin Skywalker szerepét eljátszó színész körül alakult ki. Még tavaly röppent fel a hír, miszerint esetleg Leonardo Di Caprio kapná a szerepet. A Star Wars rajongók véleménye lesújtó volt, különböző fórumokon prüszköltek és köpködtek Caprio szerepeltetése ellen, mert úgy gondolták, ez a húzás csak arra jó, hogy Lucas a közönség egy újabb csoportját, a tizenéves lányokat is megnyerje űrmeséje számára.

Mára kiderült: Lucasnak esze ágában sincs a tinibálványt szerepeltetni (vagy legalábbis mostanra elment tőle a kedve, látva a fanatikus rajongók reakcióját), és úgy nyilatkozott, hogy egy kevésbé ismert színészre szeretné bízni Anakin szerepét, amihez Leo különben is túl öreg lenne. De akkor ki lesz a befutó? Nos, a film producere úgy nyilatkozott a napokban, hogy még mindig legalább 30 esélyesük van a szerepre, a meghallgatások még folynak, így az, hogy ki fogja játszani a fiatal Darth Vader szerepét valószínűleg csak a forgatás megkezdése előtti utolsó pillanatban fog eldőlni.

Lucas megerősítette, hogy újra láthatjuk majd Boba Fettet, aki ezúttal sokkal nagyobb szerepet kap, mint a korábbi részekben. De ki fogja őt játszani? Jeremy Bulloch (aki az eredeti filmekben viselte a Fett jelmezt) nyilatkozata szerint őt még nem kereste meg Lucas, de valószínűleg nem is fogja, hiszen a fejvadászt ebben a részben még Jastel Mareel néven fogjuk megismerni a jellegzetes maszk nélkül, tehát Bulloch kiesik az esélyesek köréből, hiszen öreg ő már egy fiatalabb Boba Fett eljátszásához. (A legfrissebb hírek szerint Ausztráliában egyébként már elkészült Fett hírhedt vasaló alakú űrhajójának, a Slave 1-nek a díszlete is, tehát ezt is láthatjuk majd.)

A történet

Lucas maga árulta el korábban, hogy a következő Star Wars film alapja egy szerelmi történet lesz, egy románc Anakin és Amidla királynő között, amely körülbelül 10 évvel az előző rész után játszódik. A pletyka - miszerint Obi-Wan szintén szerelemre gyúl a királynő iránt - már régóta kering, de ezt még hivatalosan senki sem erősítette meg. A rendező szintén megemlítette, hogy a szerelmi szál hátterében a Sithek kíméletlenül átveszik majd a hatalmat a galaxisban, az igazi kihívás tehát a film készítésekor az lesz, hogy Lucas megtalálja-e majd az egyensúlyt két esemény párhuzamos bemutatásakor.

Droidok vs. birodalmi rohamosztagosok

A japán CUT magazinnak adott nyilatkozatában Lucas elismerte, hogy a Baljós Árnyak droidjait nagyon könnyű volt legyőzni, szinte semmire sem voltak jók, csak hogy látványosan darabokra essenek. Lucas elmondta: A következő részben fog kiderülni, hogy valójában miért is kell lecserélni a droid-harcosokat emberekre. Ez talán a klónozott seregek felbukkanását jelentené? Vagy a következő filmben talán már láthatjuk a hírhedt birodalmi rohamosztagosokat? Mindenesetre McCallum egyik nyilatkozata szerint a Clone-háborúk a következő filmben már javában zajlani fognak.

Abból a tényből, hogy a stáb Tunéziában is forgat (na meg hogy valószínűleg újra láthatjuk majd Anakin anyját, és C3-PO-t), arra a következtethetünk, hogy Anakin - ígéretéhez híven - vissza fog térni a Tatooine bolygóra, hogy kiszabadítsa anyját. Samuel L. Jackson elárulta, hogy fénykard-jelenetei is lesznek (tehát az általa játszott Mace Windu karakternek ezúttal jóval több szerepe lesz, mint az előző részben), és hogy ő is jelen lesz majd Tunéziában, tehát valószínűleg ő is ott lesz a sivatagos bolygón. És egy igazi kuriózum: a II. Epizódban úgy tűnik láthatjuk majd Yodát is harc közben (!), hiszen Lucas elmondta: Ebben a részben Yoda megmutatja majd, mit tud egy igazi Jedi-mester.

Szintén nagy kérdés, hogy az a bizonyos hírhedt párbaj (amiről néhány Star Wars könyv említést is tesz, és melyről közel 20 éve folynak a találgatások) Anakin és Obi-Wan között egy vulkán peremén, vajon ebben a filmben kerül-e bemutatásra. A pletykák szerint a stáb idén nyáron forgat majd az olaszországi Vezúvnál. Rick McCallum ( a film producere ) kitérő választ adott a neki feltett kérdésre: "Kétségtelen hogy forgatunk Olaszországban, a Caserta kastélyban, és lehetséges még néhány külső helyszín a környéken, de ezekről még nem nyilatkozom, hiszen még nem fejeztük be a forgatási helyszínek keresését." Mindenesetre az tény, hogy Anakin és Obi-Wan meg fognak ütközni, de hogy ez a második, vagy a harmadik részben lesz majd látható, azt még csak a tűzhöz nagyon közel lévő kiváltságosak tudják csak biztosan. (Egyébként Anakin ebben a bizonyos ütközetben esik majd az olvadt lávába, és később ezért lesz szüksége a mindenki által jól ismert hiperkúl Darth Vader öltözékre, hiszen ez tartja majd később életben)

Helyszínek

Az Alderaan bolygó felszíne a közel 20 éves látványtervek alapján
Tény, hogy a stáb idén forgat majd Tunéziában és az olaszországi Caserta kastélyban, tehát ismét láthatjuk majd a sivatagos Tatooine bolygót, és Amidala királynő otthonát (Naboo) is. De valószínűleg egyéb helyszínek is feltűnnek majd: Coruscant, a Galaxis fővárosa szinte biztosan, de senki ne lepődjön meg, ha a filmben láthatjuk majd Leia hercegnő szomorú sorsú szülőbolygóját, az Alderaant is.

A netes fórumokon gyakran sutyorognak egy bizonyos Concord Dawn nevű bolygóról is, ahol állítólag hatalmas földi ütközet fog zajlani a Jedi-lovagok, és az Uralkodó serege között, aki természetesen le akarja igázni a bolygót. (Az Uralkodó új trónterme egyébként már szintén elkészült az Ausztrál stúdióban) Ebben állítólag segítségére lesz a Concord Dawn egyik korrupt védelmi tisztje, Jastel Mareel, a későbbi Boba Fett. Érdekes történet, de jelenleg még semmi nem támasztja alá, így nem vehetjük biztosra.

A pletykák szerint Lucas emberei a Baljós Árnyak előmunkálatai során gőzerővel dolgoztak egy brutális vízi-ütközet létrehozásán is. Nos, az előző filmben ilyet nem láttunk, de talán majd ebben. A hard-core rajongók egyébként máris tudni vélik, hogy ez a bizonyos ütközet Mon Calamari-n fog játszódni, Ackbar Admirális szülőbolygóján. (A halszemű fickó, aki a második Halálcsillag elleni ütközetet vezette)

A produkció

A titokzatos Lucas

Lucas igyekezetét abban, hogy eltitkolja a történetet (és a moziban legalább néhány meglepetés érje majd a nézőket), már a legutóbbi filmnél is kémek valóságos hada akadályozta: Voltak akik belopództak a forgatási helyszínekre és fotókat készítettek, léghajóról filmezték a Tunéziában felépített díszleteket és a forgatást. Akit tehát érdekelt a téma, az bármit megtudhatott a filmről, jóval annak premierje előtt. Valószínűsíthető, hogy ez most sem lesz másként, pedig Lucasnak jócskán van már tapasztalata a titkolódzás terén. Például mikor Luke és Vader ütközetét forgatták a Birodalom Visszavág-hoz, csak minimális stábot alkalmazott, hogy megelőzze a végkifejlet kiszivárgását, és még a Vadert alakító színésznek (David Prowse) is hamis szöveget adott a szájába: "Obi-Wan az apád!" Akkoriban csak néhányan tudták a valódi befejezést, így az nem is szivárgott ki idő előtt.

A forgatókönyv elkészült, a film forgatása júniusban kezdődik, a rendező ezúttal is George Lucas lesz. A zenét ismét a többszörös Oscar-díjas John Williams szerzi, aki elmondta, hogy ezúttal - az eddigi Star Wars filmektől eltérően - lehet hogy betétdalt is kell majd komponálnia a filmhez. A belső stúdiófelvételeket Angliában és Ausztráliában készítik, valószínűleg az olcsóbb bérleti díjak és a távolság miatt, ami így a stáb és a potenciális kémek között lesz. A forgatások őszig fognak tartani, míg az utómunkálatokra és a vizuális effektek elkészítésére 18 hónapot szánnak majd Lucasék. A film premierjére a tervek szerint 2002 májusában kerül sor.

Körülbelül tehát jelenleg ennyit lehet tudni a készülő filmről, de aki további részletekre kíváncsi, annak nem kell sokáig várnia, hiszen a pletykák és az információk egyre gyorsabban fognak áramlani ahogy előrébb halad a produkció: Egyre többen dolgoznak rajta, így többen tudnak meg részleteket, tehát egyre több a potenciális belső informátor is.

Csak reménykedhetünk, hogy Lucas ezúttal ellenőrizni tudja majd hogy milyen információ jut el a közönséghez, és hogy nem kell majd itthon 2002-ben ismét 4 hónapot várnunk a tengerentúli bemutató után. Hadd ne kelljen már még egyszer bebizonyítani a forgalmazóknak, hogy a kalózmásolatok bizony napok alatt ideérnek, és még azok is jóelőre megtudják a történet részleteit, akik ezeket a másolatokat jó messzire elkerülik.