'Idén is lesz botrányfilm, na és!?'

2002.10.08. 00:34
"Előítéletektől és politikától mentesen minden bekerül a programba, ami számít. Idén is lesz botrányfilm, na és!?" - röviden így foglalta össze Horváth György fesztiváligazgató a Titanic Filmfesztivál tíz év alatt kikristályosodott válogatási elveit a hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Csütörtöktől másfél hétig több mint 50 filmcsemege közül válogathatnak az ínyencek.
Húsz ország 51 független filmjét mutatják be október 10-20. között a 10. Titanic Filmfesztiválon. A nemzetközileg is elismert filmmustra központja az Uránia Filmszínház lesz, ezen a helyszínen kívül a Toldi, Örökmozgó és Kossuth mozikban tartanak vetítéseket.

A hétfői budapesti sajtótájékoztatón kiderült, a hagyományokkal ellentétben nem sikerült neves külföldi filmest elhívni, őket fiatal magyar filmesek pótolják idén. Pálfi Görgy 'Hukkle' című produkcióját, mely egy év alatt bejárta szinte az összes rangosabb nemzetközi filmfesztivált, a 'Hullámtörők' elnevezésű filmblokkba tették, melybe évek óta a formabontó filmeket válogatják a szervezők. Szintén kiemelt figyelmet kapott idén egy másik magyar filmes: Antal Nimród videoklip-rendező összes munkáját levetítik, beleértve a televíziókból kicenzúrázott klipeket, reklámfilmjeit, 30 perces 'Biztosítás' címú vizsgafilmjét, valamint készülő nagyjátékfilmjének beharangozóját.

A fesztivál szervezőinek olyan neves filmesek régi-új munkáit sikerült megszerezni, mint Takeshi Kitano (Bábok), Atom Egoyan (Ararat), Alekszander Szokurov (Orosz bárka) vagy Larry Clark (Genya). A tematikus blokkokba sorolt produkciók között nem egy fesztiválnyertes, kritikusi díjakkal elismert film található. Varga Balázs, a fesztivál főmunkatársa különösen a kamaszfilmeket összegyűjtő 'Az ifjúság érdes modora', a dokumentumfilmeket tömörítő 'Filmdokk', és a 'Kép a képben' elnevezésű szekciót ajánlotta. Ez utóbbiban a hagyományos és digitális filmkészítési módszert ötvöző munkákat láthatja a közönség.

A közel 70 milliós költségvetésű fesztivál jegyárai idén is alacsonyabbak lesznek az adott mozi megszokott tarifáinál, 6000 forintért pedig 10 vetítésre szóló bérletet lehet vásárolni. A teltházas közönségfilmeket idén is többször levetítik.