Mangától a horrorparódiáig, Irántól Mexikóig

2001.10.03. 20:08
Kilencedik alkalommal rendezik meg a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált Budapesten. Az évről-évre nagyobb közönséget vonzó szemlén tíz napon keresztül ismét gondosan összeválogatott, a legváltozatosabb műfajú filmek várják a látogatókat a főváros három mozijában. A vetítések mellett olyan alkotókkal is találozhat a közönség, mint a francia Matthieu Kassovitz, az iráni Jafar Panahi, vagy Chris Hegedus, aki az amerikai dokumentumfilmről tart előadást.
A csütörtökön kezdődő, tíz napon át tartó vetítéseken húsz országból ötven alkotást mutatnak be. Az eseménynek idén is a Kossuth és a Toldi mozi, illetve az Örökmozgó ad otthont. A filmeket tematikus blokkokba rendezve mutatják be, az alkotásokat a szerződések értelmében csak kétszer vetítik.

Hullámtörők néven évek óta a fősodorral szembehelyezkedő, egyéni hangú rendezők munkáit gyűjtik egybe a szervezők. Ezek alkotják rendszerint a fesztivál best of-gyűjteményét; ide tartozik idén az iráni Jafar Panahi A kör című munkája, mely az iráni nő-férfi viszonynak állít hű tükröt. Kiarostami tanítványának filmjét Iránban betiltották. Jean-Pierre Jeunet Amélie csodálatos élete című filmje körül sokan máris Oscar-díjat szagolnak. Karlovy Vary, Edinburgh és Toronto meghódítása után Budapesten is nagy sikerre számíthat a Delicatessen rendezőjének legújabb alkotása.

Intimitás
október 5., 22.00: Kossuth 1, október 6., 18.00: Kossuth 4 (angol nyelven, tolmács nélkül), október 10., 22.15: Toldi.
A Francia Intézet közreműködésével összeállított Francia zátonyok című blokk a radikális francia filmeket gyűjti egybe. Patrick Chereau Intimitás című filmje már világszerte felborzolta a kedélyeket; a botránygyanyús film mellett az Örökmozgóban most levetítik a rendező négy korábbi alkotását is.

A félsziget fele - Új koreai filmek. A dél-koreai felhozatalt a fenegyerekként aposztrofált Ki-duck Kim két filmmel is képviseli (A sziget, Címzett ismeretlen). A félsziget erotikus filmeiből pedig a Hazugságok című mutat be ízelítőt, mely egy egyre durvuló szerelmi háromszögről szól.

Korcs szerelmek
október 4., 18.30: Kossuth 1, október 6., 16.00: Toldi
A Fejes a mélyvízbe című blokkban merész elsőfilmesek munkáit vetítik le a szervezők. Ben Kingsley (Gandhi, Schindler listája) rajongóinak ajánljuk a Szexi dög-öt, melyben Kingsley egy kiöregedett gengsztert játszik, akit régi barátja próbál rávenni egy utolsó akcióra. "Kegyetlen mexikói ponyvaregény"- szól az ismertető a Korcs szerelmek című mexikói filmdrámáról, melyet tavaly legjobb idegen nyelvű Oscarra jelöltek. Akik lecsúsznak a fesztiválról, azok ezt a filmet csak 2002 januárjában láthatják viszont a Budapest Film jóvoltából.

Cseh a tengerben című blokkot a cseh újhullámos Jan Hrebejk filmjei (Süvölvények, Kuckók, Élet minden áron, Zengjük a dalt!) alkotják. A Csinibaba-hangulatú közönségfilmek mellett pénteken maga a rendező is ellátogat a fesztiválra.

Idén is erős dokumentumfilm-részleg várja a nézőket. A digitálisan felújított Gimme Shelter című koncertfilm a Rolling Stones egyik legdicstelenebb korszakába nyújt betekintést. A Kameralánc című szociofilm pedig a digitális újgeneráció napjait követi végig, kézről-kézre adott kamerák segítségével. Az új képfajtákról csütörtökön (október 11.) külön beszélgetést is rendez a Metropolis című filmtörténeti folyóirat.

A vámpír árnyéka
október 8., 21.45: Kossuth 1, október 13., 22.30: Kossuth 1.
Üzenetek a palackból - a húszas évek szelleme címen filmlegendák körüli nyomozásokat illetve feldolgozásokat gyűjtötték össze a szervezők: Fritz Lang Metropolisa manga feldolgozásban (Metropolis), véres Nosferatu-remake John Malkovich-csal (A vámpír árnyéka), Bunuel-nyomozás legendaleleplezéssel (Bunuel foglyai) és a filmtörténet első eszkimó filmje (Atanarjuat). A filmekre rímelve az Örökmozgó levetít öt klasszikus alkotást is.

A filmeket szinkrontolmács segítségével vetítik a mozikban. A fesztivál teljes programja a hivatalos honlapon olvasható.