A kőszívű szabadítóművész beleszeret ügyfelébe, aki egy szőke nő

2001.03.19. 17:59
Az elektronyos médiákok naponta tudósítanak váltságdíj reményében elrabolt diplomatákról, újságírókról, turistákról - miért is ne csinálnánk hát egy filmet a tárgyaló felek mögé felépült biztosítás-, kupec-, váltságdíj- és kommandóiparról? - gondolhatták a hollywoodi látványmérnökök, aztán elégetten hátradőltek és rágyújtottak egy cigarettára. Felhívták Russel Crowe-t és / Meg Ryant - "Dél-Amerikába megyünk, hozzatok szúnyogriasztót, aztán feszüljetek egymásnak! Ennyi!" - tették hozzá ismét elégedetten, majd ismét rágyújtottak egy cigarettára.
1. perc

650 ezer max. Vétel
A helyzet lassan, de biztosan fokozódik Crowe és Ryan között
Russel Crowe nagy svindlire készül, homlokát rongyolva próbál átkúrni egy orosz nehéztüzérségi oszlopot. Sikerül neki. (Pornófüzetekkel szúrja ki a szemüket pénz helyett - "Azt kapták, amit megérdemeltek" - ifj. Bush tíz ujját is nyalná megfele.) A túsz kiszabadul, ám egy repesz belerondít a gladiátor baltával faragott arckifejezésébe.
/Sebtapasz, izgalom./

15. perc

Habcsókkirály
Ha másfél órásra vágták volna ezt a filmet, akkor kaptunk volna egy jó kis downtempós "Spektrum: Amit a túszejtőkről tudni illik" epizódot, de így kizárólag a csecsen kavarás és tízperces dzsungelharc az egyetlen említésre méltó mozzanat, amikor éppen nem vales7 habujjacskáit pakolgattam a karfán unalmamban. Meg Ryan rendben van, mert szép és kiváló komika, Crowe úr megfejtehetelen szomora azonban még sok éjszakára elég témát ad számomra. Kérdés: van az olvasók között valaki, aki látta Russel Crow-t tiszta szívéből nevetni? Na ugye, ugye.

etele

Riadó! - kiáltom a mellettem szendergő E.-nek. Váratlanul kiderül, hogy a korábban kommunista nagyhatalmak pénzéből élő gerillacsapatok manapság gazdagokat és szépeket rabolnak el, hogy zsíros váltságdíjra cseréljék őket.
/Hidegháború utáni fölényes vízállásjelentés, mérsékelt figyelem./

47. perc

Meg Ryan gátépítő férjét ("Én civilizációt hozok ezeknek az állatoknak!") tényleg elrabolták a dél-amerikai dzsungerillákok. Russel Crowe rezzenéstelen arckifejezéssel odamegy (Ryanhoz), először szívja a fogát, aztán tárgyalni kezd a kokainista hegylakókkal. "Kelleni fog sok pénz, Montecuccoli, meg kétszersült, ők szívózni fognak, nekünk viszont keménynek kell lennünk, SAS-ügynök vagyok, vétel."
/Meg Ryan fokozott bámulása, amúgy nyomott érdektelenség./

89. perc

Rambo-backflash
Ahogy azt a texasi férfiak álmodják
A helyzet lassan, de biztosan fokozódik Crowe és Ryan között, hagynák már a francba a hegyi táborban tengődő mérnököt. (Számkivetnének inkább, de úgy oda a méltóság.) A droggal és imperialista olajjal átitatott politika beszól, nem mehet tovább a telkós egyeztetés: kommandózni kell, baszki. Predator-Rambo-backflash, cipőboxból kamuflázs, "we need guns, lots of guns!", helikopterrel a dzsungel fölött, ahogy azt a texasi férfiak álmodják. (E., a fegyverbuzi csendben sorolja mellettem a stukkerek paramétereit.)

135. perc

VÉGE. A tízperces feszült idegjátéknak dettó. Semmi újat nem sikerült megtudnunk túsztémában, nem úgy a film körüli médiahálypról: Crowe és Ryan kavartak egy nagyot a kulisszák mögött, az ausztrál sajtó égőnek tartja a honfitárs Crowe bunkó stíljét, akit közben állítólag el akarnak rabolni, az FBI is nyomoz az ügyben.

136. perc: felejtés.

Túszharc - Proof of Life
Színes feliratos amerikai akciófilm, 135 perc, 2000
Rendező: Taylor Hackford
Szereplő(k):
Russell Crowe (Terry Thorne)
Meg Ryan (Alice Bowman)
David Caruso (Dino)
Pamela Reed (Janis Goodman)
Anthony Heald (Ted Fellner)
David Morse (Peter Bowman)
Alun Armstrong (Wyatt)
Michael Kitchen (Ian Havery)
Író: Thomas Hargrove , William Prochnau
Forgatókönyvíró: Tony Gilroy
zeneszerző: Danny Elfman
operatőr: Slavomir Idziak
díszlettervező: David Hopkins
jelmeztervező: Ruth Myers
producer: Taylor Hackford , Charles Mulvehill
executive producer: Tony Gilroy , Steven Reuther