Tizenegyedszer száll fel a Mediawave-csóka

2001.04.19. 15:34
Idén tizenegyedik alkalommal, április 27 - május 5. között rendezik meg a Mediawave - Fényírók Fesztiválját. A nemzetközi hírnevű kulturális esemény több új helyszínnel is bővült: Győr mellett a szlovákiai Dunaszerdahelyen és az ausztriai Nickelsdorfban és Kittseeben is tartanak vetítéseket, koncerteket. A filmfesztivál mellett idén is számos zenei különlegesség várja a látogatókat.
Erősen ajánlják a német újhullám blokkot
A helyszínek mellett évről-évre növekszik a nemzetközi filmversenyre benevezett munkák száma is: idén 58 országból 1037 alkotás érkezett. Az előzsűri által a programba beválogatott 190 művet tizenkét kategóriába osztva (játékfilmek /benne német újhullám/, magyar, kísérleti, ifjúsági, animációs, zenés-táncos, kisjátékfilm, TV/videó dokumentum, "porlepte dobozok", erotikus, cirkuszi, kissebbségi, dokumentum) vetítik le. Az ifjúsági filmeket mind Dunaszerdahelyen mutatják be. Durst György alapítványi elnök felhívta a figyelmet a "megkerülhetetlen" új német filmekre, melyeknek külön blokkot hoztak létre. A legjobb filmeket most is nagyértékű díjakkal jutalmazzák, több egymillió forintos díjat is felajánlottak a támogatók.

Idén először osztják ki a Párhuzamos kultúráért elnevezésű díjat, melyet azok kapnak, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek az alternatív kultúra közvetítéséért. A Mediawave-csókát ábrázoló szobrot Jancsó Miklós filmrendezőnek, Eötvös Gábor bohócnak, Tifan Zoltán néprajzkutatónak, Big Lucky Carter blueszenésznek és Tolnai Ottó költőnek, a fesztivál szellemi védnökének adják át.

A Mediawave-csókák
A "Párhuzamos kultúráért" díjat idén Jancsó, Eötvös, Tiffany és Tolnai kapja
Hartyándi Jenő fesztiváligazgató elmondta, hogy idén is rendkívül izgalmas zenei produkciókra számíthatnak a látogatók. A fesztiválon fellépő 50 zenekar közül kiemelte Jarmusch Florida paradicsom című filmjéből megismert Bálint Eszter koncertjeit, aki hegedűjével és New York-i zenész társaival lép fel. A világhírű David Murray amerikai szaxofonos a Dresch Quartett-tel és egy suriname-i együttessel ad koncertet. A fesztivál által támogatott autentikus népzenét idén a Savale Fanfare, a Devecseri Beás Band és számos más roma zenekar képviseli. Iva Bittova ismét ellátogat a fesztiválra, előadása ezúttal dj-vel és vizuális művészekkel egészül ki.

Idén sem marad el a kivonulás, ezúttal a halászléjéről híres, 150 fős Vének községbe települ ki egy napra a fesztivál. Emellett a májusfa-állítás szokását is vissza szeretnék hozni a szervezők: az aktusra április 30-án utcabál keretében kerül sor.