Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szürke Bagoly

2000.04.23. 14:47
Van-e élet a halál után? Miért van a lányoknak puncijuk és a fiúknak fütyijük? Hová tűnnek a kazincbarcikai punkok a Pepsi Sziget után? Az élet megannyi nagy kérdése, amelyre a Szürke Bagoly című filmből nem kapunk választ.
"mindenki indián akar lenni, hosszú hajat növeszt és bután bámul a semmibe..."
De akkor miért készült el ez az alkotás. Örök titok marad. Ez az első film életemben, aminek már az ismertető szövege is dögunalom, mert hát ép ésszel ki az, aki beül a moziba, hogy végignézze a férfi klimax derekán ványódó Pierce Brosnant, amint szarvasbőr zakóban és hosszú parókában úgy tesz mintha indián lenne, miközben minden bizonnyal bölcsességeket mond egy városi nőnek, aki ettől rájön, hogy a hamburger káros és a gépjárművek meg az atom mérgezik a természetet, különben is milyen jó a lombok között átszivárgó fénypászmákban hallgatni a madarak énekét.

Richard Attenborough egyébként is hajlamos az idiotizmusba hajló patetizmusra, bár a Gandhi meglehetősre sikeredett, a többi alkotása viszont csak arra jó, hogy elküldjük rá a húgunkat, ha a barátnőjével akarjuk tölteni az időnket.

"orvvadásznék is meg leköpdösném a sápadtarcúakat..."

A sztori egyébként annyi, hogy a Szürke Bagoly nevű indiánimitátor megírja az életét, amit annyira bekajálnak a népek, hogy mindenki indián akar lenni, hosszú hajat növeszt és bután bámul a semmibe, miközben a kezével beárnyékolja a szemét. A valóság ezzel szemben az, hogy az indiánok kockás ingben járnak, játékkaszinókat üzemeltetnek a rezervátumban, árulják a csempészett kanadai whiskeyt és állandóan részegek, de annyira, hogy csak a harmadik kísérletre tudják kimondani: uff.

Ez persze nem baj, a helyükben én sem csinálnék mást, sőt még orvvadásznék is meg leköpdösném a sápadtarcúakat, de azért ebben szerintem több van mint a cukrozott takony szerű Brosnannal idillt varázsolni a semmibe. Igaz, van a végén fordulat is. Képzelhetik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?