Vádat emelnének a zalaegerszegi színház hamis meghívólevelei miatt

2009.03.25. 10:44
A külföldi meghívásokat gyanús módon az utolsó pillanatban mindig lemondták.

Vádemelési javaslattal zárta le a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a zalaegerszegi színházba érkezett hamis meghívólevelek vizsgálatát - mondta a főkapitányság bűnügyi igazgatója.

A Hevesi Sándor Színház igazgatója, Stefán Gábor a múlt év tavaszán tett feljelentést a rendőrségen okirat-hamisítás gyanúja miatt, miután a színház hírnevének is ártott több levél az intézmény állítólagos meghívásáról, nagy összegű támogatásáról, majd mindezek elmaradásáról. Addigra valószínűsíthető volt, hogy a teátrum brüsszeli vendégszereplésre szóló meghívója, egy mexikói fellépést kilátásba helyező levél, valamint egy olaszországi, 433 ezer eurós támogatásról szóló levél hamis, de valótlan az 1,8 millió eurós európai uniós forrásról szóló tájékoztatás, továbbá az Európai Színházak Uniójába (UTE) való felvételt ígérő, 200 ezer eurós támogatást kilátásba helyező levél is.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálatának befejeztével Szukics Ferenc bűnügyi igazgató elmondta: a színház megbízási szerződéssel foglalkoztatott nemzetközi referense ellen magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt tettek vádemelési javaslatot a Zalaegerszegi Városi Ügyészségnél. Más bűncselekményt, így a szintén vizsgált csalást nem állapítottak meg, ez utóbbi csak akkor lett volna bizonyítható, ha kiderül, hogy az elkövető haszonszerzési céllal hamisította a meghívásokról vagy támogatásokról szóló leveleket.

A rendőrség igazságügyi írásszakértő, könyvszakértő és informatikus bevonásával vizsgálta az ügyet, a dokumentumok eredetiségét kutatva megkerestek minden olyan érintett intézményt és szervezetet, amelyek az állítólagos leveleket, e-maileket "küldték".

A rendőrség megállapította, hogy a fiktív meghívók miatt igazoltan legalább 1,7 millió forintot fizetett ki indokolatlanul a Hevesi Sándor Színház. Egyebek mellett Mexikóba szóló repülőjegyeket vásároltak, díszleteket szállítottak Zalaegerszegről a repülőtérre, de mindig csak az utolsó pillanatban, egy újabb "levélből" derült ki, hogy a szereplést a "meghívók" lemondták.

Szukics Ferenc hozzátette: a színház az anyagi károkat a bűnösség megállapítása esetén polgári peres eljárásban követelheti. A jogszabályok szerint a gyanúsított megrovást kaphat az ügyészségtől, de ha vádat emelnek ellene, és a bíróság megállapítja a bűnösségét, egy évig terjedő szabadságvesztésre, közérdekű munkára vagy pénzbüntetésre is ítélhetik.