Hétszázezer forintra büntették a Tankcsapdát Romániában

2009.07.17. 14:15 Módosítva: 2009.07.18. 10:14
Nem volt utaslista a turnébuszon, ezért először 4000 euróra akarták büntetni a zenekart, később ezt 11000 lejre módosították. A zenekar elkésett a fellépéséről.

A zenekar a Hegyalja fesztiválról tartott a romániai Tusnádfürdőre, amikor egy közúti ellenőrzés során a helyi rendőrök szabálytalanságot véltek felfedezni a turnébusz papírjaiban. Nagyvárad előtt 3 kilométrerrel állították le a zenekart, a technikai személyzetet és a felszerelést szállító buszt, feltehetően rutinellenőrzés miatt, de a zenekar sajtósa, Bakó Csaba szerint a velük szemben eljáró rendőrök viselkedése enyhén szólva is megkérdőjelezhető volt.

"A rendőrök és a helyi közlekedésfelügyelet emberei állítottak le minket csütörtök reggel fél nyolc körül és a busz, valamint az utasok papírjait kérték. Mindent átadtunk, az útleveleket és a tachográf adatait rendben is találták, de azt állították, hogy lennie kell a buszban utaslitának is, amin tételesen fel kell sorolni a Romániába beutazó külföldi állampolgárok nevét és útlevélszámát. Ezt a sofőrünk nem töltötte ki, így a rendőrök közölték, hogy 4000 eurós büntetést szabnak ki ránk, amit ha helyben kifizetünk, akkor mehetünk tovább, ellenkező esetben a buszról leszedik a rendszámot."

Mivel a zenekart Nagyváradtól mintegy 600 kilométerre levő városban várták egy rendezvényre, arról szó sem lehetett, hogy visszaforduljanak, így megpróbáltak a rendőrökkel tárgyalni a büntetés mértékéről, amit azok nem egy jogszabályban lefektetett díjtétel-táblázat alapján szabtak ki, és a zenekar tagjai szerint nem voltak hajlandók semmilyen irattal bizonyítani, hogy valóban jogos az egymillió forintot is meghaladó tétel.

"A 4000 euró egy órányi vitatkozás után lecsökkent 2800-ra, amit nem nagyon értettük, mert egyik hatósági személy sem vett elő táblázatot vagy érdeklődte meg telefonon vagy rádión, hogy ilyen esetben mi a teendő, egyszer csak 2800 lett és kész."

A zenekar vitatta a büntetés jogosságát, mire a rendőrök a rendszámtábla levételével fenyegetőztek, amit első körben a buszon utazó magyar biztonságiak megakadályoztak, de a fenyegető hangulatban (az egyik rendőr a pisztolytáskáját ütögette jelentőségteljesen) jobbnak látták engedni, így a rendszám lekerült a magyar buszról, és azt egy közeli parkolóba irányították. A koncert szervezőit is hiába hívták segítségért, az ügyben egészen délután kettőig semmi nem történt, amikor is a rendőrök egy újabb ajánlattal álltak elő: 11 000 lei ellenében (770 000 forint) a zenekar és a busza szabadon távozhat. Mintegy mellékesen azt is megjegyezték, hogy az eljáráson nem kell csodálkozni, mert "a magyarok is ezt csinálják a románokkal."

A büntetést végül a busz tulajdonosa, egy debreceni vállalkozó fizette ki, aki délután érkezett a helyszínre, de hogy erről kapott-e bármilyen hivatalos papírt, azt sajnos Bakó Csaba nem tudta megerősíteni. A zenekar háromórás késéssel ért el a koncert helyszínére, ahol addig az eredetileg utánuk fellépő helyi zenekar szórakoztatta a türelmesen várakozó közönséget, eljátszva szó szerint mindent a repertoárjukból.