Ügyészségen a kolozsvári Mátyás-szobor ügye

2009.10.01. 14:25
Gyanús, hogy a nyertes minden pályázónál olcsóbb ajánlatot tett.

A Kolozsvár főterén álló Mátyás-szobor felújításra kiírt közbeszerzési eljárásban kizárt magyarországi pályázók egyike feljelentést tett a kolozsvári önkormányzat és a versenytárgyalást lebonyolító bizottság elnöke, László Attila alpolgármester ellen - írja a Krónika című kolozsvári napilap csütörtöki számában.

A kolozsvári ügyészségre beterjesztett panaszában a Bencsik Alkotóközösség Kft. és a Kalória Hőtechnikai Kft. csalással, valamint magán- és közérdek ellen elkövetett hivatali visszaéléssel vádolja az önkormányzat vezetőit a közbeszerzési eljárás kapcsán. A két cég alkotta konzorcium 550 ezer eurós (mintegy 150 millió forintos) árajánlatot tett a Fadrusz-alkotás restaurálására, a bíráló bizottság azonban még a győztes kihirdetése előtt formai okokra hivatkozva kizárta őket a versenyből.

A magyarországi pályázó a kizárás jogszerűségét is vitatja és azt állítja: az önkormányzat hozzá hasonlóan a másik négy pályázót is megtévesztette azzal, hogy nem tette egyértelművé, mekkora összeg áll rendelkezésre a felújításra.

A cég a hírekben szereplő 800 ezer euróra (220 millió forintra) számított, amelyet a magyar és a román állam fele-fele arányban állt volna. Ezen összeg alapján tette meg árajánlatát. László Attila viszont már a szoborfelújítási pályázat kiíráskor tudta, hogy a román kormány a rendelkezésre bocsátott 400 ezer eurót hónapokkal korábban visszahívta, így a cég szerint a pályázat kiírója szándékosan megtévesztette a résztvevőket - idézi a Krónika Schrödl Pétert, a Bencsik Alkotóközösség Kft. ügyvezetőjét.

Mátyást csak a gravitáció tartja

Schrödl Péter szerint cégét mintegy másfél millió forintos veszteség érte, és azt is fontolgatja, hogy a pályázatra fordított összegen túlmenően az elmaradt haszon - az 550 ezer eurós árajánlat negyven százaléka - megtérítését külön jogi úton követeli László Attila alpolgármestertől.

Az ügyvezető gyanúsnak tartja, hogy miközben négy pályázó szinte egyforma, 550 ezer euró körüli összeget ajánlott, a később győztesnek kihirdetett nagyszebeni Concefa Rt. ennél jóval kevesebbet, a 400 ezer eurós határ alatti 375 ezret.

A Krónikának nyilatkozva László Attila alpolgármester, a versenytárgyalást lebonyolító testület elnöke alaptalannak mondta a feljelentést. Szerinte a céget teljesen törvényesen zárták ki a pályázók közül, mivel tizenegy szükséges dokumentuma hiányzott. Az alpolgármester azt is állítja, hogy a városháza rendelkezik a román félre eső 400 ezer euróval.

Az alpolgármester a felújításról nyilatkozva elmondta, hogy a Concefa ugyan még mindig nem látott hozzá a restauráláshoz, de Fadrusz János szoborcsoportján nemrég endoszkópos vizsgálatot végzetek. Ez kimutatta, hogy a műemlék talapzatának feléig jutott a talajvíz, oxidálódtak a királyszobor belső bronzlemezei és a Mátyás király lovának a lábától a talapzat aljáig húzódó oszlopok. Az állagromlás miatt gyakorlatilag semmilyen kapcsolat nincs a szobor és a talapzat között, Mátyást mindössze a gravitáció "tartja".