2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Orbán nem szereti a politikához dörgölőző üzletembereket

2009.10.29. 21:45
Egy kereskedelmi rádiós frekvenciapályázat kapcsán "érdemes definiálni, hogy mi a közérdek", és "az ORTT tagjainak abban van felelősségük, hogy ezt az érdeket érvényre juttassák", jelentette ki csütörtökön Bajnai Gordon Brüsszelben, az EU-csúcson, magyar újságírók kérdésére. A szintén Brüsszelben tartózkodó Orbán gazdasági ügynek minősítette a frekvenciapályázatot.

A miniszterelnök az ORTT előző napi döntésével – a testület a Fidesz, a KDNP és az MSZP által delegált tagok voksával határozott két országos kereskedelmi rádió műsorszolgáltatási jogosultságáról – kapcsolatban azt mondta: a közérdek egyik része, hogy a kereskedelmi csatornák értékesítéséből a lehető legnagyobb bevétel folyjék be; ez akkor ér valamit, ha a bevételt, a licencdíjat be is fizetik. Erre az ORTT-nek megfelelő garanciákat kell érvényesíteni, olyanokat, amelyek a következő hét évben nem változtathatók meg.

Azt is biztosítani kell, hogy aki független kereskedelmi rádiót hallgat, biztos lehessen abban, hogy független híreket, információkat kap, nem politikai elfogultság szerint szerkesztett tartalmat. A miniszterelnök hozzáfűzte: hamarosan kiderül, hogy az ORTT döntése érvényesítette-e ezeket a szempontokat.

Az ugyancsak Brüsszelben tartózkodó Orbán Viktor Fidesz-elnök gazdasági ügynek minősítette a frekvenciapályázatot:
"Sohasem kedveltem azokat az üzletembereket, akik a gazdasági verseny helyett a politikai kapcsolatokat próbálták használni. A gazdasági verseny arra van, hogy az ember ott helytálljon, és ne politikai pártfogás, pártfogók után futkározzon. Itt most volt egy verseny, a versenyben eredményt hirdettek. Ha ez megfelelt a jogi előírásoknak, akkor nekem mint politikusnak nincs dolgom ezzel a döntéssel".